DünyaUkrayna’da bağımsızlık günü kutlandı

Ukrayna’da bağımsızlık günü kutlandı

25.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Ukrayna dün bağımsızlık gününü kutladı.

Ukrayna’da bağımsızlık günü kutlandı

Ukrayna, Sovyetler Birliği’nden ayrılarak egemen bir ulus olduğunu ilan ettiği 24 Ağustos gününü bağımsızlık günü olarak kutluyor. Ukrayna, Rusya’nın Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı savaşın gölgesinde bağımsızlığının 33. yılına girdi. Özellikle Donetsk ve Harkov bölgelerindeki şiddetli çatışmalar sürerken Ukrayna, bir yandan topraklarını kurtarma mücadelesini, diğer yandan da Rusya’nın Kursk bölgesine başlattığı operasyonu devam ettiriyor. 

Haberin Devamı

Bağımsızlığının 33. yılını kutlayan ülkeye dünyanın dört bir yanından destek mesajları geldi. Brüksel’deki Avrupa Komisyonu binasının önünde, 30 metre uzunluğunda bir Ukrayna bayrağı açıldı. Törene Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu temsilcileri, diplomatik birlikler ve geleneksel kıyafetler giymiş çok sayıda Ukraynalı katıldı. ABD Başkanı Joe Biden ise, yayınladığı mesajında “Rusya’nın anlamsız savaşı başladığında Ukrayna özgür bir ülkeydi. Bugün hala özgür bir ülke. Savaş sona erdiğinde de özgür, egemen ve bağımsız bir ülke olarak kalacak” ifadelerini kullandı. 

Rus kilisesi yasaklandı 

Öte yandan bu önemli günde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy önemli bir yasaya imza attı. Zelenskiy, Ukrayna’daki Rusya bağlantılı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni yasaklayan yasayı imzaladı ve karar, Ukrayna parlamentosunun resmi web sitesinde yayımlandı. Ukrayna, 2014’ten bu yana Rus Ortodoks Kilisesi’nden uzaklaşmaya çalışıyor ve bu çabalar, Rusya’nın 2022’deki Ukrayna işgalinden bu yana hızlandı. Ukrayna lideri,  “Ukrayna Ortodoks (kilisesi) bugün Moskova’nın şeytanlarından kurtuluş yönünde bir adım atıyor” dedi.