DünyaYaz olimpiyatları hatıra mı olacak?

Yaz olimpiyatları hatıra mı olacak?

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Uzmanlara göre, dünyanın birçok şehri önümüzdeki yıllarda küresel ısınma nedeniyle yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapamayacak boyutta sıcak ve nemli olacak.

Yaz olimpiyatları hatıra mı olacak

Fransa’nın başkenti Paris’te geçen hafta sona eren Olimpiyat Oyunları, bazen yağmurlu bazense güneşli hava durumunun verdiği “belirsiz koşullar” altında geçerken, meteorologlar gelecekte bazı şehirlerin iklim krizi nedeniyle olimpiyatlara elverişsiz olacağı konusunda uyardı. CNN’in iklim bilimi ve analitiğe odaklanan bir kuruluş olan CarbonPlan’dan elde ettiği verilerin analizine göre, dünyanın çoğu şehri önümüzdeki yıllarda yaz aylarında Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapamayacak kadar sıcak ve nemli olacak. 

Haberin Devamı

Sınır: 27 derece 

CarbonPlan, yaş ampul sıcaklığı ile ölçülen ısı stresinin, 2050 yılına kadar ABD’nin doğu kesimindeki hemen hemen tüm şehirlerde uzmanların spor etkinliklerinin iptal edilmesini önerdiği 27 derecelik sıcaklık sınırının çok üzerine çıkacağını buldu. Pekin ve Şanghay dahil Çin’in doğusunun büyük kısmıyla Hong Kong ve Güneydoğu Asya’nın büyük bölümünde de ısı stresinin limiti çok aşacağı belirtildi. Londra, Oslo ve Stockholm gibi kuzeybatı Avrupa’daki şehirler cazip hale gelirken, İtalya ve İspanya’daki Akdeniz şehirleri saf dışı kalabilecek. Küresel sıcaklıklar arttıkça yüksek rakımlı Güney Amerika şehirleri de uygun olabilecek. DIŞ HABERLER 

‘İstanbul da sınırı aşacak’

2036 Olimpiyat Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmakla ilgilenen ülkeler arasında Türkiye de var. Ancak CarbonPlan’ın verilerine göre, Türkiye’nin önerdiği İstanbul da dahil olmak üzere söz konusu ülkelerin teklif ettiği şehirlerin hepsi bir noktada sıcaklık stresi sınırını aşacak.

Haberin Devamı

Akdeniz’de sıcaklık rekoru

İspanyol araştırmacılar, AFP’ye yaptıkları açıklamada, Akdeniz’de perşembe günü sıcaklık rekoru kırıldığını söyledi. Araştırmacılar, “Akdeniz’un suları perşembe günü 28,90 dereceyle en yüksek deniz yüzeyi sıcaklık rekorunu kırdı. Daha önceki rekor 28,71 dereceyle 24 Temmuz 2023’e aitti. Akdeniz bölgesi uzun zamandır iklim değişikliğinin merkezi olarak sınıflandırılıyor” dedi.