25.03.2009 - 14:18 | Son Güncellenme:
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Irak’ı ziyareti sırasında, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi” ifadesi kullandığı yönündeki haberlerle ilgili olarak, “Cumhurbaşkanımız o açıklamayı yaparken yanındaydım, öyle bir ifadesi olmadı” dedi. Tüzmen, seçim çalışmalarını sürdürdüğü Mersin’de, Mersin Barosu’nu ziyareti sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Irak’ı ziyareti sırasında, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi” ifadesini kullandığı yönündeki haberlerle ilgili sorusu üzerine Tüzmen, şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanımız o açıklamayı yaparken yanındaydım, öyle bir ifadesi olmadı. Kuzey Irak Kürt yönetimi ile ilgili bir açıklaması oldu. Tabii ki, anayasasında hangi terimler kullanıyorsa onlar vardır, diye bir açıklaması oldu. Ama öbür türlü bir ifadesi olmamıştır.
Sonuç olarak şuna bakmak lazım, biz tek bir millettik, 622 sene beraber yaşadık bu coğrafyada. Üç kıtada şanlı bir tarihe imza atmış insanlarız, oradan geliyoruz. Hangi kökenden olursa olsun, Kürt kökenli, Arap kökenli, Gürcü kökenli, diğer kökenler, hangi dinden, hangi dilden olursa olsun beraber yaşamaya ve beraberce adaletle ülkeyi yönetmeye her zaman talip olmuş bir ülkenin fertleriyiz.
Bu vesileyle bizim bu tarihten gelen birikimimizin özellikle 21. yüzyılda Türkiye’nin yolunu açacak bir bilgi birikimi olduğunu düşünüyorum. Mesela ben gidiyorum Irak’ta bizim iş adamlarımız orada rahatlıkla oranın dilini kullanabiliyorlar. Suriye’de de aynı şekilde. Suriye’ye Arap kökenli iş adamı götürüyorum, akrabalarıyla konuşuyor, buluşuyorlar. Gürcü kökenlileri alıp Gürcistan’a gidiyorum, Kürt kökenliyi alıyorum Irak’a götürüyorum. Komşu ülkelerle bu ticarette iyi bir yere gelmemiz bizim kendi insanımızla bu diyaloğu kurmamazdandır.”
Tüzmen, Irak’ta yapılan iş görüşmelerine de dikkati çekerek, “En güzel anlaşmalardan bir tanesini yaptık Irak’la. Irak ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için güzel bir altyapı oluşturduk. Bu genişletilmiş ekonomik ortaklık anlaşması gerçekten çok önemli. Bunun önümüzdeki günlerde Türkiye ile Irak arasındaki ticari ve siyasi ilişkilere çok büyük yansıması olacak” dedi.
Yaptıkları anlaşmanın, firma alacaklarından, bütün diğer ticaretin engellenmesini de kapsayan konulara kadar her şeyi kapsadığını ifade eden Tüzmen, şunları söyledi:
“Bu arada, petrol ürünleri alacaklarımız vardı. Teminat mektupları sıkıntılarımız vardı. Irak Ticaret Bakanlığı yüzde 1,8 kesinti yapıyordu. Bu kesintilerin giderilmesi için çalışmalarımızı sürdürdük. Yine aynı şekilde zorunlu gözetim belgesi uygulamaları vardı. Sınır ticareti düzenlemeleri vardı.”
ORTAK SERBEST BÖLGETüzmen, en önemli gelişmelerden birinin de ikili ticarette belirledikleri hedef olduğuna dikkati çekerek, “Bizim şu aşamada Irak ile ikili ticaretimiz yaklaşık 5,5 milyar dolar. Bu sene 7,5 milyar doları geçecek. 2011’e kadar 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz. Bu önemli bir rakam” diye konuştu. Türkiye açısından çok önemli buldukları bir diğer konunun da 20’ye yakın proje sunmaları olduğuna işaret eden Tüzmen, şöyle devam etti:
“Nedir bu projeler? Birincisi Eximbank’tan Irak’a kredi hattının açılması, diğeri sınır noktasında bir nitelikli serbest bölge kurmak. Irak’ın tamamlayıcı bir özeliği var, petrol ve doğalgaz var, bizde de yetişmiş iş gücü var, bilgi var, mühendislik var. Bu ikisini birleştirerek enerji ve diğer alanlarda ortak bir serbest bölge oluşturmayı kararlaştırdık. Bunun yanı sıra yine uluslararası Bağdat Fuar Merkezi’nin yenilenmesi konusu var. Gaziantep’te de Bağdat Uluslararası Fuarı’nın 5’ncisini düzenliyoruz. Mersin’de de haziran ayında dünya Uluslararası Petrol ve Enerji Fuarı yapacağız. Bunun Mersin’e iyi bir kazanç olacağını düşünüyorum. Irak’ta geniş bantlı internet ile ilgili, yani telekomünikasyon alanında çok güzel bir çalışma yaptık. Orada da hizmetlerin altyapısının hazırlanması lazım. Yine bazı petrol sahaları var Irak’ta, onların geliştirilmesiyle ilgili Irak makamlarının onayını aldık. Bu arada vagon ve lokomotif satışlarımız olacak. Bunları gururla ihraç edeceğiz. Geçmişte biliyorsunuz yapmıştık, yeni hastaneler yapılması da gündemde.” Tüzmen, Mersin-Gaziantep-Silopi-Habur demir yolu bağlantısının sağlanması, Gaziantep-Mersin hattının çift otoyol haline getirilmesini de önemsediklerini, iki ülke arasında ticaret altyapısını geliştirmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü anlattı.
Bakan Tüzmen, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin terör örgütüne yönelik yaptığı açıklamaları da değerlendirerek, “Talabani, kendisi açıklama yaptı, ’ya silahları terk edecekler ya ülkemizi terk edecekler’ diye. Irak’ın bütününde bir kararlılık var. Irak’ın tamamında PKK’nın silah bırakması, ülkeden gönderilmesi veya herhangi bir şekilde bu işin çözülmeyeceğinin çok iyi bir şekilde anlaşılmaya başlanmış. Bu açık bir şekilde en büyük yetkililer tarafından da dile getirildi. Ben de bunun samimi bir açıklama olduğuna inanıyorum. Çünkü daha önce belli bir noktaya gelinmişti. Cumhurbaşkanımızın bu ziyaretinin de bu sorunların giderilmesi açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Krize karşı ortaya konulan çözüm paketleriyle ilgili bir soru üzerine de Tüzmen, “Bizim burada yaptığımız çalışmaları görüyorsunuz. Tahmin ediyoruz ki önümüzdeki günlerde, seçim bittikten sonra daha rahat bir şekilde bunları sizlere açıklama fırsatımız olur. İlgili arkadaşlarımız yine kendi sahalarında açıklamalarını yaparlar” dedi.