28.01.2022 - 10:56 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Dünya Ukrayna-Rusya sınırına kilitlenirken, Amerikan Washington Post gazetesi'nde dikkat çeken bir haber yayımlandı. Gazete, ABD'nin Doğu Avrupa'ya asker sevkiyatı yapabileceğini yazdı. 'Pentagon Ukrayna krizindeki hazırlıkları savunuyor, ordu birliklerinin muhtemel sevkiyatını detaylandırıyor' başlığıyla yayınlanan habere göre, Washington yönetimi halihazırda Kiev'e milyonlarca dolarlık silah gönderdi.
Doğu Avrupa'daki NATO birliklerine destek için 8 bin 500 askerin alarm durumuna geçirildiğini hatırlatan Washington Post, Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü John Kirby'nin ilk kez detay verdiğini kaydetti. 82. ve 101. hava indirme tümenleri, XVIII Hava Müfrezesi ve 4. Piyade Tümeni'nin Doğu Avrupa'ya gönderilebileceğini yazan Washington Post, halihazırda bölgede yaklaşık 40 bin askeri bulunduğunu belirtiyor.
WSJ: İŞGAL İÇİN SON HAMLE
The Wall Street Journal gazetesi, Ukrayna sınırına 100 bin asker yığan Rus ordusunun ayrıca tıbbi birimleri de cephe hattına taşıdığını ve işgal operasyonunun son safhasına girdiğini yazdı. Haberini Batılı savunma yetkililerine dayandıran WSJ, Maxar tarafından yayınlanan yeni uydu görüntüsüne de yer verdi.
RESMİ TELEVİZYON YAYINLADI
Karadeniz, Barents Denizi ve Belarus gibi farklı cephelerde gövde gösterisine girişen Rusya lideri Vladimir Putin ise, gerçek mermiler kullanıyor. Rus medyası, Karadeniz'e açılan 20'yi aşkın savaş gemisinden hava ve kara hedeflerine atış yapıldığını bildiriyor.
'Rus gemileri Karadeniz'de ateş açtı' başlığını kullanan Ria, taarruz grubuna Amiral Essen fırkateyninin liderlik ettiğini aktarıyor. Ordu televizyonu Zvezda ise, ateş açan gemilerin görüntülerini ekrana getirdiği haberinde gerçek mermilerle hedeflerin imha edildiğini kaydetti.
Rus savaş gemileri, Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım'daki Sivastopol ve hemen karşısında yer alan Novorossiysk'teki üslerinden ayrılıp Karadeniz'e açıldı. Ukrayna ve Batılı ülkelere verilen gözdağında, fırkateynler, devriye gemileri, küçük füze gemileri ve çıkarma gemileri yer alıyor.
BAYRAKTAR'A KARŞI SİLAH LİSTESİ
Donbas'ta Moskova'nın desteklediği Rus yanlısı ayrılıkçıların Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) karşı Rusya'dan istediği silahların detayları netleşiyor.
'Türk drone'larını durdurmak için Rus silahlarına bel bağladılar' diyen Izvestia gazetesi, kağıt üstündeki Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin Moskova'dan Bayraktar TB2'ye karşı koymak için 'akıllı' cephane, radar sistemleri ve hava savunma sistemleri beklediğini yazdı.
Habere göre, R-330 Zhitel elektronik harp sistemleri, modernize edilmiş Osa-AKM kısa menzilli hava savunma sistemleri, geliştirilmiş Grad-M veya Tornado-G çoklu roketatar sistemleri talep listesinde.
Yüksek teknolojili SİHA'ların Donbas cephesinde dengeleri değiştirdiğini aktaran Izvestia, Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2'lerle Donbas'ta ilk saldırısını Ekim 2021'de gerçekleştirdiğini hatırlatıyor: "Saldırılar açık şekilde modern hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyulduğuğunu ortaya koydu."
Gazeteye konuşan uzmanlar Rusya'ya ait tüm hava savunma sistemlerinin Bayraktar TB2'lere karşı etkili olduğunu savundu ve Osa-AKM'nin bile Türk SİHA'larına karşı kullanılabileceğini savundu. Ancak haberde Rus hava savunma sistemlerinin Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da Bayraktar TB2'ler karşısında yaşadığı hezimetlerden söz edilmedi.
Ukrayna'nın kısa süre içerisinde elindeki Bayraktar TB2 sayısını 48'e çıkarmayı hedeflediğini beirten Rus gazetesi, askeri uzman Yuri Lyamin'den de görüş aldı: "Türkiye'nin Bayraktar sevkiyatının yol açtığı tehdit çok ciddi."
Izvestia ayrıca, Rusya lideri Vladimir Putin'in söz konusu taleplerden haberdar olduğunu ancak Kremlin'in şimdilik bir adım atmadığını da yazdı.
Diplomasi tarafında ise ABD Başkanı Joe Biden Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile görüştü, Washington'ın Kiev'e desteğini yineledi. Beyaz Saray, Biden'ın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD'nin müttefikleriyle birlikte Rusya'ya kararlı şekilde yanıt vereceği konusunda Zelenski'ye güvence verdiğini duyurdu.
Biden ayrıca, Rusya'nın muhtemel işgalinin Şubat ayı ortasında gerçekleşebileceğini söyledi.
Rusya lideri Putin'in talep ettiği güvenlik taleplerine yazılı yanıtını Çarşamba günü Moskova'ya resmen ileten ABD, önerilerin reddedilmesine karşı hazırlık yapıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, "Rusya'nın önerilerimizi reddetmesi olasılığına karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz'' deyip ekledi: "Moskova diyalog teklifimizi reddederse bunun ciddi sonuçları olmalı.''
LAVROV: ABD'NİN TEKLİFİ DAHA İYİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yaptığı açıklamada Moskova'nın savaş istemediğini söyledi. Rus gazetecilere konuşan Lavrov, "ABD'nin sunduğu teklif NATO'nun sunduğundan daha iyi. Putin ABD ve NATO'nun tekliflerine verilecek yanıt için son sözü söyleyecek" dedi.
ABD ve NATO'dan gelen yanıtın ardından 'bir savaş çıkıp çıkmayacağı sorusu' üzerine Sergey Lavrov, şu yanıtı verdi: "Bu, Rusya’ya bağlıysa, savaş çıkmayacak. Savaş istemiyoruz. Fakat çıkarlarımıza saldırılmasına, çıkarlarımızın göz ardı edilmesine de izin vermeyeceğiz."
Rus Dışişleri Bakanı, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile önümüzdeki haftalarda bir kez daha bir araya gelmeyi beklediğini de söyledi. İkili, geçen hafta Ukrayna krizini masaya yatırmıştı.
Sergey Lavrov, dün resmi yanıtın Moskova'nın NATO ittifakının genişlemesi konusundaki 'ana endişesine' cevap vermediğini söylemiş, ikincil konularda 'ciddi bir görüşmenin başlaması için umut verdiğini' kaydetmişti.
Ayrıca Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'dan diplomatlar, Ukrayna'nın doğusunda Rusya destekli ayrılıkçıların elinde tuttuğu Doğu Donbas bölgesindeki topraklarla ilgili Ukrayna'da uzun süredir devam eden ateşkes anlaşmasına bağlılıklarını yinelediler.
Washington ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Ukrayna-Rusya gerilimini ele almak için toplanma çağrısı yaptı.
ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesi halinde, Rus doğal gazını Batı Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulacağını belirtiyor. Washington, boru hattının açılışının engellenebileceğini, Almanya da projeye yaptırım uygulanabileceğini ilan etti. Tartışmalı Rus boru hattı, Baltık Denizi'nin altından geçerek doğrudan Almanya'ya uzanıyor.
ABD Dışişleri Müsteşarı Nuland, basın toplantısında Kuzey Akım 2'nin gerçekleşmeyeceğini bir kez daha yineledi. Çarşamba günü de Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price aynı açıklamayı yapmış, "Çok açık olmak istiyorum: Rusya Ukrayna'yı şu ya da bu şekilde işgal ederse, Kuzey Akım 2 daha fazla ilerlemeyecek" demişti.
1225 kilometrelik boru hattının inşası beş yıl sürdü ve yaklaşık 11 milyar dolara mal oldu. Ancak, Kasım ayında Alman yasalarına uymadığı için proje onayının askıya alındığının bildirilmesiyle faaliyete geçmedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Batılı müttefiklerin 'Kuzey Akım 2 de dahil olmak üzere' güçlü bir yaptırım paketi üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
İlk olarak 2021'in ilkbahar aylarında Ukrayna sınırına ordu konuşlandıran Rusya lideri Vladimir Putin, yılın son günlerinde bir kez daha 100 bini aşkın askeri harekete geçirdi. Moskova ayrıca, NATO'dan Ukrayna'nın ittifaka üye yapılmamasını da içeren yazılı güvence istedi.
ABD başta olmak üzere NATO ülkeleri, Rusya'nın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukrayna'nın da birlik üyesi yapılması ihtimalini daha yüksek sesle dile getirdikçe Rusya da buna itirazlarını artırıyor ve daha sert açıklamalar yapıyor.
Son aylarda yaşanan diplomasi trafiği ve liderlerin görüşmeleri de bugüne kadar sonuçsuz kaldı ve gerilim tırmandı.
2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlanmıştı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar gelmişti.
Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı.
Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etmişti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.