14.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Rusya’da olduğu gibi Ukrayna’da da askere gitmek istemeyenlerin, yetkililere 10 bin dolara varan miktarlarda rüşvet verdiği öne sürüldü. İddia, İngiliz “Financial Times” (FT) gazetesi tarafından gündeme taşındı.
FT’nin haberi, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin yolsuzluk iddiaları nedeniyle ülkedeki askere almaktan sorumlu tüm yöneticileri görevden almaya karar vermesinin ardından geldi. Haberde, Ukrayna yönetiminin, Şubat 2022’de seferberlik ilan ederek 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasakladığı hatırlatılırken, bu kararın uygulamalardaki yolsuzlukları körüklediği öne sürüldü.
Askere alınmak istemeyen kişilerin ortalama 6 bin dolar rüşvetle “tıbbi muafiyet belgesi” aldığı ve bunun askerden kaçmak için en popüler yöntem olduğu ifade edildi. Binlerce Ukraynalının da, cephe hattına gitmemek için yasa dışı yollarla ülkeyi terk etmeye çalıştığı, savaş sürecinde sınırda yakalananların sayısının 13 bin 600 olduğu belirtildi. Yaklaşık 6 bin 100 kişinin ise sahte evraklarla sınır noktalarını geçmeye çalıştığı kaydediliyor.
FT’nin haberine göre, bu konudaki en dikkat çeken olaylardan biri, Odessa askere alma merkezi başkanı Evgeni Borisov hakkında açılan rüşvet davası oldu. Geçen ay tutuklanan Borisov’un, kişi başı 2 bin ila 10 bin dolar arası rüşvet istediği, savaşın başından bu yana toplam 5 milyon dolar rüşvet topladığı iddia ediliyor. Ukraynalı yetkilinin, askere gitmek istemeyen kişilerden topladığı rüşvetlerle, Aralık ayında İspanya’da 4.2 milyon euro’ya bir villa bile satın aldığı öne sürülüyor.
AYAKLARINI KIRDILAR!
Öte yandan benzer haberler, geçtiğimiz yıl Rusya’da ilan edilen seferberlik sonrasında da gelmişti. Bazı durumu iyi genç Rusların ülkeyi terkettiği, bir kısmının da avukatlık bürolarının önünde uzun kuyruklar oluşturduğu kaydedilmişti.
Nitekim ülke dışına çıkmak için imkanı olmayanların, avukatlık bürolarından tavsiyeler aldığı ifade edilirken, sosyal medyada da önerilerde bulunan hesaplar dikkat çekmişti. Sosyal medyada, tıbbi muafiyet talep etme ya da vicdani retçi olma formları ile bunların doldurulmasına ilişkin talimatlar yer alırken, seferberlikten nasıl kaçılabileceğine dair ipuçları veriliyordu. Bununla birlikte arkadaşlarına ayaklarını ya da kollarını kırdıranların bulunduğu da gelen haberler arasındaydı.
WAGNER’İN DEĞİRMENİNE BELARUS SUYU!
İngiltere Savunma Bakanlığı, Kremlin’in, Haziran ayında başarısız bir darbe girişiminde bulunan Rus paralı asker grubu Wagner’e finansmanı durdurma olasılığının “gerçekçi” olduğunu bildirdi. Bakanlık Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Moskova artık Wagner’e ödeme yapmıyorsa, en makul ikinci ödeme sorumlusu Belarus makamlarıdır” dedi. Bunun Belarus’un finansal kaynaklarına bir yük getireceği belirtilen açıklamada, Wagner’in büyük olasılıkla “mali baskı döneminde personel maaş giderlerinden tasarruf için küçülme ve yeniden yapılandırma sürecine” doğru ilerlediğini öne sürdü. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun aracılık ettiği bir anlaşma uyarınca, Wagner savaşçıları isyanın ardından varlıklarını Belarus’a taşımıştı.
Öte yandan, geçen hafta tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni’ye 19 yıl daha hapis cezası verilirken, Kremlin’in, isyan sonrası “vatan haini” ilan ettiği Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in halen serbest olmasına dikkat çekiyor. Uzmanlar, isyandan birkaç hafta sonra Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Rusya-Afrika zirvesinde görüntülenen Prigojin’in serbestçe dolaşmasının, hala gücünün bir bölümünü elinde tuttuğunun göstergesi olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, itibarı azalmış olsa da Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için hala değerinin olduğuna inandıklarını ifade etti. Ancak Prigojin’in tam olarak nerede olduğu da bilinmiyor.