Rusya Duma Meclisi Milletvekili Sergey Gavrilov, sınır ihlali neticesinde düşürülen Rus uçağına işaret ederek Türkiye için şaşırtan bir açıklama yaptı.
Milletvekili Gavrilov, Türkiye'nin dostça bir adım atarak Ayasofya'yı Ortodoks Kilisesi'ne iade etmesini beklediklerini ifade ederek, bu adımın İslam ve Türkiye'nin üst düzey siyasetteki iyi niyetinin göstergesi olabileceğini açıkladı.
Ayrıca Gavrilov, "Türk-Rus ilişkileri bir dayanıklılık testinden geçiyor. Böyle bir dönemde dostça girişimler ve teklifler büyük önem taşıyor. Ayasofya'nın Ortodoks Kilisesi'ne iade edilmesi için Türkiye'den samimi adım bekliyoruz" dedi.
"TÜRKİYE İLE SAVAŞMAYACAĞIZ"Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü. Lavrov yaptığı açıklamada "Türkiye'ye savaş açmayacağız. Uçağımızın düşürülmesinin ardından Türkiye ile ilişkilerimizi ciddi olarak yeniden değerlendireceğiz." diye konuştu.
Lavrov, Rus Su-24 uçağının düşürülmesinin planlanmış provokasyona benzediğini savundu, "Bunun önceden istenilmeyen bir olay olduğu konusunda ciddi şüphelerimiz var. Bu planlanmış provokasyona çok benziyor" diye konuştu. Lavrov, Rusya’nın Türk firmaları ve ihracatçılara da sorun çıkartmak istemediğini de belirtti.
İNTİKAM İÇİN DEĞİL
Lavrov, "Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etmesi" içinse şöyle konuştu: Düşürülen uçağımız için intikam almak istememiz değil. Bu tavsiye, objektif nedenlere dayanıyor. Lavrov şu şekilde devam etti:
"Son bilgilere göre, Türk meslektaşlarımızın Türkmenlerin yaşadığını söylediği bu bölgede dün
Devlet Başkanı’nın dediği gibi, birkaç yüz hatta bine yakın aralarında bizim güvenliğimizi direkt olarak tehdit eden Rus vatandaşlarının da bulunduğu teröristler bulunuyor. Fakat mevcut verilere göre, bu bölgede silah depoları, merkezlerinin bulunduğu teröristlerin altyapıları da yer alıyor."
TÜRKİYE ÖNLEM İÇİN TÜM HAVA VE KARA BİRLİKLERİNİ TEYAKKUZA GEÇİRDİ!
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus uçağının düşürülmesinin ardından "sorgusuz sualsiz vur emri ve Türkiye ile tüm askeri kanallardan irtibatın kesilmesi" gibi önlemler aldığını açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri de Rusya'nın bu önlem paketi üzerine tüm
hava ve kara birliklerine teyakkuz emri verdi. Türkiye'nin aldığı önlemler, koalisyon ülkelerinin IŞİD'e karşı düzenlediği operasyonların yapısını da değiştirebilir.
Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı bir dizi önlem paketi açıkladı. Türkiye ile askeri kanallardan tüm irtibatın kesilmesi ve Rus bombardıman uçaklarına bundan böyle havada avcı uçaklarının eşlik edecek olması bu önlemlerden bazıları. Ama en önemlisi vur emri... Akdeniz'de bulunan "Moskova" kruvazörü Lazkiye kıyılarına yaklaşarak, güvertesinde bulunan S-300 benzeri "Fragat" füzeleriyle Rus Hava Kuvvetleri'ne tehdit oluşturan tüm hedefi sorgusuz sualsiz vuracak.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ALARMDA
CNNTürk'ün haberine göre İşte Rusya'nın bu önlem paketi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri de tüm kara ve hava birliklerine teyakkuz emri verdi. Yani tüm birlikler ikaz edildi, hassasiyet en üst seviyeye çıkarıldı.
Rus yetkililerin son iki ay içinde 5 kez sınır ihlali konusunda uyarıldığı öğrenilmişti. Bu görüşmelerde Ruslar iki ülkenin karargahları arasında direk
telefon hattı istemişti. Rusya'nın bu önlem paketinin açıklamasının ardından çalışmaları tamamlanmak üzere olan telefon hattı kurulamayacak.
NATO'DAN FLAŞ TÜRKİYE AÇIKLAMASINATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak “Türkiye'nin açıklaması bizdeki bilgilerle uyumlu. Tansiyonun düşürülmesi gerekiyor ciddi bir durum söz konusu. Tansiyonun düşürülmesine katkı yapmalıyız” dedi.
Türkiye'nin talebi üzerine gerçekleştirilen NATO Konseyi'nin yaptığı olağanüstü toplantı yaklaşık bir saat sürdü. Toplantıda Türkiye, uçağın düşürülmesiyle ilgili bilgilendirme yaptı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve üye ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı toplantı sonrasında Stoltenberg, bir basın açıklaması yaptı. Stoltenberg, "Rusya’nın hedefi IŞİD’i yok etmek olmalı. Gördüğümüz Rusya’nın operasyonlarının çoğu IŞİD’in var olmadığı yerlere yöneldiği. IŞİD’in olduğu yerde yoğunlaştırmalıyız. IŞİD bizim ortak düşmanımızdır" diye konuştu.
RUSYA'DA TÜRK YOLCULARA FARKLI TARİFE
Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’dan Türkiye’ye gelen bazı Türk yolcular Moskova’daki havalimanında kendilerine zorluk çıkarıldığını söyledi.
Putin’in uçağın düşürülmesinin ardından "Gerekli önlemi alacağız" demesi sonrasında Moskova kaynaklarının verdiği bilgiye göre Rusya’nın tek taraflı olarak vizesiz giriş çıkışı iptal etmesi bekleniyor.
Stoltenberg "Daha önce defalarca Türkiye ile dayanışma içinde olduğumuzu ve NATO müttefiki Türkiye'nin toprak bütünlüğünü desteklediğimizi deklare ettim. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz" dedi.
Ankara ve Moskova arasında daha çok temas kurulmasını isteyen Stoltenberg, "Bu ciddi bir durum. Hepimiz gerilimin düşmesine katkı sağlamalıyız. Ankara ve Moskova arasındaki irtibatı memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.
Stoltenberg, Rusya ile NATO arasında şu ana kadar doğrudan irtibat olmadığını ancak Ankara üzerinden dolaylı bir temasın bulunduğunu belirtti.