DünyaSınırda sinir harbi

Sınırda sinir harbi

25.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin sınıra asker yığması dünyayı alarma geçirdi. Daily Telegraph “Gelişmeler Esad ve Erdoğan arasında sinir harbine neden olabilir” dedi. Guardian ise ilişkilerin onarılamaz hale geldiğini söyledi

Sınırda sinir harbi

Suriye birlikleri Türkiye sınırına doğru ilerlerken tüm dünya gözünü sınıra çevirdi. Sınıra 450 metre mesafedeki Kirbat el Cauz’da bir evin çatısında bulunan silahlı Suriye askerleri Güveççi köyünden artık rahatlıkla görülüyor. Türk askerlerine miğfer giyme emri verildiği belirtildi. Sınır kasabalardaki baskının artması ile beraber sınırın öbür yanındaki çadırlarda bekleyen Suriyeliler de Türkiye’ye geçmeye başladı. Sınırdan bir gecede 1500 kişi Hatay’a geldi. Mülteci sayısı son akınlarla beraber 11 bin 739’a yükseldi. Türkiye’ye son gelen mülteciler arasında rütbeli askerler de bulunuyor. Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Suriye ordusunun operasyonunun başlamasından sonra sınıra yakın bölgelerde toplanan göçmenlerin durumuyla ilgili endişelerini dile getirerek, “Sınırın ötesinde binlerce insan var. Suriye askeri tedbir aldıktan sonra tepenin arkasında kalan o insanlarla ilgili bilgimiz yok” dedi.

Clinton da endişeli
Dünya ise tetikte beliyor. İlk olarak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Suriyeli askerlerin bölgedeki varlığının, zaten varolan kötü durumu daha da ağırlaştırarak bir sınır çatışması tehlikesi yarattığını söylemesinin ardından yabancı basın da sınırda gerilimin arttığı ve sinirlerin gerildiği yorumlarında bulundu. İngiliz gazetesi Daily Telegraph, Suriye birliklerinin sınıra doğru ilerlemeye devam etmesinin Esad ile Erdoğan arasında bir “sinir harbine” neden olacağını öne sürdü. İngiliz gazetesi Guardian ise “Şam ile Ankara arasındaki diplomatik gerilimler artıyor ve Türkiye, Suriye lideri Beşar Esad’ın göstericileri şiddetle bastırmayı sürdürmesinin sabrını sınadığını açıkça söylüyor. İlişkiler onarılamayacak şekilde zarar gördü” dedi. Financial Times ise Suriye askerlerinin sınırdaki köye “fırtına gibi girerek Ankara ile gerginlikleri artırdığını” belirtti.

AB’den kınama
Ayrıca dün Brüksel’de düzenlenen AB Zirvesi’nde alınan kararlarda AB’nin “Türkiye sınırı yakınındaki Kirbet el Cauz’da Suriye’nin askeri hareketliliği haberlerini derin endişeyle not ettiği” kaydedildi. Farklı bir iddia ise emekli CIA ajanı Robert Baer’den geldi. Baer EUObserver’a verdiği röportajda, “Türkiye’nin bölgede başlıca güç olabilmek için Şiileri zayıflatmaya çalıştığını” öne sürdü ve Suriyeli muhaliflere Türkiye’den silah gittiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Sınırda sinir harbi

Suriye’de dün düzenlenen protestolarda en az 11 kişi öldü. Gösteriler 102. gününe girdi.