DünyaYagi Tayfunu'nun etkili olduğu Vietnam'da en az 233 kişi öldü

Yagi Tayfunu'nun etkili olduğu Vietnam'da en az 233 kişi öldü

14.09.2024 - 10:07 | Son Güncellenme:

Yagi Tayfunu'nun vurduğu Vietnam'dan, ölü sayısının en az 233'e yükseldiği haberi geldi. Son rakamlar, başkent Hanoi'deki Kızıl Nehir'den taşan sel sularının çekilmeye başladığı sırada açıklandı.

Yagi Tayfununun etkili olduğu Vietnamda en az 233 kişi öldü

Yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, Yagi Tayfunu'nun etkili olduğu Vietnam'da, sel baskınları ve toprak kaymalarından ötürü ölü sayısının 233'e yükseldiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh, Perşembe günü afet bölgesini ziyaret ederek arama kurtarma ekiplerinden ellerini çabuk tutmalarını istedi.

Salı günü Lao Cai kentine bağlı Lang Nu köyünü çamur ve enkaz altında bırakan sel felaketi sonrası, ekiplerin 39 kişiyi aramaya devam ettiği, süreç içerisinde 48 cansız bedene daha ulaştıkları bildirildi. Son rakamlar, başkent Hanoi'deki Kızıl Nehir'den taşan sel sularının çekilmeye başladığı sırada açıklandı.

Bununla beraber birçok mahallenin hala sular altında olduğu, yardımların kısa sürede gönderilemeyeceği aktarıldı. Arama kurtarma çalışmaları için yaklaşık 500 personel ve dedektör köpeklerin seferber edildiği öğrenildi. Vietnam genelinde 103 kişinin kayıp, 800'den fazla insanın afet sırasında yaralandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bölgenin yerel sakinlerinden Tran Thi Ngan, "Bu bir felaket. Kabul etmek zorunda olduğumuz kaderimiz bu" dedi. Heyelanlar sebebiyle köylere giden yolların hasar alması, ağır ekipmanların olay yerine getirilemeyişi, kurtarma çalışmalarının önündeki engel olarak duruyor.

Toplamda 98 kişiyle en fazla can kaybının yaşandığı Lao Cai kentinde, şimdiye dek çok sayıda heyelan görüldüğü vurgulandı. Heyelandan en çok etkilenen bir diğer kent Cao Bang'da ise, bir otobüs, bir araba ve birkaç motosiklet sel sularına kapıldı. Olaydan dört gün sonra, Cuma günü, 21 cesede ulaşıldı. Ekipler hala kayıp olan 10 kişiyi arıyor. Yagi, son yıllarda Vietnam'da görülmüş en güçlü tayfun olarak nitelendiriliyor.

Geçtiğimiz Cumartesi günü saatte 149 kilometre hıza ulaşan rüzgarlar karaya çıkmış, Pazar günü rüzgarın şiddetinin azalmış olmasına rağmen, sağanak yağışlar devam etmiş ve nehirlerdeki su seviyeleri tehlikeli boyutlara ulaşmıştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), fırtına ve sonrasında 550 sağlık tesisi, 800 okul ve 100.000'den fazla evin zarar gördüğünü, üç milyonu aşkın insanın temiz sudan yoksun kaldığını açıkladı.
UNICEF yetkilileri, Vietnam hükümeti ve diğer ortaklarla birlikte, en çok etkilenen bölgelere paket su, arıtma tabletleri, filtre sistemleri ve diğer acil yardımları ulaştırmak için çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bu arada kurtarma ekipleri Tayland'ın kuzeyinde sel nedeniyle mahsur kalan insanların tahliyesine yardımcı olurken, sosyal medyaya yansıyan videolarda, insanların azgın sel suları arasında yaşama tutunduğu görüldü.
Yagi Tayfunu'nun artçı etkilerine atfedilen taşan nehirler ve toprak kaymaları, Chiang Mai ve Chiang Rai eyaletlerinde geniş çaplı aksaklıklara yol açtı.

Bangkok Post'a göre, Chiang Mai'nin Mae Ai bölgesinde şiddetli yağmurun yol açtığı toprak kaymasında altı kişi hayatını kaybetti. Haberde, Mae Fah Luang bölgesinde meydana gelen bir başka toprak kaymasında ise bir kişinin öldüğü, iki kişinin ağır yaralandığı ve bir kişinin de kaybolduğu detayına yer verildi.

Chiang Rai'nin Mae Sai bölgesindeki yerel yetkililer, dört bölgenin sakinlerini sellerin devam ettiğine yönelik uyardı ve halktan eşyalarını daha yüksek yerlere taşımaları çağrılarında bulundu. Bilim insanları dünyada yaşanan aşırı hava olaylarının bir kısmını insan kaynaklı iklim krizine bağlıyor.