DünyaSorumlular hesap versin!

Sorumlular hesap versin!

08.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD vatandaşı olan Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin Batı Şeria’da öldürülmesi tüm dünyada büyük ses getirirken, olayla ilgili ABD ile birlikte Birleşmiş Milletler de (BM) soruşturma çağrısında bulundu.

Sorumlular hesap versin

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric, olaya tepki göstererek, “Koşulların tam olarak araştırılmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

Eygi, Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında öldürülmüştü. Nablus Valisi Gassan Daglas, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, Eygi’nin otopsisinin, bir İsrailli keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü gösterdiğini söyledi. 

Mezun olunca gitti 

Antalya doğumlu olan Eygi, Washington Üniversitesi’nden mezun olur olmaz gönüllü olarak Batı Şeria’ya gitmişti. Eygi’nin üniversitede de Filistin yanlısı gösterilere katıldığı öğrenildi. Cuma günkü gösterinin, Eygi’nin Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi ile birlikte katıldığı ilk protesto gösterisi olduğu ifade ediliyor. Görgü tanıkları, Eygi’nin gösteri alanının uzağında olduğunu, çatıda gördükleri keskin nişancı tarafından vurulduğunu kaydetti. İsrail ordusu, “Olayın ayrıntıları ve vurulduğu koşullar inceleniyor” açıklamasında bulunurken, Beyta bölgesinde “askerlere taş atan” ve “tehdit oluşturan” kişilere ateşle karşılık verildiği öne sürüldü. 

Haberin Devamı

Erdoğan’dan telefon

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Batı Şeria’da İsrail askerlerinin öldürdüğü Ayşenur Ezgi’nin annesi Rabia Birden Eygi’yi dün telefonla arayarak taziyelerini ilettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan İmam Hatipliler Kurultayı’nda yaptığı konuşmada ise, İsrail’in hem Batı Şeria’yı hem de Gazze’yi soykırımlarla işgal etmeyi hedeflediğini belirterek “Gencecik bir evladımızı Ayşenur Eygi’yi alçakça katlettiler. Gazze’de bir İsrail-Filistin savaşı değil, yayılmacı siyonizm ile vatanlarını koruyan Müslümanların mücadelesi var” dedi. - ANKARA Milliyet