07.08.2023 - 15:41 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
530 gündür devam eden Rus işgali, sahada bütün şiddetiyle sürüyor. Ukrayna ordusu 1000 kilometrelik bir cephe hattında başlattığı karşı taarruzda şimdiye kadar bekleneni veremedi. Kaynaklara göre Ukrayna bölgede sadece 16 kilometrelik bir ilerleme kaydetti. Rus ordusu güçlü savunmasının yanı sıra bölgeyi sayısız mayınla donattığı için ilerleyiş oldukça yavaş devam ediyor.
Cephe hattındaki kaos sürerken masada ise barış görüşmelerinin sesleri tekrar yükselişe geçti. Zelenskiy'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı barış çağrısına Rusya olumsuz yanıt verirken gözler Suudi Arabistan'da yapılacak olan 'Cidde' görüşmeleri çevrildi. Rusya görüşmelere davet edilmezken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova 'Rusya'nın katılımı ve çıkarları dikkate alınmadan Ukrayna krizine ilişkin hiçbir toplantının en ufak bir katma değeri yoktur' dedi.
Cidde'de düzenlenen iki günlük istişarelere birkaç düzine ülke katıldı. Yalnızca Ukrayna ve Batılı müttefikleri değil, aynı zamanda Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya dahil olmak üzere çatışmanın bir tarafını veya diğerini desteklemeyi reddeden tarafsız ülkeler de toplantıda yer aldı.
İşgal süreci boyunca Rusya ile yakın ilişkilerini sürdüren Çin'in daveti hakkında konuşan Avrupalı diplomatlar ise Çin'in bölgedeki rolünün artacağı ve Rusya'nın dünya siyasetinden izole olmaya devam edeceğini kaydetti.
Öte yandan hatırlanacağı üzere Çin Devlet Başkanı Xi, Kovid-19 pandemisi sonrası ilk kez Moskova'ya geçtiğimiz Mart ayında gitti. Financial Times'ın iddiasına göre ise Xi, bu görüşmelerde Putin'i nükleer silah kullanmaması yönünde uyardı.
Toplantılarda ayrıca Rusya, 12 maddelik barış planını Çin'e sundu, Xi ise ziyaretinin sonunda Putin'e '100 yıldır beklenen değişim geliyor. Bu değişikliği birlikte yürütüyoruz' dedi. Xi'nin bu sözleri o dönem dünya basınında geniş yankı uyandırdı.