DünyaTürkiye'den İsrail'e büyük jest

Türkiye'den İsrail'e büyük jest

11.05.2010 - 17:58 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İsrail arasında son 1.5 yıldır gergin yürüyen ilişkiler, Ankara’dan gelen beklenmedik bir jestle yumuşuma yoluna girdi. Ankara’nın İsrail’e jesti uluslararası alanda geldi; Türkiye, Filistinlilerin tüm itirazlarına rağmen, İsrail’in OECD üyeliğini veto etmedi.OECD, 2007 yılından bu yana katılım müzakereleri yaptığı İsrail, Estonya ve Slovenya'nın üyeliğini Büyükelçiler Konsey toplantısında onaylamıştı. Ancak üyelikler 27-28 Mayıs'ta Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşecek OECD toplantısında tescillenecek

Türkiyeden İsraile büyük jest


İsrail, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'de (OECD) dün yapılan oylamada, Türkiye’nin de desteğini alarak, oy birliği ile örgüte kabul edildi.

OECD’de tüm üye ülkelerin, yeni üye kabul sürecinde veto hakkı bulunuyor. Ancak Türkiye, İsrail’in üyeliğinin görüşüldüğü dünkü toplantıda, bu hakkını kullanmadı.

FİLİSTİNLİLER ANKARA’YA MEKTUP YAZDI: VETO EDİN Ankara’nın İsrail’e yönelik OECD jesti, Filistinlilerin “veto edin” mektubuna rağmen geldi.

Filistin yönetimi, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu tüm OECD ülkelerine mektup yazarak, İsrail’in üyeliğinin “reddedilmesi” çağrısında bulundu.

Ankara’ya geçen hafta ulaşan Filistin mektubunda, İsrail’in Filistin topraklarını işgal ettiği, bu işgal sürecince de “tüm OECD değerlerine aykırı hareket ettiği” vurgulandı. Mektupta, İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargosunun ise, bu bölgede yaşayan sivillerin “insanlık onurunu ayaklar altına aldığı” mesajı verildi. Mektupta, “İsrail 2008 Aralık-2009 Ocak döneminde tüm Gazze’yi yıkan saldırısının ardından, bir de ambargo uygulayarak, buradaki sivillerin yaşamlarını devam ettirmek için bölgeyi yeniden inşa etmelerine bile izin vermemektedir” denildi.
"TÜRKİYE’DEN İSRAİL’İN OECD’DE VETO EDİLMESİNİ İSTEDİK" İslami İnsan Hakları Komisyonu (IHRC) Genel Başkanı Mesud Şadcare, İsrail’in Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üyelik başvurusunun Türkiye tarafından veto edilmesi için Ankara’ya geldiklerini söyledi.

MAZLUMDER Ankara şubesinde açıklama yapan Şadcare, İsrail’in Filistin’de insan haklarını ihlal ettiğini ve bunu tüm dünyanın bildiğini belirterek, İsrail’in OECD’ye üyelik başvurusunun Türk hükümeti tarafından veto edilmesini istediklerini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini ifade eden Şadcare, "Türkiye’nin Başbakanı İsrail’in OECD üyeliğini veto etmeyecek, üyeliğine bir şerh koyacaktır" dedi.

Türk hükümetiyle istişare etmek için Ankara’da bulunduklarını kaydeden Şadcare, İsrail’i böyle bir örgütün içerisinde görmek istemediklerini belirterek, "Bizi asıl üzen şeyin bütün Avrupa ülkeleri insan haklarından bahsederken bu konuda hiçbir şey yapmamalarıdır" dedi.

Şadcare, Türkiye’nin veto etmeme kararına üzüldüklerini kaydetti. Bununla birlikte Türkiye’nin elinden geleni yaptığını söyleyen Şadcare, "Biz bu konuda sadece Türkiye’ye yüklendik" diye konuştu.

"Avrupa’da yükselen İslamofobi ve faşizm sadece Müslümanları hedef alıyor" diyen Şadcare, Avrupa’da da İsrail’in üyeliğinin veto edilmesi için bazı siyasetçilerle görüştüklerini belirtti.

İHRC genel başkanı ve beraberindeki heyetin bugün birçok siyasi parti başkanıyla görüşmeleri öngörülüyor.

İSRAİL’DE "TARİHİ BAŞARI" OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) İsrail’in üyeliğe kabul edilmesi, ülkede "tarihi başarı" olarak değerlendirildi.

İsrail Maliye Bakanı Youval Steinitz devlet radyosuna yaptığı açıklamada, ülkenin dünyanın önde gelen 31 ekonomisinin yer aldığı örgüte katılımının "tarihi bir başarı" olduğunu vurgulayarak, katılımın ülkeye ekonomik anlamda gelişmiş bir ülke olduğu yönünde meşruiyet kazandırdığını söyledi.

Steinitz, OECD’ye katılımın mevcut küresel ekonomik kriz ortamında çok zor elde edildiğine dikkati çekerek, bunun, dört yıllık bir çabanın meyvesi olduğunu söyledi.

Diplomatik kaynaklara dayandırılan habere göre, OECD, 2007 yılından bu yana katılım müzakereleri yaptığı İsrail, Estonya ve Slovenya’nın üyeliğini bu sabah düzenlenen Büyükelçiler Konsey toplantısında onaylamıştı.

Birliğin kararı bugün resmi olarak açıklaması bekleniyor.

-"TÜRKİYE TARİHİ BİR VEBAL ALTINA GİRMİŞTİR"- .

Filistin sorununun yalnız Müslümanları değil, demokrasiden, milletlerin eşit haklarından, uluslararası hukukun temel normlarından bahseden herkesi ilgilendirdiğini vurgulayan Saadet Partisi Genel Başkanı Numan kurtulmuş, , İsrail’in Filistin’e yönelik tutumunu engelleyecek diplomatik girişimlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Bu diplomatik çabalardan birinin de İsrail’in OECD’ye üyeliğinin engellenmesi olacağını dile getiren Kurtulmuş, ancak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin İsrail’in OECD üyeliğine hiçbir itirazı olmadığı söyledi. İsrail’in 26-27 Mayıs’ta Paris’te yapılacak toplantıda Slovenya ve Hırvatistan ile birlikte OECD’ye kabul edileceğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Bütün İslam dünyasının hemen hemen bütün partilerinin ortak meselesi olan İsrail saldırganlığının durdurulması ve Filistin meselesine sahip çıkmak konusunda Türkiye’nin tarihi bir vebal altına girdiğini, Hükümet’in bu kararla asla bedelini ödeyemeyeceği, millet karşısında, tarih karşısında ve Allah indinde asla hesabını veremeyeceği büyük bir sorumluluğa imza attığının bilinmesini isterim.

Yazarlar