29.03.2023 - 13:42 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ukrayna'yı işgal girişiminde hezimete uğrayan Rusya, on dördüncü ayına giren savaşta ilk bozgunu başkent Kiev çevresinde yaşadı. Ukrayna'nın başkentini birkaç günde ele geçirip kukla bir yönetimi başa getirmeyi hayal eden Moskova'nın yanlış hesap yaptığı kısa sürede anlaşıldı.
Rus işgal birlikleri Kiev çevresinden Nisan 2022'de çekilmek zorunda kaldı ve böylece savaşın kuzey cephesi kapandı. Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'u kuşatan, güneydeki Herson'u ele geçiren ve neredeyse haritadan silinen Mariupol'ü kontrolü altına alan Ruslar için yaz mevsimiyle birlikte durum tersine döndü. ABD'lilerin gönderdiği HIMARS uzun menzilli füzelerini cephede kullanmaya başlayan Ukraynalılar, önce Rus ilerleyişini durdurdu ve yaz biterken karşı taarruza geçti.
Yıldırım baskınla Harkov çevresinin Ruslardan temizlenmesi yalnızca birkaç gün sürdü. Herson'da kapana kısılan binlerce Rus askeri, Putin'in savaşta verdiği en acı verici kararla Kasım ayı başında geri çekilmek zorunda kaldı. Böylece, Rus ordusu elinde tuttuğu tek bölgesel başkenti de kaybetmiş oldu.
Rus lider Vladimir Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül 2022'de 'kısmi' olarak ilan etti, 300 bin yedek asker birkaç haftalık eğitimlerle Ukrayna'da savaşmaya gönderildi.
Batılı istihbarat örgütleri, Rus ordusunun geride kalan 13 ayda Ukrayna'da 200 bin askerini kaybettiğini tahmin ediyor. Söz konusu askerlerin çoğu öldü ve bir kısmı da yaralanıp evine döndü.
Eylül 2022'de 'kısmi' seferberliğin yanı sıra Herson, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya'yı 'ilhak' ettiğini duyuran Vladimir Putin, işgale 'özel askeri operasyon' diyor. Kremlin ve kontrol ettiği medya Ukrayna'yı Nazilerden arındırmak için işgale giriştiklerini her gün yenilerken, 'özel askeri operasyon'da bazı iletişim kazaları da oluyor.
Salı günü Kremlin yanlısı 'vatansever' bir Telegram kanalı tarafından yayımlanan video görüntüsü, ilk başta bir Ukrayna vahşetini yansıtıyordu. Videoda ağaçlarla çevrili bir yolda ilerleyen otomobilin silahlı askerler tarafından durdurulduğu görüldü.
Ukraynalı askerler, aracı kullanan kadına trafik kurallarını ihlal ettiğini söyledi. Müslüman olan kadının yanında bebeği de vardı. Kadına bağıran, tehdit eden ve 'domuz' diye hakaret eden Ukrayna askerleri, daha sonra silahlarına davranıp çok sayıda ateş etti.
Araçtaki kadın ve bebeğinin çığlıkları videoya yansırken, Rusça konuşan kadının ağladığı duyuldu.
Görüntü kısa sürede kendilerini Rus savunma muhabiri olarak tanımlayan Rybar, Readovka ve WarGonzo gibi hesaplar tarafıdan dolaşıma sokuldu, koroya Komsomolskaya Pravda'nın ünlü propagandisti Alexander Kots'un katılması uzun sürmedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından da paylaşılan video kaydını yayanlar arasında Rusya'nın İngiltere Büyükelçiliği de vardı. 24 Mart Cuma günü saat 12.17'de kaydedilen görüntüler sosyal medyada geniş yankı buldu ancak kısa sürede sahte olduğu anlaşıldı.
Kısa bir coğrafi konum araştırmasıyla, videonun Rusya'nın işgal altında tuttuğu Donetsk yakınlarındaki Makiivka'da kaydedildiği ortaya kondu. Videonun çekildiği noktanın konumu, 47.9769473 ve 37.9534718. Bu nokta, Rus yanlısı ayrılıkçıların işgal altında tuttuğu bölgenin oldukça içerisinde.
Ukrayna Savunma Bakanlığı istihbaratı, düşük kalitede üretilen sahte videonun detaylarını ifşa etti. Buna göre,
Ukrayna istihbaratı, değerlendirmenin sonunda "Ruslar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerlerini lekemeye, zalim ve yetersiz göstermeye çalışıyor. Ayrıca bu kez Kırım Tatarlarının Müslüman toplum temsilcileriyle çatışma çıkarmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.
2 dakika 12 saniyelik videonun sahte çıkmasıyla ortalık karıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, görüntüyü Twitter hesabından hemen sildi. Ancak Rusya'nın İngiltere Büyükelçiliği'nin Twitter hesabında söz konusu sahte videoyu halen görmek mümkün.