20.04.2022 - 12:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Azak Denizi kıyısında yer alan Ukrayna şehri Mariupol, bir ayı aşkın süredir Rus işgalcilerin kuşatması altında. Neredeyse tüm binaların yerle bir edildiği şehirde bugün yeni bir insani koridor açılması için anlaşmaya varıldı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Facebook hesabından Mariupol için Çarşamba günü yeni bir tahliye çabasının olacağını yazdı. Vereshchuk'un verdiği bilgiye göre, büyük bir insani felaketin yaşandığı Mariupol'den çocuklar, kadınlar ve yaşlıların çıkarılması hedefleniyor.
Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boichenko ise, bugün 90 otobüsle 6 bin sivili tahliye etmeyi umduklarını söyledi. Belediye Başkanı Boichenko, halen şehirde 100 bin insanın sıkışıp kaldığını aktardı.
Yerel yetkililer, harabeye dönen şehirde on binlerce insanın öldüğünü belirtiyor.
Mariupol'de Rus işgalcilere karşı savaşan Ukraynalı denizcilerden birinin kaydettiği video mesaj, dünya medyasına gönderildi. Aralarında BBC'nin de bulunduğu çok sayıda yayın organına iletilen bir dakikalık mesajda, belki de hayattaki son saatlerinin kaldığını söylüyor.
Dünyadan yardım isteyen Binbaşı Serhiy Volyna, Rus işgalcilere karşı sayılarının 10'da 1 olduğunu belirtiyor. Avrupa'nın en büyük demir-çelik fabrikası Azovstal'da sıkışıp kaldıklarını kaydeden Ukraynalı asker, 500 yaralı askerin yanı sıra fabrikada yüzlerce kadın ve çocuğun da bulunduğunu bildirdi:
"Bu bizim dünyaya belki de sonsuza kadar son çağrımız. Muhtemelen birkaç gün veya saatimiz kaldı. Düşman birliklerinin sayısı bizden onlarca kat fazla, havada, kara birliklerinde, makine ve tanklarda da üstünler."
Binbaşı Volyna, Facebook hesabından yayınladığı video mesajında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD lideri Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'i de etiketledi.
Donbas'ı ele geçirmek için yeni bir taarruz başlatan Rus ordusu, stratejik şehir Mariupol'ü işgal etmek için haftalardır saldırıyor. Azak Denizi'nden de kuşatılan liman kenti, Donbas ve Kırım arasındaki kara bağlantısını sağlıyor.
Rusya bugün saat 14.00'e kadar Mairupol'deki Ukrayna güçlerinin teslim olmasını istedi. Ukrayna, Moskova'nın daha önceki silah bırakma çağrılarını kabul etmemişti.
Liman kenti Mariupol'de savaştan önce yaklaşık yarım milyon insan yaşıyordu. Şehir, Rus işgalinin en yıkıcı etkisinin görüldüğü yer konumunda.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıda kişinin haftalarca sığındığı Kanuni Sultan Süleyman Camii'nin son fotoğrafını geçti. AP'nin karesinde kağıt üstündeki Donetsk yönetimine ait bir milisin cami önünde yürüdüğü ve ibadethanedeki çok sayıda kurşun izi görülüyor.
Rusya, camide mahsur kalanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebiyle gerçekleşen bir operasyonla kurtarıldığını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.
Liman şehri, işgalden önce Ukrayna'daki en Rus yanlısı bölge olarak biliniyordu ancak Rus işgalcilere en uzun süre direnen yer Mariupol oldu.
Rusya yerle bir ettiği Mariupol'ü hâlâ ele geçiremedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Her bir karış toprağımız için savaşacağız" dedi.