01.06.2022 - 12:33 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr BBC Türkçe
Amerika'nın Sesi
Rus işgalci birliklerin Ukrayna'nın doğusundaki Severodonetsk kentine saldırıları yeni bir boyut kazandı, iki tarafın da ağır kayıplar verdiği bildiriliyor. İşgalciler Salı günü şehirdeki bir kimyasal tesiste bulunan bir nitrik asit deposunu vurdu, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy Moskova'yı 'cinnet'le suçladı. Yerel yetkililer, çarpışmaların şiddetlendiği şehirde kalanların kapı ve pencerelerini kapalı tutmasını istiyor.
Hemen yanından Siverskyi Donets Nehri geçen Severodonetsk şehri, Rusların Donbas'taki Lugansk bölgesinde halihazırdaki bir numaralı hedefi. Başkent Kiev'in çevresinden işgalin ilk ayındaki hezimetle çekilmek zorunda kalan Rus birlikleri, neredeyse iki aydır Severodonetsk'i ele geçirmeyi deniyor.
Lugansk Valisi Sergey Hayday, işgalcilerin sanayi şehrinin yüzde 70'inde kontrol sağladığını Twitter mesajıyla paylaştı.
İşgal birlikleriyle birlikte savaşan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, savaşın en büyük kara harekatından biri olmasına rağmen Syevyerodonetsk'i almanın umulandan daha uzun sürdüğünü kabul etti.
Batılı askeri uzmanlar, Moskova'nın Syevyerodonetsk'e odaklanmak için cephenin geri kalanından asker ve silah çektiğini, küçük sanayi kenti Syevyerodonetsk'e yapılacak dev bir saldırının Lugansk'ı ayrılıkçılar için garanti altına almada etkili olmasını umduğunu söylüyor.
Ukrayna ise, günlerdir ABD'den beklediği haberi bu gece yarısı aldı. ABD lideri Joe Biden, işgalin başından bu yana milyarlarca dolarlık silah gönderdikleri Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemleri sevk edilmesine onay verdi.
700 milyon dolarlık yeni yardım paketinin parçası olarak gönderilecek füze sistemlerinin, uzun menzildeki Rus hedeflerini vurma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.
Washington'un silah yardımında, MLRS olarak da bilinen, çok namlulu Himars adlı füze sisteminin yer alacağı kaydedildi. Hem Rusya hem Ukrayna halihazırda çok namlulu füze sistemlerini kullanıyor ancak Himars, bu sistemlerden menzil ve isabet yönünden daha üstün.
New York Times gazetesinde bir makale kaleme alan ABD Başkanı Biden, gelişmiş füzelerin 'Ukraynalıların Ukrayna'daki kilit hedeflere daha isabetli saldırılar düzenlemesine olanak tanıyacağını' belirtti. Biden, Rus topraklarına ateşlenebilecek füze sistemlerini Ukrayna'ya göndermeyeceklerinin altını çizdi.
Gönderilecek olan M142 Himars sistemi, 1970'lerde ABD ve müttefiklerinin geliştirdiği M270 MLRS modelinin geliştirilmiş ve daha hafif versiyonu. Bir ABD'li yetkilinin basına verdiği bilgiye göre, gönderilecek füze sistemi yaklaşık 80 kilometrelik menzile sahip.
Himars füze sistemi, az sayıda personel yardımıyla ve başka araçların desteği olmaksızın hızla kullanıma hazır hale gelebiliyor.
ABD ordusu Avrupa'daki birliklerinde halihazırda Himars sistemleri bulunduruyor.
Öte yandan Ukrayna'ya gönderilecek füze sisteminin kaç adet olduğu henüz açıklanmadı. Füze sisteminin Rusya'ya ait tedarik depolarını hedef alabileceği ve Rusya'nın lojistik desteğinin kesilmesine yardımcı olabileceği aktarılıyor.
Rusya'nın Ukrayna işgaline başladığı 24 Şubat'tan bu yana, ABD Kiev yönetimine yapacağı askeri yardımda oldukça dikkatli davranarak Moskova'nın 'provoke edilmemesi' yöntemini tercih etmişti.
ABD'nin Ukrayna'ya, 300 kilometre menzilli ATACMS füze sistemleri vermemesinin nedeni de, Rus kentlerinin hedef alınmasına imkan verilmemesi olarak açıklanmıştı.
ABD'nin füze yardımını duyurmasından birkaç saat sonra Rusya nükleer gözdağına girişti.
Rus ordusu, Moskova'nın kuzeyinde bulunan Ivanovo bölgesinde yaklaşık 1000 askerin katıldığı bir tatbikat gerçekleştirdi. Interfax haber ajansı, tatbikatta kıtalararası balistik füze Yars'ın da ateşlendiğini duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemi yollayacağını ilan eden ABD'ye sert tepki gösterdi.
Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Washington'ın hamlesini 'son derece olumsuz' olarak tanımladı, Ukrayna'ya gönderilen silahların ABD ve Rusya arasında doğrudan çatışma ihtimalini artırdığını kaydetti.
Kremlin ise, Dışişleri Bakanlığı'ndan sonra sahne aldı. Kremlin sözcüsü Dmtiry Peskov'a Ukrayna'nın ABD'nin gönderidiği füzelerle Rus topraklarını vurması halinde Moskova'nın nasıl karşılık vereceği soruldu. Yorum yapmayı reddeden Peskov, "En kötü senaryoyu konuşmayalım" dedi.
ABD'nin Ukrayna'ya Himars yollamasını 'bilerek ateşe benzin dökmek' olarak tanımlayan Kremlin sözcüsü, AB'nin üstünde anlaştığı petrol ambargosunun ise yalnızca kıtada değil tüm dünyada enerji piyasasını vuracağını savundu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Ukrayna'ya IRIS-T füze savunma sistemleri göndereceklerini duyurdu. Ukrayna'ya silah sevkiyatına devam edeceklerini belirten Scholz, 15 milyon mermi, 100 bin el bombası ve 5 milyonu aşkın tanksavar mayınının halihazırda yollandığı bilgisini verdi.
Havadan havaya orta menzilli hava savunma sistemi IRIS-T, Diehl Defence tarafından üretiliyor. İki ayrı modele sahip sistemin menzili 40 veya 80 kilometre.
İşgalin başından bu yana dünya çapında ses getiren birçok farklı olayın yaşandığı Rus medyasında, bu kez izleyenlerin kulaklarına inanamadığı bir teklif gündeme taşındı.
Devlet televizyonu Rossiya-1'deki '60 Dakika' programına katılan bir Rus Rus milletvekili, Ukrayna'yı ziyaret eden bir NATO savunma bakanının kaçırılmasını ve Batı'nın Kiev'e ne gibi 'emirler' verdiğinin sorulması için Moskova'ya götürülmesini önerdi.
İlk kez 1993 yılında Rus parlamentosuna seçilen ve iktidardaki Birleşik Rusya partisinin bir mensubu olan Oleg Morozov, Ukrayna'ya Batı'dan silah sağlanmasının Rusya için doğrudan tehdit oluşturduğunu ve Moskova'nın askeri amaçlarını gözden geçirmesini gerektirebileceğini söyledi.
Oleg Morozov, "Kafamda tasarladığım belki de hayali bir komplo var; 'Yakın bir zamanda, bir NATO ülkesinin savunma bakanı Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile görüşmek üzere trenle Kiev'e gidecek ama oraya varamayıp, Moskova'da bir yerde uyanacak" diye konuştu.
Milletvekilinin bu sözleri üzerine, Rus televizyon kanallarındaki en Kremlin yanlısı gazetecilerden biri olan sunucu Olga Skabeyeva, gülümseyerek, "Yani, onları kaçıralım mı diyorsunuz?" diye sordu.
Kıdemli siyasetçi Morozov, "Evet. Sonrasında da, kimin ne için hangi emri verdiğini, kimin tam olarak neden sorumlu olduğunu çözerdik. Bu o kadar da olağanüstü bir tablo değil. Artık dünyada yeni kurallar var. Kiev'de toplanan tüm o savunma bakanları Moskova'da uyanmanın nasıl olacağını biraz düşünsünler" dedi.
Birçok Avrupa ülkesinin lideri ve siyasetçileri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i dördüncü ayına giren işgalde dayanışma mesajı vermek için ziyaret etti. ABD kanadından en üst düzey ziyaret, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından gerçekleştirildi.