DünyaTürkiye’deki 200 bin konut tasarrufa geçti

Türkiye’deki 200 bin konut tasarrufa geçti

07.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkezi sistemle ısınan binalarda ısı pay ölçer kullanımının zorunlu olmasıyla şu ana kadar 200 bin konuta pay ölçer takıldı. Herkesin payına düşen ısı ücretini ödemesini öngören sistem, yüzde 40 oranında tasarruf imkânı sunuyor

Türkiye’deki 200 bin konut tasarrufa geçti

Merkezi sistemli binalarda pay ölçer kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle apartman sakinleri ve yöneticiler harekete geçmeye başladı. Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) çerçevesindeki yönetmelik gereği Türkiye’de bulunan 1 milyon 800 bin dairenin pay ölçer sistemi kullanması gerekiyor. Her dairenin tükettiği kadar ısı ücreti ödemesini sağlayan sistem, 9 bin apartman yöneticisini ve milyonlarca konut sakinini ilgilendiriyor.
Yasanın 2007’de çıktığını ve 5 yıllık geçiş süresi olduğunu hatırlatan İsta Enerji Türkiye Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, geçiş süresinin bitip yasal zorunluluğun başladığı 2012 yılı mayıs ayından sonra pay ölçer cihazı taktıran konut sayısında artış olduğunu vurguladı.
4 yılda pay ölçer cihazı taktıran daire sayısının 50 bin iken son 10 ayda artış yaşandığına dikkati çeken Yavuztürk, geçiş süreci içinde yaklaşık 50 bin dairenin pay ölçer kullanmaya başladığını belirterek, şu andaki rakamın 200 bin civarında olduğunu dile getirdi.
Isı pay ölçer sisteminin enerji tasarrufu sağladığını ifade eden Yavuztürk, “Pay ölçer sistemini kullanan merkezi ısıtmalı binalardaki hanelerde, yüzde 15 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlanıyor. Bir konutta ortalama yıllık ısınma gideri 1500 lira olarak tahmin edilirse, 500 liraya kadar tasarruf imkânı sunuyor” dedi.

Haberin Devamı

2 yılda kendini amorti ediyor

Türkiye’de merkezi sistemle ısınan yaklaşık 1 milyon 800 bin konut olduğunu söyleyen Yavuztürk, “Yıllık yaklaşık 3 milyar lira yakıt giderimiz var. Bunun yüzde 30’u tasarruf edilebilir. Dolayısıyla, ısı pay ölçeri kullanarak yıllık 1 milyar lira civarında tasarruf edebiliriz” diye konuştu. Yavuztürk, sistemin en geç 2 yıl içerisinde kendini amorti ettiğini belirtti.
Merkezi sistemli binalarda pay ölçer kullanımına geçmek için bireysel olarak başvuru yapılamadığını da belirten Yavuztürk, kullanıcıların bu sisteme geçmek için yöneticileri ile irtibata geçmesi gerektiğini söyledi.

Sistemin maliyeti 700 lira

Pay ölçer cihazının fiyatının 30 euro olduğunu belirten Yavuztürk, “Termostatik radyatör vanası ise 15 euro. Toplam 45 euro maliyeti var. Bu fiyatlara malzeme ve montaj dahil. 6 radyatörlü dairelerde sistemin maliyeti 700 lira” dedi.

Haberin Devamı

Herkes tükettiği kadar ödüyor

Sistemin işleyişiyle ilgili de bilgi veren Zafer Yavuztürk, “Termostatik radyatör vanaları yardımıyla çok sıcak olduğunda radyatörün sıcaklığı kısılıyor. Cihazların üzerine tüketimi ölçen sayaçlar takıldığı için de herkes tükettiği kadar ödüyor. Böylece enerji tasarrufu da yapılıyor. Pay ölçer vasıtasıyla her bir radyatörün ne kadar ısı tükettiğini ölçüyoruz” dedi.

Yöneticiler şikayet edilebilir

Yavuztürk, Trkiye’de pay ölçer kullanmanın zorunlu olduğunu belirterek, “Bu sisteme geçmeyen yöneticilere kanuna muhalefet nedeniyle ceza uygulanabilir. Bu sisteme geçmeyen konutlarda oturan daire sakinleri, eski sisteme göre ısı gider paylaşımı yapmakta ısrar eden yöneticilerini şikâyet etme hakkına ve bölüştürülmeyen ısı giderlerini ödememe hakkına da sahip” diye konuştu.

Üretici şirketleri seçerken dikkat

Tüketicilerin ısı pay ölçer alırken şirketlerin referanslarını araştırması gerektiğini söyleyen Yavuztürk, “Özellikle, üretici şirketleri seçerken dikkatli olmakta yarar var” dedi.

Tükettiğin kadar öde

Merkezi sistemli binalarda ısınmak için sabit bir bedel ödendiğini hatırlatan Yavuztürk, “Merkezi sistemle ısıtılan binalarda insanlardan dairelerinin metrekaresine göre ortalama bir bedel toplanırdı. Ve bu bedel apartman yöneticileri tarafından belirlenirdi. Isı pay ölçerde ise her daire tükettiği kadar ödüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gayrimenkulde dev buluşma 10 Nisan’da Haliç’te başlıyor

Kentleşmenin en önemli aktörlerinden biri olan gayrimenkul sektörü, ArkiPARC 2013 Gayrimenkul Fuarı ile yeniden bir araya geliyor.
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin “Kentsel Kalite için Diyalog” ana teması ile 10-11 Nisan 2013 tarihlerinde düzenleyeceği ArkiPARC 2013 gayrimenkul sektörünü mercek altına alacak.
İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirecek etkinlikte gayrimenkul sektörü ve kamu arasında bilgi paylaşımını sağlanması amaçlanıyor. Bu yıl "Cumhuriyetin 100'üncü Yılına 10 Kala Gayrimenkul" teması ile gerçekleşecek etkinliğin özel konuşmacıları arasında Avrupai ve Bölgesel Ağlar Direktörü ve Avrupa Birliği Ruhr Bölge Birliği (RVR) Temsilcisi Michael Schwarze-Rodrian ve Sheraton Istanbul Maslak İcra Kurulu Başkanı Dr. Cem Kınay bulunuyor.
Milliyet Gazetesi’nin de sponsorları arasında yer aldığı Arkiprac’13’te Four Seasons Bosphorus, Four Seasons Sultanahmet otellerinin yanı sıra OnaltıDokuz İstanbul ve Academia Apartments gibi önemli konut projelerinin yatırımcısı olan Astay Gayrimenkul de Platin sponsorluğunu üstleniyor.

Haberin Devamı

Sosyal Medya’da iddialı
Etkinlik sırasında ve öncesinde ArkiPARC'ın sosyal medya hesapları üzerinden gelişmeler takip edebilecek, yorum yapabilecek, sorular sorulabilecek. Sosyal medya platformlarında her gün artan takipçileriyle Türkiye'nin en çok izlenen gayrimenkul etkinliği olan ArkiPARC 2013 hakkındaki tüm yorumlara #arkiparc etiketi ile ulaşılabiliyor.

Arkiparc’ta neler var?

* ArkiPARC 2013'te oturumlar sırasında sahnede sosyal medya duvarı olacak. Konuşmacılar ile dinleyiciler tüm paylaşımları buradan takip edecekler.
* ArkiPARC 2013 ziyaretçi ve katılımcıları film temalı "green box"ta fotoğraf çektirip bu anı ölümsüzleştirebilecek. Burada çekilen fotoğraflar aynı zamanda Instagram üzerinden de paylaşılacak.
* Etkinlik boyunca iki Instagram uzmanı fotoğraflar çekip sosyal medya duvarlarına yollayacak.
* Bağımsız sosyal medya sorumluları oturumlar ve etkinlik atmosferi hakkında yorumlarını #arkiparc hashtagi ile paylaşacak.
* Oturumların fotoğrafları anında ArkiPARC'ın Facebook sayfasında paylaşılacak.
* ArkiPARC 2013'teki standlar Foursquare'de olacak. Bu standlarda yer bildirimi yapanlar çeşitli sürprizlerle karşılaşacak.

Haberin Devamı

Metro Group Türkiye’de büyümesini sürdürecek

Metro Properties CEO‘su Jean Christophe Bretxa, Türkiye’deki yatırımları değerlendirdi. Jean Christophe Bretxa, ilk Metro mağazasının İstanbul'da 1990 yılında açıldığını hatırlatarak, şu an itibariyle 67 mağazaya ulaştıklarını söyledi.
Metro Group‘un operasyonu olan 29 ülke arasında Türkiye’nin; Çin ve Rusya ile birlikte en üst sırada yer aldığını söyleyen Bretxa, “Bu bölgelerdeki büyüme ve gelişmemize, bağımsız mağazalar açmaya, AVM‘lerde mikro mağazalar açmaya ve doğrudan alışveriş merkezine yatırım yapma ve işletmesini üstlenmeye odaklanarak devam etmeyi istiyoruz“ dedi.
“İlişkilerimizi geliştirmeye bugün başlıyor olsaydık, muhtemelen birşeyleri farklı yapardık. çünkü ortam tamamen değişti. 22 yıl geriye gidecek olursak, o günlerde pazar ve iş ortamı tamamen farklıydı. Bana göre, bugünün ihtiyaçları farklı“ şeklinde konuşan Jean Christophe Bretxa, “Bir ülkede 300 alışveriş merkezi bulununca, rekabet konusu tabii ki önemli hale geliyor. Ama en önemlisi müşteriye hitap etmektir. Değişim gelecekte daha da hızlı olacak. Acaba 2020'nin ihtiyaçlarına hitap ediyor muyum? sorusunu yanıtlamalıyız“ dedi.

‘Burada hâlâ fırsatlar var‘
İstanbul, İzmir gibi büyük ve önemli şehirlerde hala fırsatlar bulunduğunu vurgulayan Bretxa, “İlçelerde de çeşitli fırsatlar mevcut. Ancak üçüncü yol kesinlikle mevcut yapıların yeniden imarıdır. Son 20 yıldan günümüze yaklaşık 2 milyar Euro değerinde yatırım yaptık. Bundan sonraki adım olarak önce fırsatları yaratabilir sonrasında da hem Türk hem yabancı ortaklarla bir araya gelebiliriz“ şeklinde konuştu.

Marcel Wanders, Quasar için İstanbul’a geliyor

Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi tarafından Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisinde gerçekleştirilen karma proje Quasar İstanbul, mayıs ayında rezidans sahiplerini dünyada adından söz ettiren iç mekan tasarımcısı Marcel Wanders ile buluşturuyor. Bu sayede rezidans sahipleri, Marcel Wanders ile dairelerinin iç tasarımı hakkında konuşma fırsatı da bulacak.
Quasar İstanbul projesi daha satışa çok yeni çıkmış olmasına rağmen Quasar Rezidanslar’ı ve Fairmont Ofisleri ilgi görüyor. Marcel Wanders dünyasına adım atan misafirler, projenin henüz bir örnek dairesi olmamasına rağmen Wanders’in katını gezdikten sonra edindiği izlenimle projeden daire almak istiyorlar. Dolayısıyla Wanders tasarımı rezidans dairelerine yoğun talep geliyor. Dünyada bir ilk olan Fairmont Offices Quasar İstanbul’da özellikle doktorlardan ve yabancı firmalardan yoğun bir talep görüyor.

Lüks daireler satılıyor
Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, “Misafirlerini Marcel Wanders ile buluşturacak olmak gerçekten hem onlar hem de bizim için çok heyecan verici” dedi.
Haydar Özkan daha resmi satışa başlamadan Türk ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını vurgulayarak, Quasar’ın rezidans bölümünün en üst katında yer alan en lüks dört daireden ikisinin Ortadoğu ve Türk yatırımcılara ön satış işleminin gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Maltepe’deki projede daireler 2014’te teslim

Evko&Meot İnşaat grubunun imzası ile Maltepe’de hayata geçirilen Marmaroom’da 3 Bbok üzerinde toplam 260 daire bulunuyor. Kadıköy-Kartal hattının orta noktasında yer alan Marmaroom’da 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere 6 ayrı daire tipi yer alıyor. Dairelerin büyüklükleri 55 - 145 metrekare arasında değişirken, Marmaroom’da 8 bin metrekarelik yeşil alanın yanı sıra 2 bin 500 metrekarelik sosyal alan bulunuyor.
Teslimlerin 2014’te yapılacağı projede 24 ay sıfır faizle daire alınabiliyor. Marmaroom’un sosyal tesis alanı içerisinde biri açık, biri kapalı olmak üzere iki yüzme havuzu, çocuk havuzu, tenis sahası, basketbol sahası, tenis kortu, masa tenisi ve squash mevcut.

Küçükköy ihalesinde yeni tarih belli oldu

Emlak Konut GYO Gaziosmanpaşa Küçükköy 2. Etap Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin ikinci oturum tarihi belli oldu. İlk oturumunda 4 firmanın teklif verdiği ihalenin ikinci oturumu 11 Nisan 2013 günü saat 14.30'da Emlak Konut GYO Ataşehir binasında yapılacak. Konuyla ilgili Emlak Konut GYO'nun açıklaması şöyle:
“02.04.2013 Salı günü saat 14:30' da 1. Oturumu yapılan ‘İstanbul Gaziosmanpaşa Küçükköy 2.Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ ihalesinin Pazarlık - Açık Artırma bölümünü içeren 2.oturumu 11.04.2013 Perşembe günü saat: 14:30' da yapılacaktır.”

Türk Ytong’tan 50’nci yılda mimari yarışma

Türk Ytong, Türkiye’deki 50. kuruluş yılı kutlamaları çerçevesinde mimari fikir yarışması düzenledi. Türk Ytong tarafından, TMMOB Mimarlar Odası ve İstanbul Büyükkent Şubesi işbirliği ile ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenen yarışmanın konusu İstanbul'da semt ölçeğinde inşa edileceği varsayılan bir “Kültür ve Sosyal Etkinlikler Evi” için mimari düşünce ve tasarımların araştırılması olarak belirlendi.
İstanbul’un kıyı alanları, kültürel ve sosyal anlamda kentsel yaşamı ve gelişimi destekleyecek, nitelikli, çağdaş, katılımcı ve estetik katkılar sağlayacak alanlar olarak değerlendirildiğinden, yarışmacılar eserlerini, İstanbul'un Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyılarında şartname ile “tanımlanan” alan üzerinde kurgulayacaklar.

36. Yapı Fuarı Tüyap’ta açılmak için gün sayıyor

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, 24-28 Nisan 2013 tarihleri arasında Tüyap -Büyükçekmece’de düzenlenecek. Her geçen yıl büyüyerek sektöre olan katkısını artıran fuarda bu yıl da binlerce ürün çeşidi, yeni teknoloji ve hizmet yer alacak. Fuar 81 bin metrekarelik 12 salon ve açık alanda, 1.150 katılımcı firma ve 111 bini aşkın ziyaretçiyi buluşturacak. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olma özelliğini taşıyor.