06.02.2024 - 11:35 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa'yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO'daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.
Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.
İngiliz basınına yansıyan haberlerde Çin'in önümüzdeki 10 yıl içinde denizaşırı görevlerde kullanmak üzere robot askerler ve yüksek teknolojili insansız hava araçlarına ilişkin şok edici planı ortaya çıktı. Senaryoya göre Çin 2035 yılında komşularından biri ile savaşa girecek, askeri uzmanlar bu komşunun Tayvan olacağını sıklıkla söylüyor. Söz konusu savaşta Çin, maliyetleri düşük tutmak insansız hava araçları ve robot askerleri kullanacak.
Yanı sıra Çin ordusu insansız deniz araçlarını da bu savaşta meydana çıkaracak. Düşman gemilerini torpidolarla vurmak için özel tasarlanan bu araçlar adeta bir intihar görevi üstlenecek.
Çin'in bir süredir SİHA konusunda atılım gerçekleştirmeye çalıştığı bilinen bir gerçek. Bu bağlamda ordu, savaş alanına asker göndermeden bölgeyi adeta yok edebilecek bir drone ordusu üzerinde çalışıyor. Drone'ların yanı sıra Pekin yönetimi, meskul mahal çatışmaları için de özel 'savaş köpekleri' üretmeye çalışıyor. Sızan bilgilere göre biyonik köpeğin hemen sırtına bağlanan silahtan dakikada 650 mermi ateşleniyor.
Dahası, Sadece birkaç ay önce Pentagon'un bir raporu, ülkenin nükleer cephaneliğini yalnızca altı yıl içinde ikiye katladığını ve dünyayı 10 kat yok etmeye yetecek kadar nükleer silaha sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Harbin Giant Eagle: Harbin BZK-005 olarak da bilinen "Dev Kartal", Çin'in aktif olarak kullandığı İHA'larından biridir. 'Dev Kartal' Pekin tarafından hem donanmada hem de hava kuvvetlerinde keşif amaçlı kullanıyor.
Bulut Gölgesi: Chengdu WZ-10 olarak da bilinen SİHA, hassas saldırı yeteneklerine sahip. WZ-10 yerdeki piyade ve zırhlı araçlar için tehlike yaratırken gözlem ve istihbarat sağlamak için de belirli ekipmanlara sahip.
Yükselen Ejderha: WZ-7 kodlu bu SİHA, düşman gemileri için adeta bir kabus niteliği taşıyor. Balistik ve seyir füzesi dahi taşıdığı belirtilen WZ-7 havadan keşif için de kullanılıyor.