DünyaGafların Başkanı Biden! Tartışma büyüyor

Gafların Başkanı Biden! Tartışma büyüyor

13.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın seçimi kazanamayacağına dair endişeler artarken, NATO Zirvesi de soru işaretlerini durdurmadı. Zirvedeki gaflar, Biden’ın durumuyla ilgili eleştirileri daha da artırdı

Gafların Başkanı Biden Tartışma büyüyor

ABD’de Başkan Joe Biden’ın Kasım ayındaki seçimde rakibi Donald Trump’a üstünlük kurmayacağına yönelik endişeler sürerken, NATO Zirvesi, endişelerin daha da büyümesine neden oldu.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ile gerçekleştirdiği seçim münazarasındaki performansı nedeniyle eleştirilerin hedefi olan ABD Başkanı Biden, Washington’daki NATO Zirvesi sırasında yeni bir gafa imza attı. Yanında bekleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i “Baylar bayanlar, Başkan Putin” sözleriyle takdim eden Biden, kısa sürede hatasını fark etti ve durumu düzeltti. 

Ancak Biden daha sonra da Kamala Harris yerine “Başkan Yardımcısı Trump” ifadesini kullandı. Hatasını yine düzelten Biden, Harris’in başkan olabilecek nitelikte olduğunu belirterek, “Başkan olmak için yeterli olduğunu düşünmeseydim onu seçmezdim, en başından beri bu konuda hiç tereddüt etmedim” dedi. 

NATO VURGUSU YAPTI

Haberin Devamı

Bir saatlik basın toplantısında Biden’a sorulan soruların önemli kısmı adaylığıyla ilgiliydi. Biden ise, “Başkanlık için aday olabilecek en nitelikli kişi olduğumu düşünüyorum. Trump’ı bir kez yendim ve yine yeneceğim” diye konuştu.  

NATO zirvesini “büyük başarı” olarak nitelendiren Biden, “NATO’nun zamanının geçtiğini düşünenler, Putin’in Ukrayna’yı işgal edince uyanış yaşadılar” dedi. Trump’ı eleştiren Biden, “Selefim NATO’ya hiçbir bağlılığı olmadığını açıkça ortaya koydu. NATO ittifak anlaşmasında yer alan karşılıklı savunma anlaşmasına atıfta bulunup, 5. maddeyi yerine getirme yükümlülüğü hissetmeyeceğini ifade etti” dedi. 

ORBAN, TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna için başlattığı “barış misyonu” görüşmeleri çerçevesinde başkan adayı Donald Trump’la bir araya geldi. Orban görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Barışı sağlamanın yollarını tartıştık. Günün iyi haberi, (Trump) bunu çözecek” ifadesini kullandı.  

Trump ise yaptığı açıklamada Viktor Orban’a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, “Barış hızlı bir şekilde sağlanmalı. Hiç başlamaması gereken bir savaşta çok fazla insan öldü” dedi.

OBAMA VE PELOSİ DEVREDE

Son gaflarının, adaylıktan çekilme baskılarıyla karşı karşıya olan Biden’ı zor durumda bırakabileceği konuşulurken, eski başkan Barack Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, endişelerini özel olarak görüştüğü ifade ediliyor. İkilinin özel görüşmesinin, üst düzey Demokratlar arasında Biden’ın yeniden seçilme olasılığı konusunda endişe yarattığı ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

‘Trump başkan olmak için uygun değil’

'TRUMP BAŞKAN OLMAK İÇİN UYGUN DEĞİL'

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın yayın kurulu, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’nden önce “Donald Trump’ın ABD’yi yönetmeye uygun biri olmadığını” belirten bir başyazı yayımladı. “Eski başkan ve hüküm giymiş bir suçlu” olan Trump’ın, “yaptıklarıyla, ülke tarihindeki başkan adayları arasında ofise en uygun olmayan isimlerden biri olduğunu gösterdiği” ifade edildi. Başyazıda Trump’ın değerlerinin, öfkesinin, fikirlerinin ve kullandığı dilin “ABD’yi muhteşem yapan şeylerle” çeliştiği belirtildi. New York Times yayın kurulu, hafta başında da, Demokratlar’ın Beyaz Saray’da kalabilmek için en iyi seçeneğinin Başkan Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi olduğunu söylemişti.