27.03.2018 - 10:26 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Kuzey Kore'ye ait bir özel trenin Çin'in başkenti Pekin'e gitmesi, dünden bu yana dünya gündeminin ilk sıralarında. Trende Kim Jong-un'un olduğu henüz resmi olarak doğrulanmasa da sansasyonel haberler arka arkaya geldi.
Pekin'den çekilen fotoğraflarda, bir trenin istasyona girmesi ve istasyonda bekleyen motosikletli polisler dikkat çekiyor. Japon Nippon haber kanalının ekrana getirdiği görüntülerde, ayrıca trendeki sarı çizgiler göze çarptı.
Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, Pekin sokaklarında polis eskortu eşliğinde seyreden diplomatik araçların footğraflarını dakikalar önce dünyaya geçti.
Reuters ayrıca, Çin polisinin turistleri başkentin ünlü Tiananmen Meydanı'ndan çıkardığını aktardı. Tiananmen, çoğunlukla Büyük Halk Salonu'nda üst düzey bir toplantı gerçekleştiğinde tahliye ediliyor. Ayrıca söz konusu Büyük Halk Salonu'ndan polis araçlarından oluşan konvoylar da çıktı.
2011 yılında babası Kim Jong-il'in yerine koltuğa oturan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, şimdiye kadar ülke dışına hiç ziyaret gerçekleştirmedi.
Pekin'e yanaşan trenin yedi yıl önce Kim Jong-il'in kullandığı araca benzediği bildiriliyor. Kuzey Kore'nin bir önceki liderinin uçak korkusu vardı ve yurt dışı ziyaretlerini trenle gerçekleştiriyordu.
Yılbaşından bu yana Pyongyang yönetimi ile yeni bir sayfa açan Güney Kore, gizemli seyahati dikkatle izliyor. Güney Kore haber ajansı Yonhap, özel trenin alışılmadık biçimde korunduğunu bildiriyor.
Güney Kore lideri Moon Jae-in, Nisan ayında kuzeyli mevkidaşı ile tarihi bir görüşme yapacak.
Çin'den henüz resmi bir açıklama gelmemesi de ziyaretin gizemini artırıyor.
ABD Başkanı Donald Trump ve Kim Jong-un'un muhtemel görüşmesine kısa süre kala gizemli trenin Pekin'e varması, Washington'da da alarma yol açtı. Beyaz Saray henüz haberleri doğrulayamadıklarını duyurdu.
Başkan Trump, son olarak Çin'i hedef alan 50 milyar dolarlık bir gümrük vergisi ilan etmiş ve Pekin ile Washington arasında ipler gerilmişti. Trump'ın attığı vergi adımının Kim'i öfkelendirmesinden endişe ediliyor.
BBC'ye konuşan silahsızlanma uzmanı Melissa Hanham, Kuzey Kore liderinin Pekin'e gitmesinin Trump'la el sıkışmasından daha daha büyük bir önem taşıyacağını söylüyor. Hanham, ziyarete dair iddiaları Çin'in sürecin dışında kalmama çabası olarak yorumladı.
Fırtınalı bir yıl...
Pentagon'un uçak gemisi USS Carl Vinson'ı geçen yıl Nisan ayında Kore Yarımadası açıklarına göndermesiyle Kuzey Kore ve ABD arasında gerilim zirveye çıkmıştı. Tarafların defalarca birbirlerini yok etmekle tehdit etmesi, dünyayı nükleer savaşın eşiğine getirmişti.
2017 yılı içerisinde ilk kıtalararası balistik füzelerini deneyen Kuzey Kore lideri Kim'in son fırlattığı füze, ABD başkenti Washington'ı vurma kapasitesi var. 2017 sonunda ateşlenen Kuzey Kore tarihinin en uzun menzilli füzesi Hwasong-15, 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaştı, daha sonra Japon Denizi'ne düştü. Füzenin yatay düzlemde 13 bin kilometreyi vurabileceği tahmin ediliyor. Bu da, ABD'nin başkenti Washington'ı hedef haline getiriyor.
Kim ayrıca Eylül ayı başında hidrojen bombası denedi, test bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.
Gerilim zirvedeyken Trump ve Kim hakaret yarışına girdi. ABD liderinin 'küçük roket adam' tanımını kullanmasına öfkelenen Kim, muhatabına 'bunak' demişti.