02.03.2022 - 20:07 | Son Güncellenme:
İHA
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 7’inci gününde devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Rusya’yı kınadı. BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayan karar tasarısı 5’e karşı 141 oyla kabul edilirken, 35 ülke ise çekimser kaldı. Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre tasarıya “hayır” oyu verdi. Oylamanın sonucu Genel Kurul’da ayakta alkışlandı.
Alınan karar yasal olarak bağlayıcı olmazken, Rusya’ya küresel bir siyasi baskı anlamına geliyor. Kararda, "Rusya Federasyonu'nun tüm askeri güçlerini uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki Ukrayna topraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmesi talep ediliyor" ifadelerine yer verildi.
“Rusya her adımında Birleşmiş Milletler’e ihanet etti”
Oylama öncesi Genel Kurul’da konuşan ABD‘nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, 40 yıl aradan sonra bu türde ilk oturum olduğunu kaydederek, Rus ordusunun Ukrayna halkı için hayati önem taşıyan altyapıyı yok ettiğini ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgali hızlandırmaya hazır göründüğünü aktaran Thomas-Greenfield, "Rus kuvvetlerinin, Ukrayna'da son derece ölümcül silahlar kullandığına dair videolar gördük. Buna, Cenevre Sözleşmesi uyarınca yasaklanan misket bombaları ve vakum bombaları da dahil. 40 mil uzunluğundaki ölümcül konvoyu gördük. Rusya'nın nükleer kuvvetlerini yüksek alarma geçirerek, Finlandiya ve İsveç'i işgal etmekle tehdit etti. Rusya her adımında Birleşmiş Milletler'e ihanet etti. Rusya'nın eylemleri bu kurumun temsil ettiği her şeye aykırı" dedi.
"Rusya'nın amacı sadece bir işgal değil, soykırımdır"
Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa ise oylama öncesi yaptığı açıklaması, söz konusu oylamanın bir dönüm noktasını olduğunu ifade ederek, üye ülkeleri Rusya'yı durdurmak için adım atmaya çağırdı. Kislitsa, "Gelecek nesilleri kurtarmak artık bize düşüyor" ifadelerini kullanarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'ini Hitler'e benzetti.
Rusya’nın Ukrayna'yı var olma hakkından yoksun bırakmaya geldiğini aktaran Kislitsa, dünyanın "kararlı ve birleşik bir şekilde" yanıt verdiğinde Hitler'in başarısız olduğunu hatırlatarak, ancak söz konusu eylemin gecikmesi nedeniyle milyonlarca insanın hayatına mal olduğunu ifade etti.
"Şimdi böyle bir bedel ödemeye hazır mıyız?" sorusunu soran Kislitsa, "Rusya'nın amacı sadece bir işgal değil, soykırımdır" dedi.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, söz konusu oylamada üye ülkelerden karar tasarısını kabul etmemesi çağrısında bulunarak, kararın Rusya’nın askeri faaliyetlerini sona erdirmesine etkisi olmayacağını aktardı.
Söz konusu kararın alınması halinde bunun Ukrayna’daki radikalleri “cesaretlendireceğini" iddia eden Nebenzya, Ukrayna'yı "provokasyon yapmakla" suçlayarak, sivil yerleşim bölgelerine askeri teçhizat yerleştirdiğini iddia etti.
TEŞEKKÜR ETTİ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından lehte oy veren ülkelere teşekkür mesajı yayınladı.
Zelenskiy tasarının benzeri görülmemiş bir şekilde kabul edildiğini belirterek, “Oy veren herkese ve her ülkeye minnettarım” ifadelerini kulladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı bir koalisyon oluştuğunu aktaran Zelenskiy, “Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştuğu ve işlediğini gösteriyor. Dünya bizimle. Zafer Bizim Olacak!” dedi.
Oylamada, Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre tasarıya “hayır” oyu verirken, oylamanın sonucu Genel Kurul’da ayakta alkışlandı.
GUTERRES'TEN ATEŞKES ÇAĞRISI: SİLAHLARI DURDURUN
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 7’nci gününde devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Rusya’yı kınadı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamanın ardından açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Genel Kurul'un mesajı açık ve nettir, Ukrayna'daki düşmanlıklara hemen son verin. Silahları şimdi susturun. Diyalog ve diplomasiye kapıyı şimdi açın” dedi. Guterres, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine BM şartı uyarınca saygı gösterilmelidir. Kaybedecek bir anımız yok. Çatışmanın acımasız etkileri açıkça görülüyor. Ancak şu anda Ukrayna'daki insanlar için durum ne kadar kötü olsa da, durum çok daha kötüye gitme riskini koruyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği BM temsilcisi Olof Skoog oylama sonrası yaptığı açıklamada ise, "Avrupa Birliği tarafından konuşmak gerekirse, geçen hafta Güvenlik Kurulu elinden geleni yaptı. Rusya'yı sorumluluk almaya çağırdı. Şimdi Birleşmiş Milletler kendi sorumluluğunu alıyor. Bu oylamadaki sonuç ve mesaj gayet açıktır. Rusya izole kalmaya devam ediyor. Rusya'ya defalarca saldırıları durdurması ve diplomasiyi seçmesi için çağrıda bulunduk. Bugünkü mesajımız da gayet açık, savaş derhal bitmelidir, Avrupa Birliği ve dünya Ukrayna'nın yanındadır" dedi.
Guterres Genel Kurul salonundan çıkarken tökezledikten sonra ayağa kalkmasına yanındakiler yardım etti.