DünyaUkrayna’nın ilk hedefi Tokmak

Ukrayna’nın ilk hedefi Tokmak

11.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın başlattığı karşı taarruzda ilk hedefinin Zaporijya bölgesi olduğu tahmin ediliyor. Ukrayna, Tokmak kentini geri alabilirse, işgal altındaki bölgelerde Rusların takviye yollarını kesebilir.

Ukrayna’nın ilk hedefi Tokmak

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna’nın Rus işgali altındaki topraklarını geri almak için başlattığı karşı taarruz devam ediyor. Askeri uzmanlar, taarruzun başladığı konusunda hemfikirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu görüşte olduğu öğrenildi. Nitekim Putin konuyla ilgili son yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın taarruzunun başladığını doğrularken, bir başarıya ulaşamadığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu Rusların cephe hattındaki zayıf noktalarını tespit etmek amacıyla çok sayıda bölgede ufak saldırılar başlatırken, yakın zamanda Rus paralı asker grubu Wagner tarafından ele geçirilen Bahmut bölgesinde Ukrayna’nın şimdiden 1.5 kilometre ilerleme sağladığı öğrenildi. Bununla birlikte taarruzun ana hedefinin Zaporijya’da olması bekleniyor.

Demiryolu önemli

Ukrayna ordusunun bu bölgedeki hedefinin Tokmak kenti olduğu tahmin ediliyor. Karşı taarruzun ilk emareleri de bunu doğrular nitelikte. Zaporijya bölgesinde ciddi bir askeri hareketlilik bulunurken, Tokmak kenti çok stratejik bir konumda yer alıyor. Ukrayna birliklerinin bir kısmı Dinyeper Nehri kıyısından ilerleme sağlarken, bir diğer kısmı Zaporijya’nın doğusunda taarruzda bulunuyor. Bu iki cephe hattının ortasında ise Tokmak’a giden yol bulunuyor. Ukrayna’nın Tokmak’ı geri alması, Rusya’nın Kırım’a giden takviye yollarını kesmesini sağlayacak ve büyük bir stratejik zafer olarak dikkat çekecek. Zira Tokmak’ta Kırım’a giden demiryolu hattı bulunuyor ve bölgedeki askeri takviyeyi tamamen demiryolları ile gerçekleştiren Rusya birliklerinin can damarı kesilmiş olacak.

Haberin Devamı

Bununla birlikte bu durumun farkında olan Rusya’nın en büyük askeri yığınağı bu bölgede yapmış olduğu görülüyor. Ancak karşı taarruzun ilk etabında, Avrupa’dan gönderilen Leopard tankları gibi en önemli silahlarını kullanmayan Ukrayna ordusunun, bu silahların yardımıyla neler yapabileceği merak konusu. Tokmak’ın ardından Ukrayna ordusunun hedefinin ise bir diğer demiryolu hattı bulunan Melitopol olacağı tahmin ediliyor.