14.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Edip Sönmez DHA
Tüm gereksinimlere sahip
NASA, Dünya dışında canlı hayatının bulunabileceği en olası yerlerin, Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus olduğuna dair yeni kanıtları olduğunu açıkladı. ‘Okyanus dünyalar’ olarak adlandırılan uydular üzerinde elde edilen son bulguları dün bir canlı yayınla duyuran NASA bilim insanları, özellikle Enceladus uydusu, “bizim bildiğimiz anlamıyla canlı hayatının hemen hemen tüm gereksinimlerine sahip” açıklamasında bulundu.
Cassini tespit etti
Kullanılan dev spektrometre sayesinde Cassini uzay gemisinin tespit ettiği bol miktarda hidrojen molekülünün, Enceladus’un buzul yüzeyinden yükseldiği ifade edildi. Satürn’ün en büyük altıncı uydusu olan Enceladus’ta, buz örtüsünün altında okyanus bulunuyor. Araştırmacılara göre bu uydunun okyanusu ve kayaç çekirdeği arasındaki hidrotermik reaksiyon nedeniyle, hidrojen atomlarının ortaya çıktığı düşünülüyor.
Fransa ile Japonya Mars’ın uydusunda araştırma yapacak
Fransa ve Japonya’nın Mars’ın uydusunda bilimsel araştırma yapacağı bildirildi. Fransa Uzay Araştırmaları Ulusal Merkezi’nden yapılan açıklamada, Mars Uyduları Araştırma Projesi kapsamında, Mars’ın iki uydusundan gezegene en yakın ve en büyük olan Phobos’a 2024 yılında ulaşılması planlanıyor. Açıklamaya göre proje kapsamında, uydudan elde edilecek verilerin dünyaya getirilerek incelenmesi amaçlanıyor. Güneş Sistemi’ndeki tüm diğer uydular içinde gezegenine en yakın konumlanmış uydu olan Phobos’un yörüngesi Mars yüzeyinden sadece 6000 kilometre yükseklikte bulunuyor. Rusya, 2011 yılında uyduya bir araç göndermek istemiş ancak başarısız olmuştu. (PARİS AA)