DünyaSosyal medyada viral oldu! Yüzde 1'lik kesim görüyor

Sosyal medyada viral oldu! Yüzde 1'lik kesim görüyor

08.06.2022 - 06:57 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada paylaşıldıktan sonra pek çok tartışmaya sebep olan optik illüzyon görsellerine bir yenisi daha eklendi. Bu defa viral olan bir kaplan görseli.

Sosyal medyada viral oldu Yüzde 1lik kesim görüyor

Milliyet.com.tr - Optik yanılsama, gerçeklik ile beynin gördüğünü düşündüğü şey arasındaki fark olarak tanımlanıyor. Bir yanılsama yaşadığımızda, gerçeğin tamamen farkında olduğumuzda bile algısal hata zorlayıcı olmaya devam eder. Yani bu da gözlerimiz ve beynimiz bize hareket ettiğini söylese de cismin hareket etmediğini aslında bildiğimiz anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıllarda bir elbisenin mavi – siyah mı yoksa beyaz ya da altın rengi mi olduğu sorusu uzun zaman zihinleri meşgul etmişti. Öyle ki Oslo Üniversitesi'nde psikoloji profesörü Bruno Laeng, bu tartışmanın insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en büyük deneyi olduğunu dahi düşünüyor. Böylesine deneylerde renkleri belirleyen unsurun arka plan olduğunu söyleyen uzmanlar, elbise ya da diğer illüzyonlarda beynimizin, geçmiş deneyimlere dayanarak görülenler hakkında varsayımlarda bulunduğunu dile getiriyor.

Haberin Devamı

Sosyal medyada viral oldu Yüzde 1lik kesim görüyor

Optik illüzyonlar arasına yeni eklenen bir kaplan görseli de sosyal medya kullanıcılarının gözlerini yoracak cinsten. Görsele bakanların dikkatini ilk etapta ağaçlık alanda ayakta duran bir kaplan çekiyor. Ancak belirtilene göre burada iki kaplan var ve bunu görebilen yüzde 1'lik kesimin diğerlerinden daha zeki olup olmadığı tartışılıyor. Tıpkı bundan önceki optik illüzyonlarda olduğu gibi dikkatli gözler görseldeki diğer kaplanı da görebiliyor. Peki nasıl oluyor da çoğu insan burada sadece tek kaplan görüyor?

KAPLANI GÖREMEYENLER İÇİN BİR İPUCU

Kullanıcılar arka plandaki yeşillik alana odaklanarak ikinci kaplanı ararken, aslında iş sandıklarından da daha basit çıktı. İpucu arayanların görseldeki kaplana daha dikkatli bakması gerekiyor. Mesaj aslında kaplanın ikonik siyah çizgilerinde gizli. Kaplanın gövdesine ve arka bacağına daha yakından bakıldığında bazı farklı kıvrımlar olduğu görülüyor. Böylece hem renk olarak hem de birden fazla uzuv görmek mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Genellikle eğlenceli olan optik illüzyonlar aynı zamanda belirli bir öneme de sahip. Tarihçesi 19'uncu yüzyılın başlarına kadar dayanan ve 'beyin bulmacası' olarak tanımlanan illüzyonlar, bazı çevrelerce zihnin iç işleyişine ve çevreye nasıl tepki verdiğine ışık tutmaya yardımcı olarak görülüyor. Sydney Üniversitesi'nden bilim insanları Kim Ransley ve Alex O. Holcombe da beyni anlamamız için illüzyonların çok değerli olduğunu vurguladı. Uzmanlar, hepsinden önemlisi yanılsamaların beynimizdeki sinapsları harekete geçirdiğini de ekliyor.

Araştırmacılara göre çoğu optik illüzyon zararlı olmamakla birlikte uzun süre bakıldığında göz yorgunluğuna, gözlerde ağrı, kaşıntı, sulanma ve baş ağrısına yol açabiliyor. Hatta bazı nadir durumlarda optik illüzyonların epileptik nöbetlere neden olabileceği dahi iddia ediliyor.

Sosyal medyada viral oldu Yüzde 1lik kesim görüyor

Bazı uzmanlar ise bu illüzyonlar için, "Gözler sadece görüntüyü aynı fotoğraf makinası gibi ileten bir araç. Yani dışarıdaki görüntüyü ileten bir vasıta durumunda. Gözlerimiz görüntüyü ters olarak beyine iletiyor, beyinde bunu düzeltiyor. Dolayısıyla görüntüyü işleyen beyindeki görme merkezi. İşitme ve koku da aynı şekilde" diyor. 

'BEYİNDEKİ YAŞANMIŞLIKLAR ÖNEMLİ'

Uzmanlara göre göz merceğinin görüntüyü beyine götürme biçimi de önemli. Bazen korneaya gelen ışıkların kırılma pozisyonuna göre gerçekteki görüntüyü yanlış algılama ve beynin onu yanlış yorumlaması mümkün olabiliyor. Yani bu aslında korneanın, dış göz organlarının nesneyi ya da objeyi net olarak beyine götürüp götürmemesiyle alakalı bir durum. Kişi miyop ya da hipermetrop göz merceğine bağlı birtakım ışığı kırmayla alakalı problemler yüzünden de bunu yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

Bu tür illüzyonları farklı algılamak bir hastalığa bağlı olarak değerlendirilmiyor. O nedenle görüntüleri farklı algılama illüzyona giriyor. Olmayan şeyleri görmek ise halüsinasyon oluyor.

Gözün gördüğü görüntünün beyindeki yaşanmışlıkların etkisiyle farklı algılanabildiğini dile getiren uzmanlar, "Gözün gördüğü şey beyindeki yaşanmışlıkların bir şekilde bilinçdışı algılanmasına bağlı. Herkes aynı şeyi görebilir ama aynı şeyi algılamaz. Optik illüzyonlar beynin fonksiyonlarının farklı işlediğini ve kişiden kişiye değişebildiğini gösteren bir şey. Özellikle bazı şekiller ile ilgili oluşan optik illüzyonlar da beynin daha yeni çözülen bazı özelliklerini görebiliyoruz. Mesela rengi, uzaklığı veya şekli beyin farklı şekilde algıladığı için tüm bunların bir arada farklı algılanması beynin gerçeği farklı algılamasına neden oluyor ve bu nedenle de illüzyon ortaya çıkıyor" yorumunda bulunuyor.