DünyaTam 8 yılda gidecek! En büyük gezegenin uydularında yaşam arayışı

Tam 8 yılda gidecek! En büyük gezegenin uydularında yaşam arayışı

13.04.2023 - 16:42 | Son Güncellenme:

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in buzlu uydularını incelemek için uzay aracı fırlatmayı planlıyor. Roketin Jüpiter'in uydularına ulaşması yaklaşık 8 yıl sürecek.

Tam 8 yılda gidecek En büyük gezegenin uydularında yaşam arayışı

Bugün TSİ 15.15'te Fransız Guyanası'ndaki Kourou'dan ayrılması planlanan Ariane-5 adlı roketin kalkışı olumsuz hava koşulları nedeniyle yarına ertelendi. Kalkış yarın TSİ 15.14'te yapılacak. Bilim insanları, Callisto, Europa ve Ganymede adlı uyduların derinliklerinde okyanuslar olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

ESA'nın Jüpiter'in Buzlu Ayları Keşfi (Juice) adlı misyonu, Jüpiter'in uydularında mikroorganizmaların yaşamı için gerekli koşulların olup olmadığını anlamayı hedefliyor.

BBC'ye konuşan Mundell, "Dünya üzerinde, asit ve radyoaktivite düzeyi yüksek. Sıcaklığın da aşırı yüksek ve düşük olduğu ortamlarda bile yaşam belirtileri görebiliyoruz" diyor ve ekliyor:

"Örneğin Dünya'daki okyanusların dibindeki yanardağlar bile bize bambaşka gezegenler gibi gözükebiliyor. Başka yerlerde de benzer koşullar varsa mikropların yaşamaması için hiçbir neden yok. Biz Juice misyonuyla bu koşulları incelemek istiyoruz."

2031'DE ULAŞACAK

Yaklaşık 1,6 milyar dolar değerindeki Juice'un Temmuz 2031'de Jüpiter sistemine ulaşması bekleniyor. Juice, Ganymede çevresindeki yörüngeye yerleşmeden önce diğer aylara da 35 kez yaklaşmayı deneyecek ve bazen yüzeylerine 400 kilometre kadar yaklaşacak.

Uzay aracında toplam 10 alet bulunacak. Bunların arasında yüzey altının ve yüzeyin üç boyutlu haritasını çıkarabilecek bir alet, parçacık dedektörü ve radar da olacak.