DünyaTürkiye'ye kısıtlama Hindistan'a muafiyet... ABD'den çifte standart!

Türkiye'ye kısıtlama Hindistan'a muafiyet... ABD'den çifte standart!

16.07.2022 - 10:24 | Son Güncellenme:

2019 yılında Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi satın Türkiye'ye karşı yaptırım kararı alan ABD Temsilciler Meclisi, yine bir çifte standarda imza attı

Türkiyeye kısıtlama Hindistana muafiyet... ABDden çifte standart

ABD, Rusya'dan S-400 savunma sistemi alması nedeniyle Türkiye'yi 5. nesil savaş uçağı olan F-35 programından çıkarmıştı. Türkiye, hava gücünde oluşabilecek zafiyeti engellemek için bir dizi seçeneği gündemine aldı. ABD'den F-16 ve modernizasyon kiti satın alma talebi bu çerçevede önem taşıyor. Ancak Türkiye'ye karşı yaptırım kararı alan ABD Temsilciler Meclisi, yine bir çifte standarda imza attı.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Çin gibi saldırganları caydırmak için Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle Hindistan'ın CAATSA yaptırımlarına karşı muafiyetini onaylayan yasa değişikliğini kabul etti. Haber ajansı PTI'nin bildirdiğine göre tasarı, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın zemin değerlendirmesi sırasında, toplu değişikliğin bir parçası olarak kabul edildi.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM VAR, HİNDİSTAN'A YOK

Buna göre eğer tasarı Senato ve Başkan Joe Biden tarafından da onaylanırsa, Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar Hindistan'a uygulanmayacak.

Değişiklik, Hint asıllı Kongre Üyesi Ro Khanna tarafından tanıtıldı ve Joe Biden yönetimini, Hindistan'a Amerika'nın Düşmanlarına Karşı Mücadele Yasası (CAATSA) muafiyeti sağlamak için yetkisini kullanmaya çağırıyor. CAATSA, ABD yönetimine Rusya'dan büyük savunma donanımı satın alan ülkelere yaptırım uygulama yetkisi veriyor. Bu gelişme, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakına ve 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasına yanıt niteliği taşıyor.

Haberin Devamı

California'nın 17. kongre bölgesinden ABD temsilcisi Ro Khanna, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

ABD, Çin'den gelen artan saldırganlık karşısında Hindistan'ın yanında durmalı. Hindistan Grup Toplantısı'nın Başkan Yardımcısı olarak, ülkelerimiz arasındaki ortaklığı güçlendirmek ve Hindistan'ın kendisini Çin sınırında savunmasını sağlamak için çaba gösteriyorum. Bu değişiklik son derece önemli ve iki partili bir temelde Meclis'ten geçtiğini görmekten gurur duyuyorum.

Ek olarak, Khanna ABD stratejik çıkarları için ABD-Hindistan ortaklığından daha önemli bir ilişki olmadığını belirterek, "ABD-Hindistan nükleer anlaşmasından bu yana ABD-Hindistan ilişkileri için Kongre dışındaki en önemli yasa" yorumunda bulundu.

Türkiyeye kısıtlama Hindistana muafiyet... ABDden çifte standart

Bu kararın ABD tarafından; "bölgede Çin'e karşı Hindistan'ı yanında tutmak ve Pekin'in saldırganlığına karşı caydırıcılık oluşturmak" için aldığı yorumları yapıldı.

HİNDİSTAN-RUSYA ARASINDA 5 MİLYAR DOLARLIK S-400 ANLAŞMASI

Ekim 2018'de Hindistan Rusya ile beş adet S-400 hava savunma füzesi sistemi satın almak için 5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Hindistan'a Rusya’dan S-400 alması nedeniyle CAATSA yaptırımlarından muaf olmadığı uyarısında bulunmuştu.

S-400'lerin sevkiyatının ardından yapılan açıklamada, Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımlar çerçevesinde Hindistan'a henüz herhangi bir muafiyet kararı vermedikleri kaydedilmişti.

Türkiyeye kısıtlama Hindistana muafiyet... ABDden çifte standart

Haberin Devamı

ABD'li yetkililer, her ne kadar CAATSA'nın istisnaları veya ülkelere yönelik muafiyetlerinin olmadığını öne sürse de Hindistan'ın da muafiyet elde etmesi muhtemel görünüyor.

TÜRKİYE'YE GÖZ GÖRE GÖRE ÇİFTE STANDART

Oysa CAATSA kapsamında, Türkiye'ye S-400 konusunda yaptırım uygulayan ABD'nin, Moskova'nın Hindistan'a S-400 sevkiyatına devam etmesine göz yumması çifte standart olarak değerlendiriliyor.

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satma planını zorlaştıracak yasa değişikliği önergesini kabul etmişti. Demokrat Parti'den Frank Pallone ve Cumhuriyetçi Parti'den Chris Pappas'ın sunduğu, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki (NDAA) değişiklik önergesi 179'a karşı 244'e oyla Temsilciler Meclisi'nden geçti. Önergede, Türkiye'ye F-16 satışı için, "ABD Başkanı'nın satışın ABD'nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması" ve "F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması" şartları yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE F-35 SAVAŞ UÇAĞI PROGRAMINDAN ÇIKARILDI

ABD'nin önümüzdeki yıl savunma bütçesinin 800 milyar doların üstüne çıkmasını öngören NDAA'nın mevcut şekliyle yürürlüğe girmesi için Temsilciler Meclisi'nden sonra Senato'da da onaylanması gerekiyor.

Türkiyeye kısıtlama Hindistana muafiyet... ABDden çifte standart

Türkiye, 2019'da Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi satın almıştı. Satış sonrası Türkiye F-35 savaş uçağı programından çıkarılmıştı.

MİÇOTAKİS TÜRKİYE'Yİ HEDEF GÖSTERDİ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mayıs ayında Kongre'nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada ABD'ye, "NATO'nun güneydoğu kanadında istikrarsızlığa katkıda bulunabilecek" savunma ekipmanı satışıyla ilgili kararların dikkatle gözden geçirilmesi çağrısı yapmış ve doğrudan Türkiye’yi adres gösteren bir dizi mesaj vermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Kongre'yi, Türkiye'ye F-16 filosunu modernize etmek için askeri ekipman satışı yapılmasına yönelik niyeti hakkında bilgilendirmişti.

Haberin Devamı

Başkan Joe Biden da Madrid'deki NATO zirvesi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16 satışına destek mesajı vermişti.

ERDOĞAN, BIDEN İLE GÖRÜŞMESİNDE DİLE GETİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Mart'ta ABD Başkanı Biden ile Rusya-Ukrayna krizini görüşmüştü. Erdoğan bu görüşmede Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımını ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini belirterek, savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirmişti.

270 ADET ALINDI

F-16 savaş uçakları, Türk Hava Kuvvetlerinin ana vurucu gücünü oluşturuyor. 1987 ile 1999 yılları arasında çoğunluğu Türkiye'de üretilen 44 adet F-16 Blok 30, 116 adet F-16 Blok 40 ve 80 adet F-16 Blok 50 Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi. Böylece 240 F-16 uçağı envanterde yer aldı. 1999 yılında Türkiye'deki üretimin durmasının ardından 30 adet F-16 Blok 50+ konfigürasyona sahip uçak satın alındı. Böylece envantere giren F-16 serisi jet sayısı 270'e çıktı. F-16 jetlerinin blok seviyeleri farklı teknoloji seviyelerini ifade ediyor. Türkiye, 2000'li yıllarda envanterde yer alan 165 F-16 savaş jetinin modernizasyonunu da gerçekleştirdi. Resmi rakamlar açıklanmadığından kaza kırım ve diğer nedenlerle devre dışı bırakılanlar olduğu için bugün envanterde yer alan F-16 sayısının 245 dolayında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, 30'un üzerinde de modernize edilen F-4 2020 savaş uçağına sahip.