Dünya Kırgızistan'da darbe girişimi önlendi

Kırgızistan'da darbe girişimi önlendi

05.07.2024 - 12:26 | Son Güncellenme:

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi, ülkede bir darbe girişiminin engellediğini duyurdu.

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi, iktidarı devirme planı yaptığı belirlenen grubun üyelerinin yakalandığını kaydetti. Yapılan açıklamada, "Kırgızistan'ın istihbarat kurumları, ülkede iktidarı zorla ele geçirme girişimini engelledi" denildi.

Haberin Devamı

'YIKICI GRUBUN FAALİYETLERİ ENGELLENDİ'

1/4

2/4

3/4

4/4

Açıklamada, darbeyi planlayan ve ülkedeki sosyo-politik durumu huzursuzluk ve isyanlarla istikrarsızlaştırmayı amaçlayan yıkıcı grubun faaliyetlerinin engellendiği bildirildi.

Yapılan soruşturmada söz konusu grubun üyelerinin, 'suç ideolojisini destekleyen ve aynı zamanda fanatik şekilde dini ideolojiyi savunan' kişilerden oluştuğu belirtildi. Soruşturma ve operasyonel çalışmaların sonucu olarak, 'K.B.A', 'M.E. C', 'B.B.K.', 'M.A.C.' ve 'S.A.B' isimli Kırgızistan vatandaşlarının gözaltına alındığı aktarıldı. Ayrıca, soruşturmanın devam ettiği de bildirildi.

Açıklamada yanı sıra, operasyon sırasında yakalan kişilerin evlerinde ve arabalarında ateşli silahlar, el yapımı patlayıcı cihazlar, mühimmat, telsizler, kolluk kuvvetleri üniformaları, insansız hava araçları ve diğer yasaklı yayınlar bulunduğu aktarıldı.

Haberin Devamı

Öte yandan, Ocak ayında da Kırgızistan'da kitlesel ayaklanma yoluyla iktidarı devirmeye yönelik hazırlık yaptığı şüphesiyle bir gruba yönelik operasyon düzenlenişti. Miting düzenleyerek darbe girişimi organize etmekle suçlanan 41 yaşındaki iş adamı İmamidin Taşov, saklandığı köyde 22 Nisan'da yakalanmıştı.