DünyaSusuzluğa karşı ‘sis toplama’

Susuzluğa karşı ‘sis toplama’

09.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başta yeraltı sularının 3’te 2’si mevsim normallerinin altına düşen Fransa olmak üzere birçok ülkenin son yıllarda susuzluğa karşı “sis toplama” yöntemi uyguladığı bildirildi.

Susuzluğa karşı ‘sis toplama’

İlk insanların Şili’deki Atacama Çölünde çiylerden su topladığı biliniyor.

Haberin Devamı

Kurtuluş onda mı? 

Sistem, ağaçların altına kova yerleştirerek çiy toplayan İnka İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Bugün ise dünya nüfusunun 4’te biri içme suyuna erişemezken, sis tutucu ağlar umut verici bir sistem olarak gündeme geldi. Fas’ta “Dar Si Hmad” adlı kuruluş, yüzlerce eve su sağlamak için Sidi Ifni dağlarında 2015’te en büyük sisten su toplama sistemini kurmuştu. Son yıllarda Portekiz ve İspanya’da da bu tür girişimler görülürken, Avrupa Komisyonu sis toplama sisteminin kurulması için 2020’den beri yerel makamlarla program yürütüyor. 

Nasıl çalışıyor?

Dağ zirvelerini kaplayan siste asılı kalan su damlacıklarını toplamak için özel ağlar kullanılıyor. Sisteki su ağlardan damlıyor ve bir filtreleme sistemine yönlendiriliyor. Böylece su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayanlara temiz su sağlanıyor. Çin’deki Beihang Üniversitesi’nden Yongmei Zheng ve ekibinin de hacminden 2 bin kat daha fazla su taşıyabilen yapay mikrofiber “örümcek ağı” tasarladığı biliniyor.