DünyaUkrayna'da tahliyede yüzlerce insan geride kaldı, Rus bombardımanı yeniden başladı!

Ukrayna'da tahliyede yüzlerce insan geride kaldı, Rus bombardımanı yeniden başladı!

02.05.2022 - 14:22 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın Mariupol kentinde haftalarca kuşatma altında bulunan sivillerin bir kısmının tahliye edildiği, Rus güçlerin de hiç vakit kaybetmeden fabrikayı tekrar bombalamaya başladığı bildirildi. Rusya’nın kontrolüne geçen dört limanın 'yeniden kontrol sağlanana dek' kapatıldığı belirtildi.

Tahliye edilen sivillerden bazılarının, Ukrayna'nın en büyük çelik fabrikalarından Azovstal Çelik Fabrikası'ndan kurtarıldığı bildirildi. Mariupol'ün diğer bölgelerinde kalanlar da dahil tüm sivillerin çıkarılması için müzakereler ise sürüyor ancak süreç büyük zorluklarla ve yavaş işliyor. Son olarak Azovsatal çelik fabrikasından 100 kişiyi daha taşıyan araçlar yola çıktı. Yaklaşık 9 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ve geçtiğimiz ay Rus askerleri tarafından abluka altına alınan fabrika, Ukrayna'da direnişinin son kalesi haline gelmişti.

Haberin Devamı

OPERASYON BAŞLADI ANCAK ÇOK SAYIDA İNSAN GERİDE KALDI

Fabrikada üç haftadan uzun süredir kalan sivillerin bir kısmı bu süre boyunca güneşi görmedi. Fabrikada su ve gıda sıkıntısı da yaşanıyordu. Rusya, onlarca sivilin kendi kontrolündeki bir köye ulaştığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Twitter mesajında, "100 kişilik ilk grup kontrolümüzdeki bölgeye hareket etti. Yarın Zaporijya'da onları karşılayacağız. Ekibimize minnettarız. BM ile birlikte, tesisteki diğer sivillerin tahliyesi için çalışılıyor" dedi. Birleşmiş Milletler (BM) de Kızılhaç ile birlikte operasyona dahil olduğunu doğruladı. Bir Rus haber kanalı geride 500'den fazla insanın kaldığını bildirdi.

'SIĞINAKLAR DAYANAMAYACAK SANDIK'

Haberin Devamı

Rusya kontrolündeki bölgeye getirilen sivillerden birisi, "Yaşadığımız şeyi kesinlikle tahayyül edemezsiniz, bu terördü" dedi. 37 yaşındaki Natalia Usmanova, "Sığınakların dayanamayacağından korktuk. Güneşi görmeyeli çok uzun zaman oldu" ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı 80'e yakın sivilin çelik fabrikasından tahliye edilerek Rusya kontrolündeki Bezimenne köyüne getirildiğini aktardı. Açıklamaya göre sivillere tıbbi bakım sağlandı. Rusya medyasına göre hükümet, Ukrayna kontrolündeki bölgeleri terk etmek isteyen sivillerin BM ve Kızılhaç yetkilileriyle temasa geçtiğini kaydetti. Azovstal Çelik Fabrikası'nda hâlâ sivillerin bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Fabrika bölgesindeki yer altı tünelleri, Rus güçlerinin hakimiyet kurmasını güçleştiriyor. Mariupol, Ukrayna'daki Rusya işgali başladığından bu yana en ciddi insani krizin yaşandığı bölgeler arasında yer alıyor.

BOMBARDIMAN KALDIĞI YERDEN

Rusya'nın, Ukraynalı sivillerin büyük sanayi kompleksinden tahliye edilmelerinin ardından Mariupol'daki Azovstal metal fabrikalarına yönelik saldırılarına yeniden başladığı söyleniyor. Tesiste bulunan Ukraynalı ulusal muhafız komutanı Denys Shlega, tahliye otobüslerinin ayrılmasından sonra bombardımanın tekrar başladığını söyledi. Shlega, gecesi ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, "Sivil tahliye operasyonu sırasında son iki gün boyunca ateşkes ilan edildi. İki gün sessizce geçti. Son sivil de fabrikadan çıkar çıkmaz her türlü silahtan ateş açıldı” dedi. Shlega, yaklaşık 500 yaralı askerin yanı sıra birkaç yüz sivilin içeride kaldığını tahmin ediyor. Azovstal'dan kaçmayı başaran düzinelerce sivilin bugün Ukrayna'nın Zaporizhzhia kentine gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA DÖRT LİMANI KAPATIYOR

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın kontrolüne geçen Mariupol, Berdyansk, Skadovsk ve Herson limanlarının “yeniden kontrol sağlanana dek” kapatıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu önlem, gemilere ve yolculara hizmet verilememesi, kargo, nakliye ve diğer ekonomik faaliyetlerin yürütülememesi ve uygun seviyede seyir güvenliğinin sağlanamamasından dolayı alınmıştır” ifadeleri kullanıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise yaptığı açıklamada, Karadeniz’de Rusya’nın kontrolü altına geçen limanlar nedeniyle Ukrayna’nın milyonlarca ton tahıl kaybedebileceğini ve bunun da Avrupa, Asya ve Afrika’yı da etkileyecek büyük bir yiyecek krizini tetikleyebileceğini söyledi. Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle ülkedeki birçok liman Rusya'nın kontrolüne geçmişti.