DünyaYapay zeka avukatlık yapacak!

Yapay zeka avukatlık yapacak!

22.10.2024 - 15:53 | Son Güncellenme:

Editörden, spikere, mühendisten sağlık hizmetlerine. Son yıllarda pek çok sektörde karşımıza çıkan yapay zeka bu kez adliye koridorlarında karşımıza çıkacak. Peki yapay zeka avukatlar adaleti sağlayabilir mi? Her alanda kullanılan yapay zeka, yargılama süreçlerine nasıl bir katkı sunabilir? Merak edilen bu sorulara yanıt BAE’den gelebilir. İşte detaylar..

Yapay zeka avukatlık yapacak

Adalet Bakanlığı, BAE Hükümeti Hükümet Kalkınma ve Gelecek Ofisi ve Yapay Zeka, Dijital Ekonomi ve Uzaktan Çalışma Uygulamaları Ofisi ile ortaklaşa, yapay zeka destekli "Sanal Avukat" projesini duyurdu.

Haberin Devamı

Proje kapsamındaki sanal avukatlar, hukuk kurumlarına basit davalarda savunma metinleri geliştirmekte yardımcı olacak.
Adalet sektörünün gelecekteki fırsat ve değişkenlere ve bunların adalet sektörü ve hukuk meslekleri üzerindeki etkilerine hazır olma düzeyinin artırılmasına katkıda bulunacak.
İleri teknoloji ve yapay zekayı kullanarak dijital ve etkileşimli dava ortamında hizmetleri hızlandırmak ve müşteri deneyimini iyileştirmek için yeni yönetim modelleri oluşturulmasına katkı sağlayacak.

Bölgede bir ilk

Sanal avukat, BAE ve bölgede türünün ilk örneği.
Dava sürecini hızlandırma, hizmetlerini ve küresel liderliğini geliştirme ve davacının yolculuğunu kolaylaştırmada temsil edilen ek değer elde etmeyi amaçlamakta.
Sanal avukat, Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulacak birleşik ulusal yasa metinleri veri tabanını kullanacak, bunu kullanmak isteyen hukuk firmaları ise sanal avukatı bakanlığa kaydettikten sonra veri tabanını beslemek zorunda kalacak.

Haberin Devamı

Pilot versiyonun 2025 yılında başlatılması ve gelecekteki hükümetlerin sunmayı hedeflediği gelişmiş dijital çözümlerle zenginleştirilmiş hizmetler için bir model oluşturması planlanıyor.

İlk aşamada, avukatlara basit davalarda yardımcı olmak üzere, özellikle insan hakimle etkileşime girebilme, sesi metne ve tersi yönde çevirebilme, muhtıra ve belge sunabilme gibi özelliklerle sınırlı tutuluyor.

"Yapay zekaya önem veriyoruz"

Adalet Bakanı Abdullah Sultan Bin Avad El Nuaymi, bakanlığın adalete hizmet eden ve prosedürlerin verimliliğini artıran yenilikler ve vizyonlar uygulamaya sürekli olarak önem verdiğini söyledi.

Nuaymi, Yapay zekâ teknolojilerinin, adaleti güvenli bir toplumda ve rekabetçi bir ekonomide tesis eden, modern, esnek ve etkileşimli yollarla yargı sistemini geliştirmemizde bize yeni ufuklar açtığını, bunun operasyonel verimliliği artırmaya, zaman ve emeği kısaltmaya, prosedürlerin etkinliğini iyileştirmeye, karar almada doğruluğu ve hızı artırmaya, yargı sistemi üzerindeki idari yükü azaltmaya katkı sağlayacağını; bu teknolojilere en üst düzeyde yatırım yaparak bilgi ekonomisinin ve dijital açıklık çağının gerekliliklerine ayak uydurmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Yapay Zeka, Dijital Ekonomi ve Uzaktan Çalışma Uygulamaları Devlet Bakanı Ömer Sultan El Ulema, özellikle teknoloji ve dijitalleşmeyle desteklenen yeni nesil hizmetlerin geliştirilmesinde, hükümet çalışmalarının çeşitli alanlarında teknoloji ve yapay zeka çözümlerinin benimsenmesini hızlandırmayı amaçlayan hükümet girişimlerinin artırılmasının önemini vurguladı.

Adalet Bakanlığı'nın girişiminin, hükümetin hizmet geliştirme, bürokrasiyi ortadan kaldırma, müşteri deneyimlerini kolaylaştıran yeni hizmetler oluşturma ve dünyanın en iyi kamu hizmetlerini tasarlayarak, yenileyerek ve sunarak liderliğin vizyonlarının gerçekleştirilmesini destekleme alanındaki çabalarına niteliksel bir katkı sağladığını söyledi.

Proje, yapay zekanın da katkısıyla ülkedeki hukuk çalışma ortamını daha ileri seviyelere taşıyarak yeni ve farklı imkânlar sunacak ve küresel düzeyde örnek alınacak bir model haline gelmesini sağlayacak.