02.12.2024 - 08:32 | Son Güncellenme:
AA AFP
CNN
Gürcistan hükümetinin, ülkenin AB'ye katılım müzakerelerini 28 Kasım'da askıya alma kararına karşı başlayan gösteriler dün akşam dördüncü gecesinde de devam etti.
Hükümetin kararına tepki gösteren binlerce kişi gece saatlerinde tekrar Tiflis'te parlamento binasının önünde toplandı. Hükümete istifa çağrısında bulunarak ülkede yeni parlamento seçimlerinin düzenlenmesini talep eden göstericiler ellerinde Gürcistan ile AB bayrakları taşıdı. Binanın ön kapısında güvenlik gerekçesi ile kurulan çelik bariyerlere taş ve farklı eşyalarla vurmaya başlayan göstericiler, aynı zamanda binaya doğru piroteknik attı. Binanın çevresinde ve ön cephesinde konuşlandırılan Gürcistan İçişleri Bakanlığının güvenlik güçleri, göstericilere tazyikli su ile müdahale etmeye başladı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve çok sayda ambulans ve sağlık ekibinin bulunduğu alandaki protesto gösterisi devam ediyor.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, gösteride yasadışı eylemlerin yaşandığı belirtilerek, çocukları yanlarına getiren velilere protesto alanından çocuklarını uzaklaştırma çağrısında bulunuldu.
ABD: ORANTISIZ GÜÇ
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, göstericilere karşı "aşırı güç" kullanımını kınayan ABD'nin eleştirilerini reddetti. ABD'den hafta sonu yapılan açıklamada Gürcistan yönetimi protestolara "orantısız güç kullanmakla" suçlanmıştı.
Kobakhidze, "Dün şiddet yanlısı gruplar ve yabancı eğitmenleri tarafından uygulanan en ağır sistematik şiddete rağmen, polis Amerikan ve Avrupalılardan daha yüksek bir standartta hareket etti ve devleti anayasal düzeni ihlal etmeye yönelik başka bir girişimden başarıyla korudu," dedi.
GÜRCİSTAN'DA NELER OLUYOR?
Başbakan Kobakhidze'nin, AB katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alma kararını eleştiren göstericiler, 28 Kasım'da başlattıkları eylemlerini başkent Tiflis'te 4. gününde sürdürdü. Ayrıca, ülkenin farklı şehirlerinde de insanlar hükümetin kararını protesto etmek için sokağa çıkıyor.
Gürcistan basınında yer alan haberlere göre, hükümetin AB ile ilgili kararından sonra Gürcistan'ın ABD, Hollanda, Litvanya, Bulgaristan ve Güney Kore büyükelçileri görevlerinden istifa etti.
HÜKÜMETİN AB KARARI
Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım'da yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın içişlerine karıştığını ve AB parasıyla şantaj yaptığını belirterek, "Bütün bunları göz önünde bulundurarak, AB ile müzakerelerin başlatılmasını 2028 sonuna kadar gündeme almamaya karar verdik." şeklinde konuşmuştu.
Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olması için çalışmalarına devam edeceklerini bildirmişti.
Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim’de Gürcistan’da yapılan parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısında bulunmuş, buna karşılık muhalefet ve AB yanlısı eylemciler sokaklara dökülerek gösteriler düzenlemeye başlamıştı.
'KARANLIK UÇURUM'
Eski Rusya devlet başkanı Dmitry Medvedev ülkede bir devrim girişiminin gerçekleştiğini söyledi ve Telegram'da Gürcistan'ın "Ukrayna yolunda hızla ilerlediğini, karanlık uçuruma doğru gittiğini" yönünde bir yorum paylaştı.
CNN International bu paylaşımı "Rusya'nın bu tarz açıklamaları genellikle çok kötü sonuçlanır" yorumunu yaptı.
Kremlin, Gürcistan'daki son olaylar hakkında henüz yorum yapmadı, ancak CNN'e göre Rusya alt planda Batı'yı uzun süredir Moskova'nın hala kendi etki alanının bir parçası olarak gördüğü Sovyet sonrası ülkelerde devrimleri kışkırtmakla suçluyor.