11.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Stresin sağlığı olumsuz etkilediği, kalp ve kanser dahil ağır hastalıkları tetiklediği biliniyor. İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde yeni yapılan araştırma ise stresin beyni olumsuz etkileyerek demans riskini artırdığını gösterdi. Akademisyenler, “Eğitim, entelektüel aktiviteler, spor ve sosyal etkileşimler, demansı önlemek amacıyla tampon görevi yapan bir ‘bilişsel rezerv’ oluşturur. Stres bu bilişsel rezervi, yani zihinsel dayanaklılığı azaltıyor” diye konuştu.
Araştırmanın baş yazarı Manasa Shanta Yerramalla, “Farklı stres yönetimi stratejileri, Alzheimer’ın önlenmesinde mevcut yaşam tarzı desteklerine iyi bir tamamlayıcı olabilir” dedi. Bilim insanları, daha fazla bilişsel rezervin beyni güçlendirdiğini, oysa baskı altında miktarı artan stres hormonu kortizolun bu faydalı rezervi daralttığını belirledi. Vücudun stres düzeyini yansıtan kortizolün fazlalığının zihinsel kalenin koruyucu katmanlarını aşındırdığı bildirildi.
Bizi yiyip bitiriyor
* Kronik stres, beynin hafıza ve öğrenme için önemli kısmı olan ‘hipokampus’un küçülmesine neden olabilir. Anıların depolanmasında görevli ‘amigdala’ya zarar verebilir. Bu değişimler hafızayı zayıflatırken kaygıyı artırır.
* Nörokimyasal olarak stres, beynin bağlantılardan sorumlu sinaps düzenlemesini bozabilen kortizol hormonunun düzeyini yükseltir. Bu da beynin bilgiyi işleme yeteneğini azaltır.
* Stres, beynin bağlantılarını bozarak rasyonel kararlar almayı ve dürtüleri yönetmeyi zorlaştırabilir.
Nasıl kurtulabiliriz?
Uzmanlar, stresin fazlasına karşı bireysel olarak önlemler alabileceğimizi söyledi. Stresi yönetmenin önemini anlamak atılacak ilk adım olarak değerlendirildi. Sonra stresin olumsuz etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilen hobiler geliştirmek, doğada yürümek, egzersiz yapmak ve yeterince uyumak, basit bireysel önlemler arasında bulunuyor.