DünyaUkrayna ilerliyor!

Ukrayna ilerliyor!

13.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta Rus topraklarına girmesinin ardından, Kursk bölgesinde çatışmalar bir haftadır devam ediyor.

Ukrayna ilerliyor

Rusya’nın, büyük bir sürprize imza atan Ukrayna ordusunu bölge dışına itmekte oldukça zorluk çektiği görülüyor. Ukrayna’nın Kursk’un ardından Belgorod’a da girmek üzere bir saldırı başlattığı ve bazı noktalarda sınırı geçtiği öğrenildi. Kursk bölgesinin ardından, Belgorod bölgesinden de tahliyelerin başladığı açıklandı. Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, sınır bölgelerinde Ukrayna ordusuyla çatışmaların yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

Putin küplere bindi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta Rusya’nın Kursk bölgesine başlattığı saldırılar nedeniyle Güvenlik Konseyi’ni topladı. Toplantıda Rusya’nın Kursk Valisi Aleksey Smirnov gelişmelere ilişkin bilgileri paylaştı. Ukrayna birliklerinin bölgedeki 28 köyde kontrolü ele geçirdiğini söyleyen Smirnov, “Bölgedeki durum oldukça zorlu” dedi. Ukrayna güçlerinin Rus sınırından 12 km içerde olduğunu kaydeden Rus vali, bölgede 2 bin kadar Rus vatandaşının kaldığını ancak akıbetlerinin bilinmediğini sözlerine ekledi.

Smirnov’un Ukrayna birliklerinin sınırın ne kadar içerisinde olduğunu anlatırken sözü Putin tarafından kesildi. Putin, Smirnov’a ‘insanlara yardıma odaklanmasını’ tembihledi. Çatışmaların başından bu yana Kursk bölgesinden 121 bin kişinin tahliye edildiğini ifade eden Smirnov, “59 bin kişi daha tahliye edilmeyi bekliyor” dedi. Rus televizyonlarında yayınlanan toplantıda Putin’in oldukça sinirli olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Ukrayna ilerliyor

‘Dışarı atacağız!’

Putin ise yaptığı açıklamada, bölgeye yönelik saldırıların, yapılacak müzakerelerde Kiev yönetiminin pozisyonunu güçlendirmeyi amaçladığını öne sürdü. Putin, “Müzakerelerde duruşlarını iyileştirmeye çalışıyorlar. Ancak, sivilleri, sivil altyapıyı ayrım gözetmeksizin vuran ya da nükleer enerji tesislerine tehdit oluşturan insanlarla ne çeşit bir müzakereden söz edilebilir ki? Bu insanlarla ne hakkında konuşabiliriz ki?” dedi. Rus lider, “Bryansk bölgesinde durum nispeten sakin ancak bu durumun yarın da böyle olacağı anlamına gelmiyor” dedi. “Düşman Rusya’nın sınır bölgelerindeki saldırılarının karşılığını alacak” diyen Rus lider, “Savunma Bakanlığı’nın ana görevinin düşmanı topraklarımızdan atmak” ifadelerini kullandı.

Rus askeri Telegram hesaplarına göre operasyona çok sayıda Ukrayna tugayının katılıyor ve bölgedeki durum Rusya için oldukça zor. Sosyal medyada Rus askerlerinin rehin alındığı ve Ukrayna ordusunun ilerleyişine dair görüntüler dikkat çekiyor.