DünyaUkrayna hükümeti ‘kuşatma altında’

Ukrayna hükümeti ‘kuşatma altında’

03.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da AB yanlısı gösterilerde dün eylemciler hükümet de dahil olmak üzere kamu binalarına giden yolları kapadı. İktidar partisinden üç milletvekili istifa ettiğini duyurdu.

Ukrayna hükümeti ‘kuşatma altında’

Ukrayna’da hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşması imzalamaktan vazgeçmesi üzerine düzenlenen protestolar dinmek bilmiyor. Geçtiğimiz hafta başlayan gösterileri cumartesi sabaha karşı polisin sert müdahaleyle dağıtması üzerine pazar günü sokaklara dökülen muhalifler, dün de hükümet binasına giden yolları kapattı. Başkent Kiev’deki göstericiler birçok kamu binası önünde de barikat kurdu. AB ile ticaret anlaşmasını geçtiğimiz hafta düzenlenen Avrupa zirvesi sırasında imzalamayan Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in istifasını isteyen muhaliflerin sayısının 35 bini bulduğu tahmin ediliyor.
Memurlar işe gidemedi
Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan göstericiler, Ukrayna’nın AB üyesi olmasını desteklediklerine yönelik sloganlar atarken hükümetin istifasını istiyor. Kamu binalarını ve bakanlıklara giden yolları kapayan vatandaşlar, memurların işe gitmesine engel oldu. Belediye binası da AB yanlısı göstericiler tarafından işgal edilmiş durumda. Muhalefetin pazartesi genel greve gidilmesi çağrılarına rağmen dün kamu hizmetlerinde aksama yaşanmadığı kaydedildi. Göstericiler eylemlerine aralıksız devam etmek için Bağımsızlık Meydanı’na çadırlar kurdu.
Pazar günü gösteri yasağına rağmen yüz binlerce kişi sokaklardaydı. Yüzü maskeli grupların işaret fişeği fırlattığı görülürken polis göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz, cop ve ses bombası kullandı. Cumhurbaşkanlığı binası yakınlarında çatışmalar yaşandı. Çok sayıda vatandaş ve yaklaşık 100 polis memuru yaralandı. AB, taraflara sakin olması çağrısında bulunurken meclis sözcüsü Vlodimir Ribak, muhalefet ve hükümet arasında görüşmelerin başlayacağını duyurdu.
Diğer yandan iktidar partisindeki üç milletvekili protesto amacıyla istifa etti. Eskiden hükümetin en büyük destekçilerinden olan Inna Bohoslovska, diğer milletvekillerine de istifa çağrısında bulundu. Tarım Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili de istifasını verdi. Meclisteki muhalif birliğin başkanı Oleksandr Yefremov, bugün mecliste yapılacak tartışmaların ardından vekillerin güvenoylamasına gidebileceğini, ancak hükümeti dağıtmak için geçerli bir neden olmadığını söyledi.