DünyaNetanyahu diretiyor

Netanyahu diretiyor

06.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de işgalin bitirilmesine yönelik çabalar sürerken, Netanyahu ve Biden yönetimi arasında ‘ateşkes’ polemiği yaşanıyor. Netanyahu, ABD’den yapılan “Ateşkes anlaşması yüzde 90 tamam” açıklamasına, “Hayır, bu doğru değil” yanıtını verdi.  Buna karşın Beyaz Saray, “Umutluyuz” dedi

Netanyahu diretiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Gazze Şeridi’nde bir ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar devam ederken, ABD’den gelen olumlu sinyaller dikkat çekiyor. Müzakerelerde büyük ilerleme kaydedildiğini belirten ABD’li üst düzey bir yetkili, anlaşma metninde 18 bölüm olduğunu, bunların 14’ünde anlaşıldığını, 1 bölümün teknik detaylarla ilgili olduğunu ve kalan 3 bölümde ise Filistinli mahkumlarla Hamas’ın elindeki esirlerin takasıyla ilgili detayların bulunduğunu belirtti. 

Haberin Devamı

Yetkili, İsrailli 6 esirin hayatını kaybetmesinin müzakere sürecini belli ölçüde zora soktuğunu, şu anda öncekine göre daha az sayıda esir olduğunu ve bunun hem ABD hem İsrail tarafında hayal kırıklığı yarattığını söyledi. 

Sorun koridor 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun başta Philadelphi Koridoru olmak üzere anlaşmayla ilgili olumsuz tavrı ise sürüyor. Netanyahu, “İsrailli esirlerin Gazze Şeridi’nin dışına kaçırılmasını engelleme” gerekçesiyle Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru’ndan çekilmeyeceklerini yineledi. Netanyahu, esir takası anlaşmasına varılmasını engelleyenin kendisi veya İsrail değil, Hamas ve Hamas Siyasi Bürosu Başkanı Yahya Sinvar olduğunu ileri sürdü.  

Nitekim müzakerelerde ana sorunun Philadelphi Koridoru olduğu ifade ediliyor. Netanyahu “Birinin orada olması gerekiyor, kim olduğu umurumda değil. Bize kağıt üzerinde ya da sözlü olarak değil, her gün, her hafta sahada, (daha önce) olanların tekrarını önleyebileceğini gösterecek birini getirin, biz de bunu değerlendirmeye açığız” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Öte yandan Amerikan Fox News kanalına konuşan Netanyahu, “Biden yönetiminin Gazze’de ateşkes anlaşmasının yüzde 90’ının tamamlandığı yönündeki söylemini doğru buluyor musunuz?” sorusuna net bir ifadeyle, “Hayır, bu doğru değil” yanıtını verdi. 

‘Anlaşmaya yakınız’ 

Konuyla ilgili tartışmanın ‘teknik’ olduğunu ifade eden ABD’li yetkili ise, “Anlaşmada Philadelphi Koridoru’ndan bahsedilmiyor. Anlaşmanın söylediği şey, (İsrail’in) nüfusu yoğun bölgelerden geri çekilmesi” ifadelerinin kullandı ve “İsrailliler bu konuda son birkaç haftadır koridor boyunca askeri varlıklarını önemli ölçüde azaltacak bir öneri geliştirdiler ki bu aslında anlaşmayla teknik olarak uyumlu” değerlendirmesini yaptı.  

Netanyahu’nun açıklamalarına üstü kapalı bir şekilde yanıt veren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby de, “Başbakan kendi adına ve nerede duruyorsa ona göre konuşur ancak bizim İsrailli muhataplarımızla görüşmelerimiz devam edecek” dedi. ABD’li bir yetkilinin, “anlaşmanın yüzde 90’ı tamam” şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Kirby, “Siz buna optimizm dersiniz, ben doğru derim. Bu, (anlaşmaya) ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor, bu geldiğimiz yeri gösteriyor” ifadelerini kullandı.