10.05.2022 - 08:59 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ukrayna, Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol'de Rus işgalcilerin ele geçiremediği tek yer olan Azovstal fabrikasında halen 1000 kadar silahlı askerinin bulunduğunu duyurdu.
Başbakan Yardımcısı Irina Vereschuk, Avrupa'nın en büyük demir çelik fabrikası olan Azovstal'da sıkışıp kalan silahlı unsurlardan yarıdan çoğunun yaralı olduğu bilgisini paylaştı. Ukrayna, fabrikada halen 100 kadar sivilin de bulunduğunu aktarıyor.
Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna birliklerinin Karadeniz'deki Yılan Adası'nı geri almak için birçok kez saldırı düzenlediğini ancak başarılı olmadığını ileri sürdü.
Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konaşenkov, havadan ve karadan saldırıya geçen Ukrayna ordusunun 50 askerini kaybettiğini de iddia etti.
Putin'in Karadeniz kıyısındaki en önemli hedefi haline gelen Odesa'ya ateşlenen füzeler bir alışveriş merkezi ile bir depoyu vurdu. Rusların füze saldırısı, şehri ziyaret eden AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Denys Shmyhal'in gezisinin yarıda kesilmesine yol açtı. AB yöneticisi Michel ve beraberindekiler, Odesa'daki bir sığınağa gitmek zorunda kaldı.
Odesa'daki uluslararası gazeteciler, kruz füzelerinin alışveriş merkezine isabet etmesiyle şehri sarsan patlamalar gerçekleştiğini, kaldıkları otelin bile sallandığını yazdı.
Ukraynalı yetkililer, en az bir kişinin öldüğünü, beş sivilin ise yaralandığını bildiriyor. Ukrayna ekonomisinin can damarı Odesa limanından, özellikle tarım ürünleri ihraç ediliyor.
İşgal öncesi Ukrayna'ya silah göndermediği için eleştirilerin hedefi olan, Rus tanklarının harekete geçmesiyle politikasında radikal bir değişikliğe giden Almanya'nın Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, süpriz bir ziyarete imza attı.
Rus işgalcilerin yüzlerce sivili öldürdüğü Buça'yı ziyaret eden Baerbock'un Ukrayna seyahati kamuoyuna duyurulmamıştı.
BBC, 24 Şubat'tan bu yana Almanya'dan Kiev'e en üst düzey ziyaretin gerçekleştiğini kaydediyor.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Ukrayna tarafından kabul edilmediği yönündeki haberler Berlin-Kiev hattında gerilimi artırmış, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a 9 Mayıs tarihi için Kiev tarafından davetiye gönderilmişti.
Ukrayna'nın doğusundaki Harkov yakınlarında yer alan Bogodukhov ilçesindeki Rus saldırıları ise çok sayıda evin enkaza dönüşmesine ve dört kişinin ölmesine neden oldu.
Ülkenin doğusundaki Lugansk, Donetsk, Harkov ve Dnipro gibi yerlerde Salı gününün ilk saatlerinde hava sirenleri duyuldu.
ABD'li üst düzey yetkililer, Harkov çevresinden yavaş yavaş püskürtülen Rus işgalcilerin mevzi kaybını durdurmak için üç tabur askerle savaştığını söylüyor. Rusya sınırına oldukça yakın konumdaki Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov, 24 Şubat'tan bu yana Rus birlikleri tarafından ele geçirilemedi.
Associated Press (AP) haber ajansı, Harkov yakınlarındaki Vilkhivka köyünün Rus işgalcilerden geri alındığını, köyde çok sayıda Rus asker cesedi bulunduğunu bildiriyor.
Ukrayna'daki Rus işgalcilerin yanına ilk aldıkları gazeteci olan Kremlin propagandisti Aleksandr Sladkov, Rus ordusunun Donbas'taki ilerleyişinin neredeyse durduğunu bildiriyor. Savaş muhabiri olarak adını duyuran Russia-1 TV muhabiri Sladkov, Ukrayna ve Rus askerlerin göğüs göğüse çarpıştığı Donbas'ta işgalcilerin yerinde saydığını Pazartesi akşam saatlerinde paylaştığı videoda itiraf etti.
Vladimir Putin'in 'özel askeri operasyon' adını taktığı işgalin utanç verici bir kararsızlıkla devam ettiğini belirten Rus propagandist, Rus birliklerinin Ukraynalıları cephe hattından itemediğini söyledi.
Rusya'nın resmi kanalı için çatışmaları izleyen Aleksandr Sladkov'un önceki yayınlarının aksine son videosunda konuşma tonunun değiştiği göze çarptı.
Rus medyasındaki diğer ünlü progpagandistlerin de Rus ordusuna karşı eleştirilerini artırdığı göze çarpıyor. Kremlin'in medyadaki en güçlü seslerinden Vladimir Solovyov, Ukrayna'daki işgal birliklerine silah sevkiyatında sürenin uzamasını yüz kızartıcı olarak niteledi.
Rus televizyonlarının sık sık ekrana getirdiği emekli albay Mikhail Khodaryonok ise, eksik askeri teçhizat ve acemi askerlerden oluşan birliklerle çatışmaların kaderinin değiştirilemeyeceğini savundu.
İngiliz Daily Mail gazetesi, Rus resmi medyasının bile açık şekilde Donbas'taki durumu eleştirdiğini yazdı.
Başkent Kiev çevresinden işgalin henüz bir ayı dolmadan çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, 2014'ten bu yana silah seslerinin kesilmediği Donbas'a odaklanacağını resmen duyurmuştu. Kiev ve Çernigiv'den çekilen Rus birliklerinin birçoğu Donetsk ve Lugansk'ta ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgelere konuşlandırıldı ve Moskova için işgalin ikinci safhası başlamış oldu.
Üst düzey bir ABD'li yetkili de, Sladkov'un aktardığını doğrulayan açıklamalar yaptı. ABD'li yetkiliye göre, haftalar geçmesine rağmen Rus işgal birlikleri Donbas'ta birkaç kilometre yer elde edebildi. ABD'li yetkili, Donbas'taki lojistik sorununun çözülmediğini, bazı Rus askerlerin emirlere uymayı reddettiğini, bahar çamuru nedeniyle Rus birliklerinin yalnızca asflat yolları kullanabildiğini ve topçu ateşi altında ilerleyemeceğini aktarıyor.
Geride kalan iki buçuk ayda en az 15 bin askeri Ukrayna'da öldürülen Rus ordusuna, cephe hattından bir kara haber daha geldi. Rus ordusu, Zafer Günü'nün kutlandığı 9 Mayıs'ta Ukrayna'daki kırkıncı albayını da kaybetti.
Mart ayında öldürülen Albay Alexander Blinov'un hayatını kaybettiği şimdiye kadar inkar ediliyordu ancak 42 yaşındaki askerin Rus şehri Volgograd'daki mezarı şüpheleri ortadan kaldırdı.
General seviyesindeki 12 Rus askerin Ukrayna'da öldürüldüğü biliniyor. Albay rütbesindekilerin sayısı da Alexander Blinov'un ölümünün doğrulanmasıyla 40'a çıktı.
İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin mağlup edilmesini 9 Mayıs'ta Zafer Günü adıyla kutlayan Rusya, işgal ettiği Ukrayna şehirlerinde de yürüyüşler organize etti. Halen Azovstal Demir Çelik Fabrikası'ndan çatışma seslerinin duyulduğu Mariupol'de dev bir turuncu-siyah Aziz George şeridi açıldı.
Kremlin tarafından işgalin sembollerinden biri haline getirilen turuncu-siyah şeritle yürüyenlerden biri, Putin'in kuklası Denis Pushilin'di. Pushilin, Rusya'nın resmen tanıdığı kağıt üstündeki Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri.
9 Mayıs'ta yürüyüşe katıldığı yer ise, Rus işgalcilerin neredeyse haritadan sildiği Azak Denizi kıyısındaki liman şehri Mariupol oldu.
Rus işgalciler güneydeki Herson, Energodar, Staroblesk ve Melitopol gibi şehirler de benzer yürüyüşler yaptı.
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Kızıl Meydan'da kürsüye çıkan Vladimir Putin ise, Ukrayna'yı işgal kararını savunmak zorunda kaldı. Batılı ülkelerin Rusya'ya ait topraklara saldırıya hazırlandığını ileri süren Putin'in kastettiği yerler ise, Kırım ve Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesiydi.
BBC diplomasi muhabiri Paul Adams, "Putin konuşmasında Batı'yı Rus topraklarını işgale hazırlanmakla suçladı. Bununla, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Ukrayna toprağı Kırım'ı kastettiğine açıklık getirdi" diyor.
Rus lider ayrıca, Ukrayna'daki askerlerinin 'anavatan' için savaştığını iddia etti, Batılı ülkeler ve NATO'nun Moskova'yı dinlemediğinden yakındı.
69 yaşındaki Vladimir Putin, askeri geçit törenini İkinci Dünya Savaşı gazileriyle birlikte izledi. Hava muhalefeti nedeniyle savaş uçaklarının sahne almadığı törende, uluslararası ajansların servis ettiği karelerde Putin'in dizindeki battaniye detayı fark edilmiyordu. Ancak televizyon kameralarının tam karşıdan çektiği görüntülerde, Putin'in dizlerinde battaniyeyle töreni takip ettiği açık şekilde göründü.
İngiliz medyası, Rusya liderinin konuşmasını bitirdikten sonra yerine geçerken topalladığını da yazdı. Ukrayna işgalinin başladığı günden bu yana Putin'in sağlık sorunlarını irdeleyen çok sayıda haber yayınlandı.
Füze testleriyle dünyayı dehşete düşüren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rus mevkidaşına Zafer Günü tebriği gönderdi. Resmi haber ajansı KCNA, Kim'in Putin'e yazdığı mektupta ülkesinin Rusya'ya sıkı dayanışmasını ifade ettiğini belirtiyor.
Söz konusu dayanışma, Rusların yüzleştiği askeri ve politik tehditlerin kökünden kazınmasını, ayrıca hasım güçlerin şantajlarının bozguna uğratılmasını içeriyor.
Kim Jong-un ayrıca, stratejik ve geleneksel ilişkilere sahip olan Rusya ve Kuzey Kore arasındaki bağların durmadan geliştiğini vurguladı.
9 Mayıs, İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden yaklaşık 20 yıl sonrasına kadar Sovyetler Birliği'nde ulusal bayram değildi ve sadece büyük kentlerde havai fişekler ve yerel etkinliklerle kutlanıyordu.
1963'te dönemin SSCB lideri Leonid Brejnev, Nazi Almanyası'na karşı bir zafer kültü politikası uygulamaya başladı. Bazılarına göre bunun amacı ülkenin zayıflayan ideolojik temellerini ve yurtseverlik hissiyatını güçlendirmekti. 9 Mayıs'ta tüm ülkede kutlamalar ve Kızıl Meydan'da askeri tören yapılmaya başlandı. 9 Mayıs resmi tatil ilan edildi.
21'inci yüzyılın başlarında Rus lider Vladimir Putin, Zafer Günü'ne daha fazla önem atfetti ve bu günü Rus kimliğinin ayrılmaz bir parçası haline getirmeye çalıştı.
Zafer Günü kutlamalarının boyutu büyüdü, ama her geçen yıl hâlâ yaşayan ve kutlamalara katılabilecek durumda olan gaziler ve görgü tanıklarının sayısı azalıyordu.
Rusya'nın Nazizmi yenilgiye uğratmaktaki anahtar rolüne ilişkin resmi söylem 2020'de yapılan bir dizi değişikliğin parçası olarak anayasaya geçirildi. Muhafazakar değerler ve milliyetçiliğe vurgu yapan bu değişikliklerle Rus vatandaşlarının zafer konusundaki tarihi resmi söylemi sorgulaması yasaklandı.
Putin'in Ukrayna'daki ilk hedefi, birkaç gün içinde başkent Kiev'i işgal edip bir zafer töreni düzenlemekti. Bu hayal, kısa sürede buharlaştı ve Rus ordusu işgalin birinci ayı dolarken Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı. Putin'in birlikleri, halihazırda Ukrayna'nın doğusundaki Donbas ile güneyinde ilerlemeye çalışıyor ancak elle tutulur bir başarı henüz yok.