DünyaTÜRKİYE NÜKLEER KAVŞAK

TÜRKİYE NÜKLEER KAVŞAK

29.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Rus Pravda gazetesi Türkiye’nin nükleer madde kaçakçılarının gözde ülkelerinden olduğunu, Sovyetler’in dağılmasının ardından birçok operasyonda Türkiye’de satılmak üzere nükleer madde ele geçirildiğini yazdı

TÜRKİYE NÜKLEER KAVŞAK

Yasadışı örgütlerin ve kaçakçıların, silah yapımında kullanılan nükleer maddeleri gizlice satmaya çalıştığı ülkelerin arasında Türkiye’nin de bulunduğu öne sürüldü.
Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi, özellikle Sovyetlerin 1991 yılında dağılmasından sonra güncel bir sorun haline gelen nükleer madde kaçakçılığıyla ilgili olarak hazırladığı dosyada Türkiye ile bağlantılı olaylara da yer verdi. Gazeteye göre Türkiye’ye yönelik ilk girişim 1993 yılı başlarında yaşandı ve eski Sovyet cumhuriyetleri üzerinden İstanbul’a altı kilogram zenginleştirilmiş uranyum getirildi. Polisin ele geçirdiği uranyumun Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te çalındığı, Çeçen kaçakçılar tarafından Çeçenistan ve Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye gönderildiği belirlendi.
Aynı yıl yaşanan ikinci kaçakçılık denemesinde ise Almanya’dan özel bir uçakla gönderilen uranyum-238 polis tarafından ele geçirildi ve dört Türk işadamıyla İran gizli servisinin dört ajanı tutuklandı.
Komsomolskaya Pravda, 2000 yılında Gürcü polisinin Türkiye’de satılmak üzere ülkeden çıkarılmak istenen 1.7 kilogram zenginleştirilmiş uranyumu Batum sınır kapısında ele geçirdiğini yazdı. Gazete olayla ilgili olarak dört Gürcü vatandaşının tutuklandığını, uranyumum büyük olasılıkla Abhazya’daki bir enstitüden çalındığını belirtti.
Türkiye’ye silah yapımında kullanılan nükleer malzemeleri satma girişiminin bilinen son kahramanı ise, 2006 yılında Londra’da radyasyon zehirlenmesinden ölen eski KGB ajanı Aleksandr Litvinenko oldu. Gazete, uzun süredir İngiltere’de sürgünde yaşayan muhalif Rus işadamı Boris Berezovski ile bağlantılı olan Litvinenko’nun ölümünden birkaç yıl önce Türkiye ve bazı Ortadoğu ülkeleriyle Gürcistan’da gizli temaslar yaptığını belirtti. Görüşmelerin içeriğine değinmeyen Komsomolskaya Pravda, Litvinenko’nun müşterilerinin güvenini kazanmak amacıyla Müslüman olduğunu da yazdı. Rus basını Litvinenko’nun Türkiye üzerinden İngiltere’ye kaçtığı, Ankara’da Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü’nün (CIA) ajanlarıyla görüştüğü yolunda haberlere yer vermişti.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın eski üst düzey yetkilisi Mihail Polejayev, Komsomolskaya’ya yaptığı açıklamada 1993-2003 yılları arasında 27’si Rusya’da olmak üzere değişik ülkelerde toplam 540 nükleer madde çalma girişimi yapıldığını söyledi.

Yazarlar