10.03.2022 - 13:57 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İngiltere Genelkurmay Başkanlığı'nın bir grup askerin Ukrayna'ya savaşmaya gittiğini doğrulamasının ardından, bu kez ABD'den de benzer bir haber geldi.
Washington yönetimi, halihazırda Rus üretimi Mig-29 savaş uçaklarının Polonya üstünden Ukrayna'ya gönderilmesi için çalışıyor. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bugün Polonya'yı ziyaret ediyor.
Ukrayna'nın savaş uçağı talebi, Polonya ve ABD'yi karşı karşıya getirdi. Varşova'nın uçakları Almanya'daki ABD üssüne verme teklifi, Beyaz Saray tarafından kabul görmedi.
Polonya'dan son yapılan açıklamada, Mig-29 jetlerinin tüm NATO üyelerinin onayıyla Ukrayna'ya konuşlandırılması şart koşuldu. Amerikalı yetkililer, Kamala Harris’in ziyaretinde savaş uçakları başlığının kesinlikle masaya geleceğini söylüyor.
ABD'nin başkenti Washington'da ise binlerce kişi Rusya'ya karşı savaşmak için Ukrayna Büyükelçiliği'ne başvurdu. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Ukrayna Büyükelçiliği'ndeki diplomatların gönüllülerden gelen başvurulara yetişmekte zorluk yaşadığını bildiriyor.
Ukraynalı askeri ateşe tümgeneral Boris Kremenetskyi, başvuranlar için "Bu savaşın gerçekten sebepsiz ve adil olmadığını hissediyorlar. Gidip yardım etmek gerektiğini hissediyorlar" dedi.
Kremenetskyi'nin verdiği bilgiye göre, 24 Şubat'tan bugüne kadar 6 bin Amerikalı gönüllü Ukrayna'da Rus işgalcilere karşı savaşmak için başvuru yaptı. Başvuranların yaklaşık yarısı Zoom üzerinden gerçekleşen online görüymeyle hemen reddedildi; birçoğunun askeri tecrübesi yoktu veya kabarık suç dosyaları vardı. Elenen başvuralar arasında 16 yaşından 73 yaşına kadar birçok kişi de bulunuyordu. Ukrayna Büyükelçiliği başvuraların bir kısmını ise yetersiz bulduğu için reddetti.
Sonuç olarak, yaklaşık 100 ABD'li Ukrayna'da savaşmak için kabul edildi. Sınavı geçenler arasında Irak ve Afganistan savaşına katılan emekli askerler vardı, ki bunlardan bazıları helikopter pilotuydu.
AP'ye konuşan Boris Kremenetskyi, söz konusu 100 ABD'linin kendi kendine Polonya'ya ulaşması gerektiğini ve ardından sözleşme imzalanacağını söyledi.
Associated Press (AP), haberi 'ABD vatandaşları Ukrayna'daki yabancı savaşçılara katılmanın yollarını arıyor' başlığıyla sundu. ABD Dışişleri Bakanlığı, şimdiye kadar kaç Amerikalının Ukrayna'ya giriş yaptığının belirsiz olduğunu kaydediyor.
Washington yönetimi, vatandaşlarına Ukrayna'ya gidip savaşmalarını resmi olarak önermiyor. Ukrayna'daki savaşa katılanların ABD'ye dönünce bazı ceza suçlamalarıyla karşılaşma ihtimalleri veya Amerikan vatandaşlığını kaybetme riski bulunuyor.
ABD'nin komşusu Kanada'da ise Ukrayna'ya gitmek için 1000 gönüllü başvuru yaptı. Kanada'daki başvuraların çoğunluğu eski askerlerden oluşuyor.
CBC, elit bir Kanadalı sniper'ın Polonya'dan Ukrayna'ya savaşmak için gece yarısı geçtiğini bildiriyor. Yabancı savaşçılarla üç yıllık bir sözleşme imzalandığını kaydeden CBC, adı Wali olan keskin nişancının daha önce Afganistan ve Irak'taki savaşlara katıldığını yazdı.
CBC'in haberine göre, Kanadalı sniper, "Şimdi gerçek insanları öldürmek için bir depoda tanksavar füzeleri alıyorum... Şu anda benim gerçekliğim bu" diyor.
Ukrayna, şimdiye kadar sayıları 20 bini bulan yabancının Rus işgaline karşı savaşmak için ülkeye geldiğini daha önce açıklamıştı.
İngiltere Silahlı Kuvvetleri ise, ordu mensubu küçük bir grubun savaşmak için Ukrayna'ya gitmiş olabileceğini doğruladı. Ordudan yapılan açıklamada, askerlerin kendi imkanları ile Ukrayna'ya gitmiş olabileceği ifade edildi.
Ordu sözcüsü, "Onlara güçlü bir şekilde İngiltere'ye geri dönme çağrısı yapıyoruz" dedi. İngiltere ordusu, olay sonrası tüm personel için Ukrayna'ya seyahat yasağı getirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, işgalin ilk günlerinde, İngiliz sivillerin, Ukrayna'ya savaşmaya gitmesini desteklediğini söylemişti. Ancak hükümet daha sonra İngiliz Dışişleri'nin Ukrayna'ya seyahatin tavsiye edilmediğine yönelik açıklamasını hatırlattı. Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki savaşa katılan askerlerin yargılanabileceğini belirtiyor.