11.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:
Seçim sonucuna göre koalisyon kurma ihtimali de bulunan Scholz ve Merz, en fazla göç konusunda ters düştü. Scholz, göçün sınırlandırılması konusunda kararlı olduklarını ancak, CDU ve kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) oluşturduğu Birlik partilerinin göçmenleri sınırdan geri çevirme planlarının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Merz ise Almanya’ya son yıllarda yaşanan yoğun göçün sorumlusu olarak Scholz hükümetini gösterdi.
Merz program boyunca “görece sakin” görünürken, Scholz’ün daha heyecanlı ve agresif göründü. Ancak adayların her ikisi de sahnede birbirlerine “güvenilmez”, “gülünç” ve “çok aptal” gibi suçlamalarda bulunması dikkat çekti. Merz, anketlerde başbakanlık için daha şanslı görülürken, seçmenlerin Scholz’u Merz’den daha sempatik bulduğu belirtiliyor.
Alman partilerin Türkiye politikası ne?
Almanya’da siyasi partilerin seçim programları, ülkenin Türkiye ile ilişkisinin geleceğine dair vizyonlarını ortaya koydu. CDU/CSU partilerinin seçim programında Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ile ilişkisinde yeni bir başlangıç yapılması gerektiği belirtilirken, “Türkiye, Avrupa için stratejik önemini korumaktadır ve önemli bir partnerdir” denildi. SPD’nin 68 sayfalık seçim programında Türkiye’ye yer vermemesi dikkat çekerken, Yeşiller Partisi, Türkiye’ye AB kapısını açık tutan tek parti olarak öne çıktı. Yeşiller seçim programında “AB’de demokratik bir Türkiye için de yer var” ifadelerine yer verdi. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), Türkiye’nin kültürel olarak Avrupa’ya ait olmadığını ancak, stratejik ortak olarak gördüklerini belirtti. Hür Demokrat Parti (FDP) ise Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiğini savunuyor.