DünyaScholz’dan AfD’ye karşı birlik çağrısı

Scholz’dan AfD’ye karşı birlik çağrısı 

03.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin önceki gün yapılan eyalet seçimlerinde Thüringen’de birinci, Saksonya’daysa ikinci gelmesinin ardından ana akım partileri “sağcı aşırılıkçılara” karşı birlik olmaya çağırdı.

Scholz’dan AfD’ye karşı birlik çağrısı

Almanya’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana aşırı sağcı bir parti ilk kez bir eyalet parlamentosu seçiminde ilk sırayı almasının ardından Scholz, sonuçları “acı” ve “endişe verici” olarak nitelendirerek, siyasi partileri her iki eyalette AfD’yi içermeyecek ittifaklar kurmaya çağırdı. Scholz, “Ülkemiz buna alışamaz ve alışmamalı. AfD Almanya’ya zarar veriyor. Ekonomiyi zayıflatıyor, toplumu bölüyor ve ülkemizin itibarını mahvediyor” dedi. 

Haberin Devamı

Scholz’dan AfD’ye karşı birlik çağrısı

Felaket oldu

Saksonya ve Türingiya’daki sonuçlar, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Scholz’un federal hükümetindeki üç iktidar partisi için felaket oldu. Aralarında SPD’nin de yer aldığı iktidardaki partiler Almanya’nın bir sonraki genel seçiminden sadece bir yıl önce, her iki eyalette de tek haneli oy yüzdeleri aldı. Thüringen ve Saksonya’daki seçimlerin ardından 22 Eylül’de Brandenburg eyaletinde seçimler yapılacak. Bu üç eyaletteki seçimlerde hükümeti oluşturan SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) alacağı oy oranı, koalisyonunun geleceğini de etkileyecek. 

Diğer yandan, Almanya’da hükümete ve SPD’ye hem muhalefet hem de koalisyon ortaklarından ağır eleştiri var. CSU (Hristiyan Sosyal Birlik) Bavyera Eyalet Parlamentosu Grup Başkanı Klaus Holetschek, Scholz’a erken seçim çağrısında bulunarak, “geçici hükümet gibi görünen bu trajediyi” bitirmesi gerektiğini söyledi. FDP’nin Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki ise federal koalisyon hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini dile getirdi. AfD lideri Alice Weidel de federal düzeyde erken seçim kararı alınmasını istedi.