Dünya‘Ulaşılabilen’ en iyi hükümet!

‘Ulaşılabilen’ en iyi hükümet!

12.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Lübnan’da 13 aylık “hükümetsizlik krizi”, çözülmüş gibi görünüyor. Milyarder iş adamı Mikati’nin kabinesine onay veren Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümetin “ulaşabildiklerinin en iyisi olduğunu” söyledi

‘Ulaşılabilen’ en iyi hükümet

DIŞ HABERLER - Lübnan’da ülkeyi çökmenin eşiğine getiren siyasi ve ekonomik kriz derinleşerek devam ederken, 13 aylık bir arayıştan sonra nihayet hükümet kuruldu. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, milyarder iş insanı Necip Mikati’nin kabinesine onay verdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda önceki gün 24 bakandan oluşan kabinesini açıklayan Mikati, Lübnan’daki ekonomik krizle ilgili durumun çok kötü olduğunu belirtti. Halkın ihtiyaçları için tüm uluslararası kurumlarla temasa geçeceğini belirten Mikati ayrıca Arap dünyasına da yardım çağrısında bulunarak, “Arap dünyasına ihtiyacımız var ve Arap ülkelerinin kapılarını çalacağız” dedi.

Ilımlı mesajlar

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümetin “ulaşabildiklerinin en iyisi olduğunu” söyleyerek “Uçurumdayız ve bundan kurtulmak için çalışmalıyız” dedi. Avn, ekmek, benzin ve mazot gibi temel sorunları çözmenin yanı sıra yoksulluk, borçlar, salgın ve Beyrut Limanı’ndaki patlamanın arkasında bıraktığı sorunlara odaklanacaklarını aktardı.

Haberin Devamı

Sünni Müstakbel Hareketi Genel Başkanı Saad el-Hariri de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkedeki çöküşün önüne geçmesi ve ekonomik reformları hayata geçirmesi için Mikati’ye her türlü desteği vereceğini kaydetti.

Türkiye de memnun

ABD ve Katar, yeni hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Lübnan Parlamentosu’na hükümeti bir an önce onaylama çağrısında bulunan ABD, yeni hükümeti desteklemeye hazır olduklarını da aktardı.

Türkiye de, Lübnan’da yeni hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Lübnan’ın karşı karşıya bulunduğu sınamalarla etkin biçimde mücadele edebilmesini teminen, hükümetin bir an önce güvenoyu alarak göreve başlayabilmesini temenni ediyoruz” denildi.

Ülke, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlama sonrasında Hassan Diyab hükümetinin 10 Ağustos 2020’de istifa etmesinden bu yana hükümet krizi yaşıyordu.

Son 50 yılın en büyük krizi

Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor. Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması, krizin her geçen gün farklı sektörlere sıçramasına neden oldu. Ülke çapında uzun elektrik kesintilerinin yanı sıra eczanelerde ilaç eksikliği alarm veriyor. Ülkenin para birimi Lübnan Lirası, son iki yılda yüzde 90’dan fazla değer kaybetti. Akaryakıt krizi sonucunda, benzin istasyonlarında birkaç gün içinde yakıtın biteceği belirtilirken, açık istasyonların önündeki uzun kuyruklarda zaman zaman gerilim yükseliyor ve silahlı kavgalara dönüşen olaylar da yaşanıyor.

 

Yazarlar