DünyaTembelliğin ağır bedeli: Demans

Tembelliğin ağır bedeli: Demans

20.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Araştırmaya göre, insanın hedefinin olmaması, çalışmaması, boş gezmesi ve bir baltaya sap olamaması beyne zarar vererek demansa (bunamaya) yol açıyor.

Tembelliğin ağır bedeli: Demans

Boş oturmayı beynimizin de sevmediği ortaya çıktı. Demansa (bunamaya) neden olan faktörler arasında tembelliğin de bulunduğu belirlendi. ABD’de bilim insanları, hafıza kaybına yol açan demansı, 50 yaş üstü 20 binden fazla yetişkinde inceledi. Tıp dergisi “Lancet”te yayınlanan araştırmada, boş oturmanın, hiç çalışmamanın veya sadece birkaç yıl çalışmış olmanın, bir kariyere odaklanmamanın beyne zarar vererek bunamaya yol açabildiği belirtildi.

Haberin Devamı

 Bu araştırmayla yeni tespit edilen bunama faktörleri arasında, tembelliğin yanı sıra vicdansız olmanın ve hobi edinmemenin de bulunduğu belirlendi. Çalışmanın, vicdanlı olmanın, hobi edinmenin beyni de çalıştırarak bunama riskini azaltabildiği bildirildi. Öte yandan bunama nedenleri arasında hareketsiz yaşamanın, fazla kilolu olmanın, alkol düşkünlüğünün, düşük bilişsel yeteneklere sahip olmanın, günlük aktiviteleri yerine getirmemenin de yer aldığı hatırlatıldı.

55 milyon hastanın çoğu Alzheimer

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada 55 milyondan fazla demans hastası bulunuyor. Bu sayının 2030 yılında 75 milyona, 2050 yılında ise 132 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Araştırmalar dünya genelinde her üç saniyede yeni bir demans tanısı konulduğunu, bunların yüzde 60 - 80’inin  Alzheimer hastası olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Tembelliğin ağır bedeli: Demans

Cinsiyet ayrımcılığı bunama nedeni

 Kadınların bunamaya neden olan Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olması, uzun yaşamaya ve genetik farklılıklara bağlanıyordu. Ancak ABD’de Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi’nde  yapılan yeni bir araştırma, “cinsiyet ayrımcılığı”na işaret ediyor. 21 binden fazla kişinin verilerini inceleyen araştırmacılar, kaynaklara ve güce erişimdeki eşitsizliğin kadınların beyinlerinde bunamaya yol açan zararlı değişikliklere neden olduğunu buldu. Araştırmanın başkanı Dr. Justina Avila-Rieger, “Bulgularımız, toplumsal eşitsizliklerin giderilmesinin, kadınlar arasında Alzheimer’ın yükünü azaltmanın etkili bir yolu olabileceğini gösteriyor” dedi.