08.03.2023 - 12:14 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
1 yılın geride kaldığı Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tüm kaosuyla sürüyor. Bir yıllık süreçte Rus ordusu cephe hattında istediği kazanımları elde edemedi. Hatta kazandığı yerleri bile kaybetti.
Rus ordusu son olarak aylardır ele geçirmeye çalıştığı ve Donetsk'in anahtarı olarak baktığı Bakhmut'u kuşattı. Şehirde sokak çatışmaları sürerken bölgenin kısa sürede el değiştirmesi bekleniyor.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise dün sabah saatlerinde Mariupol'e hareket etti. Burada askerleri denetleyen ve bölgedeki son durum hakkında bilgi alan Sergey Şoygu, şehirde kendisi için ayrılmış olan 'Gizli' bir alanda kurmaylarıyla savaşın gidişatını konuştu.
Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.
Batıdan gelen destekler sonrası Putin ise Çin ve Kuzey Kore'ye çevirdi. Bu ülkelerden mühimmat desteği isteyen Putin, geçtiğimiz günlerde Çin'in en kıdemli diplomatı Wang Yi ile Moskova'da görüştü. Wang Yi'in Moskova'daki ilk randevusu, Putin'in 50 yıllık sırdaşı Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'leydi. Wang Yi'nin bugünkü ilk görüşmesi ise, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la gerçekleşti. Rus haber ajansları, Lavrov'un Wang Yi'nin yanında yürürken gülücükler saçan fotoğraflarını dünyaya servis etti.
Çin'in bir numaralı diplomatı, Rusya ile yeni anlaşmalar imzalayacaklarını kaydedip ikili ilişkileri derinleştirmek ve güçleştirmek çalıştıklarını bildirdi. O anlarda Putin'in ayağa kalkıp Wang Yi'ye sarılması ve yüzünde gülücükler olması dikkatlerden kaçmadı.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Çin'den Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili çok çarpıcı bir yorum geldi. Söz konusu yorumda Rusya'nın istediği başarıları elde edememesi 2 ana nedene bağlandı.
'Samimi' olarak değerlendirildiği belirtilen analizlerde Çinli araştırmacılar, Elon Musk'a ait Starlink uydularını savaş alanı iletişimi için kullanılmasını başarılı buluyor ve bu uyduları yok etmek için araçlar geliştirmeyi tavsiye ediyor.
Rusya'ya bir başka öneri ise ABD yapımı 'Javelinler'. Cephe hattında tank ve helikoptere zor anlar yaşatan kitlenebilir bir bazuka olan Javelinler, cephe hattında 'At ve Unut' olarak da biliniyor. Söz konusu silahlar sahada Rus ordusuna resmen cehennemi yaşatıyor.
İsmi açıklanmayan bir yetkili yapılan araştırmanın Çin Devlet Başkanı Xi'nin bizzat başkanlık ettiği Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi altındaki Askeri Konsey tarafından yapıldığını aktardı.
Öte yandan Çin'in Ukrayna'da yaşananları gözlemlemesinin ana sebebi tabii ki Rusya'nın düştüğü durum değil. Çin, olası bir Çin-Tayvan savaşında ABD'nin harekete geçeceğini ve Tayvan'a silah desteği vereceğini hatta belki de Pasifik'te yeni bir savaşın doğacağını tahmin ediyor. Bu bağlamda ABD ordusunu sıkı bir şekilde gözlemleyen Çin aslında 'Tayvan'da başımıza ne gelebilir'in' cevabını arıyor.
Çin'de hazırlanan yaklaşık 120 makalede, ABD'nin Tayvan'ı savunmak için ne yapacağı henüz belirsizliğini koruyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns, Xi'nin ordusuna 2027'ye kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazır olma emrini verdiğini söylerken, Çin liderinin Rusya'nın Ukrayna'da yaşadığı başarısızlıktan muhtemelen rahatsız olduğunu belirtti.
Makaleler, HİMARS ve Starlink'in başarısına geniş yer verdi. ABD'nin Starlink aracılığıyla hedef bilgileri ve istihbarat paylaşımına yoğun önem verdiği aktarıldı.
Hazırlanan çalışmalar genel olarak Rusya'nın başarısızlığını konu alıyor. Rusya'nın savaşın başında tercih ettiği cephe hattındaki tank savaşları modası geçmiş ve eski bir yöntem olarak değerlendirildi. Olası bir Çin-ABD savaşında ise Çin'in ABD'nin propaganda çalışmalarını kesmek için Çin halkının korunması için 'dijital tedbirler' alınması gerektiğine parmak basıldı.