DünyaTahıl koridoru diplomasisi! Peş peşe çok kritik görüşmeler...

Tahıl koridoru diplomasisi! Peş peşe çok kritik görüşmeler...

17.07.2023 - 23:13 | Son Güncellenme:

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres'e tahıl anlaşmasının devam etmesini isteyen mektup gönderdiğini söyledi. NATO'dan da Rusya'nın kararıyla ilgili açıklama geldi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesi tahıl koridoru kararıyla ilgili konuştu.

Tahıl koridoru diplomasisi Peş peşe çok kritik görüşmeler...

Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması'nın askıya alındığını açıkladı. Konuyla ilgili konuşan Peskov, 'Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu' dedi. Kremlin'den yapılan ayrı bir açıklamada ise Rusya'nın istediği şartların oluşması durumunda anlaşmanın tekrar sağlanacağı bildirildi. Rusya'nın kararı dünya gündemine otururken peş peşe açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

ZELENSKİY MEKTUP GÖNDERDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Tahıl Anlaşması’nın devamı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup gönderdi. Zelenskiy mektubunda, “Tahıl Anlaşması Rusya olmadan da devam edebilir. Rus çılgınlığından korunmalıyız” ifadelerini kullandı.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesini kınadı.

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesine yönelik tepkiler sürüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Müttefikimiz Türkiye ve BM’nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden tek taraflı olarak çekilme kararını kınıyorum. Rusya'nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı savaş, dünya genelinde savunmasız milyonlarca insana zarar vermeye devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

BAKAN FİDAN, GUTERRES İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, tahıl anlaşmasına ilişkin son gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında tahıl koridoru sürecine de değinerek şunları söyledi:"Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaların daha fazla yıkıma ve gözyaşına yol açmaması için yoğun çaba harcıyoruz. İlk günden itibaren 'savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz' diyoruz. Birinci yılına girmek üzere olduğumuz Karadeniz girişimi diplomatik başarı olarak şimdiden tarihe geçmiştir. Girişim sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi. Böylece gelir seviyesi düşük birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmesinin önüne geçildi. Karadeniz girişiminin devam etmesine atfettiğimiz önemi farklı vesilelerle dile getirdik. Diplomatik gayretlerimizi son günlerde yoğunlaştırdık. Bugün yapılan açıklamaya rağmen dostum Putin’in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım muhatabı ile görüşmelerini yapacak. Biz de seyahatten döner dönmez sayın Putin ile görüşmelerimi yapacağım. Kendisi ile ağustos ayında ülkemizde bir araya geldiğimizde tüm bu hususları görüşeceğiz. Rus tahıl ve gübresinin sevkinin önünün açılması noktasında nasıl hareket edebileceğimizi de istişare edeceğiz."

"YÜZ MİLYONLARCA İNSAN AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Karadeniz girişiminin uygulanmasına son verme kararından derin üzüntü duyuyorum” ifadelerini kullanarak, "Yüz milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya" dedi.

Rusya’nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda 22 Temmuz 2022 tarihinde imzaladığı Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklama yaptı. Guterres, "Rusya’nın Karadeniz'in kuzeybatı kesiminde seyrüsefer için Rus güvenlik garantilerini geri çekmesi de dahil olmak üzere Karadeniz girişiminin uygulanmasına son verme kararından derin üzüntü duyuyorum" dedi.

Tahıl Koridoru Anlaşması’nın küresel gıda güvenliği için cankurtaran ve sorunlu bir dünyada umut ışığı olduğunu belirten Guterres, anlaşmanın savaşın başlangıcından bu yana gıda fiyatlarının yüzde 23'ten fazla düşmesine yardımcı olduğunu açıkladı. Bu anlaşmalara katılmanın bir seçim olduğunu ifade eden Guterres, “Ancak her yerde mücadele eden insanların ve gelişmekte olan ülkelerin başka seçeneği yok. Yüz milyonlarca insan açlıkla, tüketiciler ise küresel bir yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya ve bedelini ödeyecekler” dedi.

Haberin Devamı

Rus gıda ve gübre ürünlerinin dış ticaretinde bazı engellerin devam ettiğini bildiğini ifade eden Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu engellerin çözümlerini ve Rusya'nın elde ettiği faydaları özetleyen bir mektup yazdığını söyledi. Guterres ayrıca, Rusya’nın aldığı karara rağmen BM'nin hem Ukrayna hem de Rusya’nın gıda ürünlerini ve gübrelerini küresel pazarlara engelsiz erişimini kolaylaştırma çabalarını durdurmayacağını söyledi.

“Rusya olmasa da Karadeniz koridorunu kullanabilmemiz için her şey yapılmalı”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Rusya’nın kararının ardından yaptığı açıklamada, "İki anlaşmamız vardı. Ukrayna, Türkiye, BM ve Rusya, Türkiye, BM. Bu nedenle Rusya, (tahıl anlaşmasına katılımını) durdurduğunu söyleyince BM Genel Sekreteri Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaşmayı bozuyor. Bizimle değil, onlarla herhangi bir anlaşmamız olmadı" ifadelerini kullanmış, Rusya’dan gelen resmi sinyalin ardından Dışişleri Bakanlığı'na BM ve Türkiye'ye tahıl girişimini sürdürmeye hazır olup olmadıklarını yanıtlamaları için resmi sinyaller hazırlamasını emrettiğini aktarmıştı.
Rusya olmasa bile Karadeniz koridorunu kullanabilmek için mümkün olan her şeyin yapılması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, "Korkmuyoruz. Gemi sahibi firmalar bize ulaştı. Ukrayna’nın gemilerin çıkışına, Türkiye’nin de geçişlerine izin vermesi halinde tahıl sevkiyatına devam etmeye hazır olduklarını söylediler" demişti.