10.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Tarihinin en büyük ekonomik krizi nedeniyle Mart ayından bu yana protestoların olduğu Sri Lanka’da göstericiler, dün sabah hükümet karşıtı gösterinin ardından Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın başkent Kolombo’daki konutunu bastı.
Önceki akşam Kolombo ve civarında uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı tepkilerin ardından kaldırılınca dün Rajapaksa karşıtı protestoya katılmak için on binlerce vatandaş, Kolombo’nun merkezine akın etti. Protestocular birçok kamyona ve otobüse el koyarken, polis kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz sıktı. Ancak, durdurulamayan kalabalık, bariyerleri aşarak Rajapaksa’nın başkanlık konutuna girdi. Donanmaya ait bir gemiyle kaçtığı iddia edilen Rajapaksa’nın bu sırada konutunda olmadığı belirtilirken, yayınlanan görüntülerde protestocuların başkanlık sarayının koridorlarında sloganlar attığı, mutfağında yemek yediği, yataklarda yattığı, Rajapaksa’nın eşyalarını karıştırdığı ve havuzuna girdiği görüldü.
İstifa etti
Devlet başkanının ağabeyi Mahinda Rajapaksa’nın istifaya zorlanmasının ardından Mayıs ayında geçici başbakan olarak atanan Ranil Wickremesinghe’nin resmi konutu da dün protestocular tarafından işgal edildi. Evin ateşe verildiği öğrenildi.
Dünkü protestolarda en az 39 kişinin yaralandığı bildirildi. Öte yandan, istifa baskısıyla karşı karşıya kalan Wickremesinghe dün tüm parti liderleriyle yaptığı bir toplantıda başbakanlıktan istifa etmeye ve çok partili bir hükümete yer açmaya istekli olacağını söyledi. Wickremesinghe, sosyal medya hesabından da istifayı kabul ettiğini duyurdu. 1948’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından bu yana en kötü ekonomik krizin görüldüğü Sri Lanka’da hükümetin yeterli dövize sahip olmaması nedeniyle gıda, akaryakıt sıkıntısı ve günde 13 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor.
Temel ihtiyaç maddelerine erişemeyen ve ekonomik krizi protesto eden göstericiler, ekonomiyi iyi yönetemediği gerekçesiyle Rajapaksa’nın istifasını talep ediyor. Rajapaksa ise istifa etmeyi reddediyor.