DünyaSuriye’de tartışmalı ve ‘sınırlı’ seçim

Suriye’de tartışmalı ve ‘sınırlı’ seçim

14.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriyeliler 250 üyeli Halk Meclisi’ni seçmek için dün sandık başına gitti. Seçim sadece Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerde gerçekleşirken, ABD sonuçları tanımadığını açıkladı

Suriye’de tartışmalı ve ‘sınırlı’ seçim

Suriye, 2011 yılındaki meclis seçimlerinin ardından ilk kez sandığa gitti. 250 sandalyeli Halk Meclisi için 3 bin 500 aday yarışırken, seçimde sadece Beşar Esad rejiminin elindeki bölgelerde yaşayan kişiler oy kullanacak. Esad rejimi, seçimin anayasa tarafından öngörüldüğü tarihte gerçekleştiğini söyledi. Suriye’deki ılımlı muhalif kanat ise seçimi ‘sahtekarlık’ olarak niteleyerek geçersiz sayılması gerektiğini açıkladı. Seçimin Esad rejiminin kontrolü altındaki bölgelerde gerçekleştirmesi nedeniyle Baas Partisi’nin ezici çoğunlukla seçimi kazanması bekleniyor.
Cenevre’den bağımsız
Seçim, Cenevre görüşmelerinde Suriye’de 18 ay içinde parlamento ve devlet başkanlığı seçim yapılması yönünde alınan karardan bağımsız bir şekilde düzenleniyor. Esad’ın Şubat ayında ilan ettiği meclis seçimlerinin bir diğer önemi ise Cenevre’deki görüşmelerin yeni turunun başladığı günle aynı güne denk gelmesi. Suriye’deki başkanlık rejiminde Suriye Halk Meclisi’nin yetkileri oldukça sınırlı bir durumda bulunuyor. Reuters’a konuşan Suriyeli 19 yaşındaki Hadi Cumaa, “Suriye halkı ve Esad uğruna oy kullanıyoruz. Esad zaten güçlü biri ancak bu oylama insanların ona olan desteğini gösterecek” dedi. Esad, dün erken saatlerde eşi Esma Esad’la birlikte Şam’daki Esad Kütüphanesi’ne giderek oy kullandı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Suriye’de hep halkın kendi kaderini belirleyeceğini söylüyoruz ve bugün pratik olarak bu sözün gerçekliğini ispatlıyorlar” dedi.
Sonucu tanımayız
ABD yönetimi, Suriye’de rejimin yapacağı genel seçimlerden çıkacak sonucu tanımayacaklarını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, seçim sonucunun kendileri için geçersiz olacağını söyledi. Yetkili, Beşar Esad rejiminin, iç savaşın başlaması sonrasında milyonlarca Suriyelinin evlerini terk ettiği ülkede yapılacak seçimin Suriye halkını temsil ettiğini düşünmediklerini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise seçimlerin Suriye’de oluşması muhtemel yasal boşluğu önlemek amacıyla hazırlandığını söyledi. Lavrov, “Tarafların yeni sisteme sorunsuz bir biçimde geçmelerini sağlayacak yapıların belirlendiği yeni bir anayasa için anlaşması gerekiyor. Fakat bundan önce oluşabilecek herhangi bir yasal boşluktan kaçınmak gerek” dedi. Fransa ise, seçimlerin ‘baskıcı bir rejim’ tarafından hazırlandığını vurgulayarak, ‘hile’ olarak niteledi.