25.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna'ya yönelik bir Rus işgali korkusu gündemdeki yerini korurken, Batılı ülkelerin bu endişeler gölgesinde önemli adımlar attıkları görülüyor. Nitekim birkaç gündür gündemde olan iddialar doğrulandı ve ABD'nin, Kiev’deki büyükelçilik personelinin bir kısmını geri çekme kararı aldığı kesinleşti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Kiev Büyükelçiliği'nde acil görevde olmayan çalışanlar ve ailelerinin Ukrayna'yı terk etmelerini istedi. Açıklamada, bölgede güvenlik koşullarının "öngörülemez ve kısa sürede kötüleşebilecek durumda olduğu" kaydedilirken, Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik seyahat uyarısı yayınladı. ABD'nin bu kararının ardından İngiltere de benzer bir adım attı ve ilk etapta Ukrayna'daki büyükelçilik personelinin yarısını geri çekmeye başladı.
Karara gerekçe olarak, bölgede gerilimin artması gösterildi.
Bu kararlar hem Avrupa Birliği (AB) hem de Ukrayna'da tepkiyle karşılandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelerin diplomatlarının ailelerini Ukrayna'dan çıkarmayı planlamadıklarını ve "durumu dramatikleştirmeye gerek olmadığını" söyledi. Ukrayna Dışişleri Sözcüsü Oleg Nikolenko ise, “yabancı ulusların diplomatik misyonlarının güvenliğini sağlama hakkına saygı duyduklarını ancak diplomatları geri çekme adımını çok erken ve aşırı ihtiyatlı bulduklarını” belirtti.
AMERİKAN ASKERİ GELEBİLİR
Öte yandan işgal korkusu altındaki Ukrayna'ya askeri sevkiyat sürerken NATO'nun doğu sınırındaki askeri varlığı da artıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın doğu sınırlarını güçlendirdiklerini, "kötüleşen güvenlik durumu" sebebiyle fırkateyn, savaş jetleri ve askerlerini hazır duruma getirdiklerini söyledi. İttifak'ın açıklamasında, ilave kuvvetlerin hazır bekletildiği, Doğu Avrupa'ya daha fazla savaş uçakları ve savaş gemileri gönderileceği bildirildi.
NATO açıklamasında ABD'nin de bölgede askeri varlığını artırmayı planladığını açıkça ifade ettiği vurgulandı.
Bununla birlikte New York Times'ın Beyaz Saray'dan kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Başkan Joe Biden, Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerine birkaç bin asker gönderme kararını bu hafta içinde alabilir. ABD ayrıca geçen haftaki sevkiyatın ardından Ukrayna'ya 80 ton silah daha gönderdi. Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağa son vermek için Batı'ya yönelik taleplerinden biri Doğu Avrupa'dan NATO askerlerinin çıkarılmasıydı.
NATO HAREKETLENDİ
Danimarka Baltık Denizine bir fırkateyn, Litvanya’ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlanıyor.
İspanya, Bulgaristan’a savaş uçağı ve gemisi gönderecek.
Fransa, NATO komutası altında görev yapmak üzere Romanya’ya asker göndermeye hazır olduğunu bildirdi.
Hollanda, Bulgaristan’a 2 F-35 savaş uçağını gönderecek, bir gemisini de hazır tutacak.