DünyaTrump: Tek telefonla krizlere son vereceğim

Trump: Tek telefonla krizlere son vereceğim

20.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD eski başkanı ve başkan adayı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’ne yaptığı konuşmada, göreve geldiğinde tüm uluslararası krizleri bitirebileceğini öne sürdü.

Trump: Tek telefonla krizlere son vereceğim

Trump, kongrenin son günü 93 dakikalık konuşmasıyla tarihe geçti. Modern tarihin en uzun ulusal kongre konuşmasını yapan başkan adayı unvanını alan Trump, “Tüm Amerika’nın başkanı olmak için adaylığı kabul ediyorum, ABD’nin yarısı için değil. Çünkü ABD’nin sadece yarısını kazanmak bir zafer değildir” ifadelerini kullandı. Trump, suikast girişiminden de bahsetti, “Eğer son anda başımı hareket ettirmemiş olsaydım, suikastçının kurşunu hedefini mükemmel bir şekilde vuracaktı... Ve ben bu gece burada olmazdım. Birlikte olamayacaktık” dedi. Trump, konuşmanın başında suikast girişiminde hayatını kaybeden itfaiyeci Corey Comperatore’u da andı, onun görev yaptığı sırada giydiği kaskı öptü.

Haberin Devamı

En büyük işgal

Konuşmasında, düzensiz göçmenlerin ülkeyi işgal ettiklerini savunan Trum, ABD’nin bir düzensiz göç kriziyle karşı karşıya olduğunu savundu, “Tarihin en büyük işgali şu anda ülkemizde gerçekleşiyor… Her yerden geliyorlar” diye konuştu.

ABD’nin diğer ülkelerin çöplüğü olmadığını vurgulayan Trump, suçluların ülkeye gelmesi nedeniyle El Salvador’daki soygunların sayısının azaldığını ileri sürdü. Trump, “Söz veriyorum. Bu katillerin ve suçluların ülkemize girmesine izin vermeyeceğim” dedi.

‘Kim beni özlüyordur’

ABD Başkanı Joe Biden’ı ABD’nin dünyadaki imajını zayıflatmak, Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıkmasına neden olan koşulları oluşturmakla suçlayan Trump, “Mevcut yönetimin sebep olduğu tüm uluslararası krizlere son vereceğim. Buna Rusya ile Ukrayna arasındaki korkunç savaş da dahil” ifadesini kullandı. Trump, bunu tek bir telefonla yapabileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Trump, özellikle İsrail-Hamas savaşını kastederek, yurt dışında tutulan vatandaşlarının serbest bırakılmasını da istedi, “Tüm dünyaya söylüyorum: Rehinelerimizi geri istiyoruz. Ben göreve gelmeden önce dönmeliler, yoksa çok büyük bir bedel ödeyeceksiniz” ifadesini kullandı.

Trump, başkanlığı döneminde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile iyi geçindiğini de hatırlatarak, “Beni yeniden görmekten mutlu olacaktır. Beni özlüyordur diye düşünüyorum” dedi.