08.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vladivostok kentinde katıldığı Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmasında, ülkesine yönelik yaptırımları eleştirdi.
Putin, “Batı’nın yaptırım ateşi, diğer ülkelere davranış modelleri dayatmaya, onları egemenliklerinden yoksun bırakmaya ve iradelerine boyun eğdirmeye yönelik saldırgan girişimlerdi” ifadelerini kullanırken, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının dünya ekonomisi için en büyük tehdit olduğunu öne sürdü. Putin, G7 ve Avrupa Birliği’nin Rus petrol ve doğal gaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planlarına tepki göstererek, “Eğer çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz” dedi.
Yoksul ülkelerin gıdaya erişmekte zorlandığını hatırlatan Putin, tahıl anlaşmasına da dikkat çekerek ‘Türkiye arabulucu ülke olmasaydı, bu tahılın ihtiyacı olan ülkelere değil, Avrupa ülkelerine gideceğini’ söyledi.
‘Asya yükselişte’
Asya-Pasifik ülkelerinin çekim merkezi haline geldiğini belirten Putin, “Batılı ülkeler tarihin akışını değiştirmek amacıyla yüz yıllar içinde inşa edilmiş olan küresel ekonomik sistemin temellerini baltalıyorlar” dedi ve dolar, euro ve sterline güvenin azaldığını ifade etti. Putin, Gazprom ve Çinli ortakları gaz tedariki için ödeme yaparken yarı yarıya ruble ve yuan para birimlerine geçme kararı aldığına dikkat çekti.
Putin, oturum öncesi başbakanlar ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirirken en dikkat çeken görüşme Myanmar’ın darbeci başbakanı Min Aung Hlaing ile gerçekleşti. Putin’e övgüler sıralayan Hlaing, “Size Rusya Devlet Başkanı olarak hitap etmeyeceğim. Size bir dünya lideri olarak hitap edeceğim. Çünkü dünyada istikrarı siz sağlıyorsunuz” dedi. Putin’in önümüzdeki hafta Özbekistan’da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelmesi bekleniyor.
‘Güvenli bölge’ye Ruslar mesafeli
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, cephe hattında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’nin durumuyla ilgili BM’nin planı belli oldu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) raporunda, santralinin çevresinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması çağrısında bulunulmasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, santral çevresinde taraflara askerden arındırılmış bölge çağrısında bulundu. Bu çağrı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından da olumlu karşılandı ve bölgenin askerden arındırılması durumunda bu öneriyi desteklediğini ifade etti. Bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskova’nın BM planı hakkında yorum yapmak için daha fazla ayrıntıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Rusya’nın BM nezdindeki büyükelçisi Vassily Nebenzia, askerden arındırılmış bölge oluşturulması önerisinin “ciddi olmadığını” belirtti.
Öte yandan Kiev yönetiminin dizel jeneratörlerle ayakta tutulan nükleer santrali kapatmayı da değerlendirdiği öne sürüldü. Ukrayna yönetiminin nükleer güvenlik uzmanı Oleh Korikov, jeneratörlerin yakıtının tükenebileceğini, bunun da bir nükleer felakete yol açabileceğini belirtirken, santralin kapatılmasının Ukrayna’da enerji sıkıntısına yol açması bekleniyor. Santral, aldığı hasar nedeniyle Ukrayna şebekesiyle bağlantısını kaybetmişti.
AB’den doğal gaz adımı!
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, enerji kriziyle ilgili adım atarken, Rus gazına tavan fiyat uygulanmasını teklif edeceklerini duyurdu. Rusya’nın doğal gaz piyasalarını aktif olarak manipüle ettiğini ifade eden von der Leyen, 5 maddelik bir plan açıklarken, planda son dönemde aşırı yüksek gelir elde eden petrol ve gaz şirketlerinden zorunlu katkı alınması da bulunuyor.