14.07.2010 - 09:54 | Son Güncellenme:
Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde soykırım kurbanlarının anıldığı 11 Temmuzdaki törenlerde, Sırbistan’ın Devlet Başkanı düzeyinde temsil edilmesinde Türkiye’nin rol oynadığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Tadiç’in, bölge barışı için "tarihi adım" olarak kabul edilebilecek, törenlere katılmaya ilişkin kararın, 24 Nisan’da, İstanbul’da, Bosna-Hersek ve Sırbistan cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanlarının katıldığı "Üçlü Balkan Zirvesi’nde" alındı.
Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşadığı en büyük trajedi olarak görülen Srebrenitsa’da, Bosna Savaşı’nın sonunda, 8 bin erkek ve 14 yaş üstü çocuk katledilmişti.
Aralarında bir Katolik’in cenazesinin de bulunduğu 775 kurbanın tabutunun Potoçari Mezarlığı’nda toprağa verildiği törenlerde, Tadiç’in yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vuyanoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Georgi İvanov, Slovenya Devlet Başkanı Danilo Turk ile Türkiye’den ve çok sayıda Avrupa ülkesinden bakanların, temsilcilerin katılması büyük bir buluşmayı da sağladı.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin bölgede başlattığı barış girişimlerinin sonuçlarının, ilerleyen yıllarda daha iyi anlaşılacağını belirterek, "Bundan birkaç yıl önce Sırbistan’dan Srebrenitsa törenlerine yapılacak ziyaret hayal dahi edilemezdi. Ancak Türkiye’nin barışa olan katkısı en uzlaşılmaz olan tarafları bile biraraya getirmeye yetti. Bundan sonra bölgede çok daha iyi gelişmeler yaşanacaktır" görüşlerini ifade ediyor.
TADİÇ’İN ELİNİ SIKAN HATİCE MEHMEDOVİÇ
Srebrenitsa’daki anma törenlerinde, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç’in elini sıkan ve "hoşgeldin" diyen Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç (58), AA muhabirine, "asla kin gütmediğini ve intikam peşinde olmadığını, bölgedeki Sırplarla birlikte barış içinde yaşamak istediklerini" söyledi.
Tadiç’e, Srebrenitsa’da 15 yıl önce kocası ve 2 oğlu ile 22 yakınının katledildiğini ve şu anda kimsesinin olmadığını anlatan Mehmedoviç, törende 1974 doğumlu oğlu Azur’un cenazesini toprağa verdi.
Mehmedoviç, "Tadiç’e, savaş suçlularının yakalanması için çaba göstermesini söyledim. Ve Srebrenitsa’nın tekrar eski güzelliğine, parlaklığına ulaşması için bir şeyler yapmasını istedim. Tadiç’ten de bu taleplerime karşılık olumlu yanıt aldım" dedi.
Hatice Mehmedoviç, Başbakan Erdoğan’ın törenlere gelmesine çok memnun olduğunu belirterek, "Zaten törenlere Erdoğan katılmasaydı, Tadiç’in katılması mümkün olmazdı. Çünkü Tadiç, herşeyin farkında. Türkiye’yi yanına alması her zaman için onun çıkarınadır" dedi.
Başbakan Erdoğan’ı sadece Bosna için değil tüm dünya için pozitif bir lider olarak bulduğunu ifade eden Mehmedoviç, "Törende Başbakan Erdoğan’ın elini sıktığım için çok mutlu oldum. Başbakan Erdoğan’ın Srebrenitsa’ya insanların dönüşü konusunda da yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.
Srebrenitsa Kadınları Derneği Başkanı Hayra Çatiç de, Boris Tadiç’in Srebrenitsa törenlerine katılmasını olumlu bulduğunu belirterek, "Boris Tadiç gelirken keşke yanında Ratko Mladiç’i de getirseydi. Onun adalete teslim edilmesi, bizim için herşeyden daha önemli" diye konuştu.
Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç ise kendilerinin tek isteğinin, adaletin yerine getirilmesi ve savaş suçlularının yakalanması olduğunu söyledi.
ACI SIRBİSTANLI KADINLARIN DA YÜREĞİNDE
Sırbistan’dan törenler için gelen ve giydikleri siyah elbiselerle alanda dikkati çeken Belgrad Kadınlar Derneği üyeleri de Srebrenitsa’nın acısını yüreklerinde hissettiklerini anlatıyor.
Kendilerinin de anne olduğunu ve Srebrenitsalı annelerin acısını paylaştıklarını ifade eden Sırbistanlı kadınlar, "Bizler onların acılarına ortak olmak için törenlere katıldık. Bu suçu işleyenlerin adalete teslimi konusunda Belgrad’da biz de mücadele veriyoruz. Belgrad’daki okullardan Potoçari Mezarlığı’nı ziyaret için öğrencileri buraya getiriyoruz. Çünkü bu tür olayların bir daha yaşanmaması için Srebrenitsa’da olanları yeni yetişen nesillere iyi anlatmamız lazım" görüşlerini dile getirdi.
Anma törenlerinde 2007 yılından beri, beyaz kefenler içinde sahne alarak, "Srebreniçki Inferno" (Srebrenitsa Cehennemi) adlı oratoryoyu seslendiren koronun kurucusu Karadağ asıllı Ortodoks Sırp Milenko Karaviç de, Boris Tadiç’in barış adına anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Korosunda Boşnak, Sırp ve Hırvat öğrencilere yer veren Karaviç, "Srebrenitsa’da büyük bir acı yaşandı, bu olay bir Boşnak’ı nasıl etkiliyorsa beni de o şekilde etkiliyor.
Srebrenitsa’dan ve katledilen masum insanlardan dolayı utanç duyuyorum" şeklinde konuştu.
Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Srebrenitsa soykırımın 15. yıl anma törenlerine katılarak tarihi bir adım atmıştı. Tadiç, kurbanların tabutları önünde saygı duruşunda bulunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Srebrenitsa’da yapılanların unutulamayacağını vurgulamıştı.
Srebrenitsa kurbanlarının yakınlarının bir nebze huzura kavuşabilmeleri için özellikle Ratko Mladiç’in yakalanmasının önemine işaret eden Tadiç, "Ben Sırbistan Cumhurbaşkanı olarak Mladiç’in yakalanması konusunda gösterdiğim kararlılıktan asla taviz vermeyeceğim. Ancak o zaman görevimin bir kısmını tamamlamış olacağım" şeklinde konuşmuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da törende yaptığı konuşmada, Boris Tadiç’in elini sıkan Hatice Mehmedoviç için "Onda metanet vardı, nefret yoktu, kin yoktu. Bu da tabii bir Müslümanın dünyaya bakışını gösteriyor çünkü dünya barışını biz kin üzerine, nefret üzerine inşa edemeyiz. Onun için Srebrenitsa bugün bu mesajı da verdi. Bu bakımdan çok çok anlamlı bir töreni yaşadık".