24.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Plana göre İsrail, Hamas ve İslami Cihad’a ait askeri kapasite ile altyapının yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’deki “güvenlik tehditlerinin ortadan kaldırılması” hedeflerine ulaşana kadar savaşa devam edecek. Savaş sonrası ise Gazze, “terörizmi destekleyen ülke veya kuruluşlarla bağlantısı bulunmayan yerel yetkililerce” yönetilecek. Gazze’deki hizmetleri yönetmek için Hamas yerine “terörle bağlantısı olmayan yerel yetkililerin” atanması planlanıyor.
Plana göre İsrail, bu konuda tecrübeli Arap ülkeleriyle iş birliği yaparak Gazze’deki tüm eğitim kurumlarına, dini ve sosyal kurumlara yönelik “radikalleşmeden arındırma planı” başlatacak. Netanyahu’nun planında İsrail ordusunun ‘terör faaliyetlerinin’ önlenmesi amacıyla Gazze’ye “müdahale özgürlüğünün süresiz olarak devam edeceği” de belirtildi. İsrail, Gazze Şeridi’nin Filistin tarafında tampon bölge kuracak ve “güvenlik ihtiyacı olduğu sürece” bulundurmayı sürdürecek. İsrail, ABD’nin desteği ile Mısır’la iş birliği yaparak Mısır ile Gazze arasındaki sınırı da imkanlar çerçevesinde güneyden kapatacak.
Filistin’den tepki
Belgede BM kuruluşu UNRWA’nın kaptılması ve yerine farklı uluslararası yardım kuruluşları açılması da yer alıyor. Önceki gece kamuoyuna açıklanan tek sayfalık belge, Netanyahu’nun savaşın başından bu yana dile getirdiği olası ilkelerin büyük ölçüde derlenmesi olarak görüldü.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, Netanyahu’nun önerisinin, İsrail’in Gazze’deki coğrafi ve demografik gerçekleri değiştirmeye yönelik herhangi bir planının başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi.