02.09.2022 - 08:21 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Putin'in birliklerinin Ukrayna topraklarına saldırıları 24 Şubat'tan bu yana devam ediyor. Ukrayna ordusu kış gelmeden Rusya’yı geriletmek için adımlar atılırken, ülkenin güneyinde bir karşı saldırı başlatıldı. Doğudaki Donbas ve kuzeydeki Harkov çevresinde de benzer operasyonlar için hazırlıklar yapılıyor. Putin, Ukrayna'nın doğusunu "adım adım" alacaklarını söylese de, hızı iyice yavaşlayan adımları hesaba katan Kiev, karşı saldırıya hazır.
ABD dış politikası ve uluslararası ilişkiler konusunda uzmanlaşmış, kar amacı gütmeyen, tarafsız düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi tarafından yayınlanan Foreign Affairs, Rusya-Ukrayna savaşına dair bir makale yayınladı. Uluslararası ilişkiler ve dış politika üzerine uzmanlaşmış olan prestijli dergi, Ukrayna'nın savaşı kısa sürede kaybetmesi beklenirken, bunun aksinin olduğunu yazdı. "Ukrayna savaşı nasıl yeniden yazıyor?" başlıklı haberde, şu ifadelere yer verildi:
HERKES KİEV'İN HIZLA DÜŞMESİNİ BEKLİYORDU AMA...
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcında, uzmanların çoğu Kiev'in hızla düşmesini bekliyordu. Ukrayna kuvvetleri daha büyük ve daha iyi silahlanmış bir orduya karşı savaşıyordu. Rusya'nın birlikleri daha fazla muharebe tecrübesine ve finansmana sahipti. Soru, Moskova güçlerinin Ukrayna hükümetini devirip devirmeyeceği değil, rejim değişikliğinin ne zaman olacağıydı.
Ancak tabii ki Kiev düşmedi. Bunun yerine, Ukrayna ordusu Rusya'nın başkente yönelik saldırılarını durdurmayı başardı ve Rus birliklerini geri çekilmeye zorladı. Rusya, başlangıçtaki hedefini toptan fetihten küçülttü ve şimdi savaş çoğunlukla Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki ezici taarruzlar ve karşı saldırılardan oluşuyor. Soru artık Kiev'in ne kadar dayanabileceği değil. Ukrayna hükümetinin işgal altındaki toprakları geri alıp alamayacağı...
UKRAYNA'NIN BAŞARISININ NEDENLERİ
Foreign Affairs, Ukrayna'nın bu beklenmedik başarısına değindi. "Ukrayna'nın şaşırtıcı başarısının birkaç nedeni var" ifadesinin kullanıldığı haber, şu cümlelerle devam etti:
Rus ordusunun lojistik beceriksizliği, erken hava üstünlüğünü sağlamadaki şaşırtıcı yetersizliği ve birliklerinin düşük morali bunda rol oynadı. Batı'nın Ukrayna'ya verdiği destek ve ülkenin askerlerinin kararlılığı da öyle. Ancak bu açıklamalar hikayenin tamamını anlatmıyor. Ukrayna ordusu, sadece birliklerinin motivasyonu için değil, aynı zamanda teknik bilgisiyle de alkışlanmayı hak ediyor.
SON TEKNOLOJİLER VE YARATICI YOLLAR
Ukrayna'nın kinetik savaş alanında ve dışında en son teknolojileri kullandığını ve yaratıcı yeni yolları da kullanarak uyarlamalar yaptığını yazan dergi, Rus birliklerini ve ekipmanını imha edebilecek modifiye ticari insansız hava araçları konuşlandırdığını ifade etti. Ukrayna'nın, Rus birliklerinin hareketlerini neredeyse gerçek zamanlı olarak izlemek için ticari uydu verilerini kullandığını ifade eden haber şöyle devam etti: "Ve Kiev, topçuların hedefleri mümkün olan en verimli ve ölümcül şekilde bulmasına, hedef almasına ve imha etmesine yardımcı olan bir yazılım oluşturmak için bu uydu görüntüleri ile birlikte yapay zekayı akıllıca kullandı.
Ukrayna'nın bu teknolojilerdeki başarısının, araçlarının Rusya'nın kullandıklarından daha gösterişli veya daha karmaşık olmasından kaynaklanmadığını vurgulayan makale, "Tam tersine. Ukrayna'nın kullandığı teknolojilerin çoğu uygun maliyetleri ve kolay dağıtımlarıyla öne çıkıyor. Aslında, bu araçların rahatlığı, onları bu kadar güçlü yapan şey" diye devam etti.
Teknolojik ekipmanının kullanımı kolay olduğu için Ukrayna, savaş alanında kazanmak için az eğitimli askerleri ve hatta sıradan sivilleri kullanabilir. Bunu yaparken, ülke savaşta daha büyük bir eğilimin altını çizdi, bu da bu çatışmanın ötesine geçen etkileri olan bir eğilim: Askeri gücün demokratikleşmesi. Ukrayna'nın araçları, sıradan vatandaşların, özel şirketlerin ve sivil kurumların savaşta yardım etmesine izin vermek için savaşı fiziksel savaş alanının, geleneksel askeri ve devlet aktörlerinin ötesine genişletti. Bu, diğer ülkelerin ileriye dönük savaşları nasıl yürüttüğünü değiştirecek bir trend.
SAVAŞIN SÜRPRİZ KAHRAMANI TB2
Dış İlişkiler Konseyi'nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Lauren Kahn tarafından kaleme alınan makalede, modern savaşların çoğunun, güçlü devletler ile zayıf devletler arasında, iki zayıf devlet arasında veya devletler veya devlet dışı aktörler arasında gerçekleştiği hatırladıldı. Ancak bu genellemenin, Irak ve ABD'den farklı olarak hem Rusya hem de Ukrayna'nın iyi donanımlı orduları olan büyük ülkeler olduğu vurgulandı, "Sonuç olarak, Ukrayna bozkırları yeni nesil teknolojiler ve askeri yenilikler için kanıtlanmış bir zemine dönüştürüldü" denildi.
En önemlisi, Ukrayna'daki çatışma, dronlardan gezici mühimmatlara ve ticari uydulara kadar daha önce daha niş olarak düşünülen birçok ileri teknolojinin olgunlaşmasını temsil ediyor. Bunun nedeni, Ukrayna'nın onları gözle görülür bir başarı ile kullanması. Kiev, dronların hava savunması karşısında çalışmakta zorlanacağına dair geleneksel görüşü alt üst etti. Ticari olarak sahip olunan veya açık kaynaklı verilerin aslında erişilebilir ve kullanışlı savaş alanı istihbarat kaynakları olduğunu kanıtlamıştır.
Foreign Affairs'in makalesinde, Ukrayna'nın Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını konuşlandırması örnek verildi ve TB2'den "beklenmedik bir kahraman" olarak bahsedildi. Haberde şu ifadelere yer verildi:
EKSİLERİNİ ARTIYA DÖNÜŞTÜRDÜ
Ucuz, saklanması zor ve ağır. Ancak bu insansız hava araçları, çekilen topçu veya zırhlı araçlar gibi yavaş veya sabit hedefleri bile etkisiz hale getirmede çok başarılı oldu. Örneğin Mart ayında Ukrayna, Kiev'in kuzeyindeki bir Rus askeri konvoyuna saldırmak için bunları kullandı ve Rusya'nın geri çekilmesini sağladı. Koordinatları iletmek ve bir Rus kurtarma römorkörünün batışını filme almak için bir TB2 yerleştirdi. Ukrayna ayrıca dronun zayıf yönlerini yaratıcı bir şekilde artıya dönüştürdü; Ukrayna'nın gemiyi iki Neptün füzesi ile çıkardığı bildirilirken, silah Moskova'nın hava savunması için mükemmel bir dikkat dağıtma işlevi gördü.